Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Η Εφαρμογή Κρυοθεραπείας με Διαλείπουσα Συμπίεση στους Τραυματισμούς


Μετά από κάθε τραυματισμό ή χειρουργείο μαλακών μορίων, δηλαδή μυών, τενόντων, συνδέσμων, κ.ά., ξεκινάει η φλεγμονώδης αντίδραση, που περιλαμβάνει φαινόμενα όπως αυξημένη ροή αίματος, οίδημα (πρήξιμο) και τοπική αύξηση των λευκοκυττάρων στους γύρω ιστούς. Η αντιμετώπιση σε τέτοιους τραυματισμούς ξεκινά με το ακρωνύμιο ΚΑΠΑ: κρυοθεραπεία, ανάρροπη θέση, περίδεση, ανάπαυση (στα αγγλικά RICE: rest, ice, compression, elevation).

Πολλές έρευνες έχουν ερευνήσει τα θετικά αποτελέσματα της κρυοθεραπείας στην αντιμετώπιση των τραυματισμών, μερικά από τα οποία είναι η προσωρινή μείωση του πόνου, η ελάττωση της μεταβολικής δραστηριότητας στην περιοχή και αύξηση της συγκέντρωσης του οξυγόνου στους τραυματισμένους ιστούς, αλλά και η μείωση του αριθμού των λευκοκυττάρων που προσέρχονται στην περιοχή μετά τον τραυματισμό και σχετίζεται με την ελάττωση της φλεγμονώδους αντίδρασης.

Η χρήση της διαλείπουσας – δηλαδή συνεχώς αυξομειούμενης – συμπίεσης ως μεμονωμένη    θεραπεία, έχει τέσσερα αποτελέσματα:
legcryo

1. Το πρώτο είναι η βελτίωση της λεμφικής λειτουργίας για την απομάκρυνση του οιδήματος, που έχει ως συνέπεια την ελάττωση της βλάβης εντός των κυττάρων, την αύξηση της ροής του οξυγόνου στους ιστούς, και είναι απαραίτητη για τη μετάβαση από την οξεία φάση του τραυματισμού στη φάση επούλωσης.
2. Το δεύτερο αποτέλεσμα είναι η αύξηση της ροής του αίματος στην τραυματισμένη περιοχή, που επίσης βοηθάει με διάφορους μηχανισμούς στην ελάττωση της φλεγμονής.
3. Το τρίτο είναι το θεραπευτικό αποτέλεσμα, δηλαδή η υποβοήθηση της επούλωσης των ιστών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή θεραπεία οδηγεί στη γρηγορότερη ενίσχυση τραυματισμένων συνδέσμων και τενόντων.
4. Το τέταρτο αποτέλεσμα είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας της τραυματισμένης περιοχής, και είναι η συνέπεια των προηγούμενων. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει την ταχύτερη αποκατάσταση και επάνοδο των ατόμων στη φυσιολογική τους δραστηριότητα ή το άθλημά τους.

Ο συνδυασμός των δύο προηγούμενων θεραπειών, δηλαδή της κρυοθεραπείας και της διαλείπουσας συμπίεσης, δείχνει ότι αυξάνει την αποτελεσματικότητα και των δύο. Η διαλείπουσα συμπίεση αυξάνει το βάθος του ιστού στο οποίο εισχωρεί το ψυχρό, ενώ τόσο η ταχύτητα, όσο και η διάρκεια της πτώσης της θερμοκρασίας μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας αυξάνονται.




Το παραπάνω σχήμα δείχνει τη διαφορά στην ελάττωση της θερμοκρασίας στην περιοχή του γόνατος αμέσως μετά, 10 λεπτά και 30 λεπτά μετά την εφαρμογή της κρυοθεραπείας, ανάμεσα σε ένα σύστημα κρυοθεραπείας με διαλείπουσα συμπίεση (Game Ready), σύστημα κρυοθεραπείας με σταθερή συμπίεση (τύπου «βαρελάκι»), και απλό ψυχρό επίθεμα χωρίς συμπίεση.

Επιπλέον πλεονεκτήματα που προσφέρουν κάποιες συσκευές που συνδυάζουν την κρυοθεραπεία με τη διαλείπουσα συμπίεση, όπως το Game Ready, είναι η δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας ανάλογα με την επιθυμία του ασθενή και του θεραπευτή, καθώς και η δυνατότητα ανεξάρτητης ρύθμισης της συμπίεσης. 

Οι εφαρμογές της μεθόδου περιλαμβάνουν, μεταξύ, άλλων, οξείς ή χρόνιους τραυματισμούς όπως:
  • Πόδι/αστράγαλος: μώλωπες, διαστρέμματα, τενοντίτιδα αχίλλειου, ανοιχτά χειρουργεία και αρθροσκοπήσεις, κατάγματα 
  • Κνήμη/γάμπα: μώλωπες, περιοστίτιδα κνήμης (shin splints), τενόντια ρήξη πελματιαίου μυός, κατάγματα περόνης, κατάγματα κόπωσης 
  • Γόνατο: μώλωπες, κατάγματα, βλάβες μηνίσκων ή συνδέσμων, φλεγμονώδης αρθρίτιδα, χειρουργεία μηνίσκων ή συνδέσμων (ανοιχτά ή αρθροσκοπικά), αρθροπλαστική γόνατος 
  • Οσφύς: οσφυαλγία, σύνδρομο facet, χειρουργεία σπονδυλικής στήλης 
  • Ώμος: μώλωπες, τενοντίτιδες, θυλακίτιδες, κατάγματα, χειρουργική αποκατάσταση πετάλου στροφέων, ακρωμιοπλαστική, ολική αρθροπλαστική και άλλα χειρουργεία (ανοιχτά ή αρθροσκοπικά) 
  • Αγκώνας: μώλωπες, επικονδυλίτιδα εκτεινόντων (tennis elbow) ή καμπτήρων (golf elbow), τενοντίτιδες, κατάγματα, αρθροπλαστική, χειρουργική διάνοιξη περιτονιών και άλλα χειρουργεία (ανοιχτά ή αρθροσκοπικά) 
Για τους πιο πάνω λόγους η μέθοδος χρησιμοποιείται πλέον από τις μεγαλύτερες ομάδες της Premier League στην Ευρώπη, από πολλές Εθνικές ομάδες σε διάφορα αθλήματα, από μερικές από τις πιο διάσημες ορθοπεδικές κλινικές και τα σημαντικότερα κέντρα αποκατάστασης.


Αλέξανδρος Φαλκονάκης
Φυσικοθεραπευτής, MSc
www.bionics-hellas.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: