Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ»

Δάκρυα και ένα λευκό τριαντάφυλλο

Με ένα τιμητικό δίπλωμα και ένα λευκό τριαντάφυλλο βράβευσε χθες τις μητέρες των Ολυμπιονικών που συμμετείχαν στους Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο και του 2012 στο Λονδίνο το Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «Καλλιπάτειρα», στην πρόεδρο του οποίου, εθνική πρέσβειρα της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι, Κατερίνα Παναγοπούλου, απονεμήθηκε ο θυρεός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Η πρόεδρος της «Καλλιπάτειρα», Κατερίνα Παναγοπούλου, παραλαμβάνει τον θυρεό του
υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον υπουργό
Πάνο Παναγιωτόπουλο
Η εκδήλωση για να τιμηθούν οι μητέρες των Ολυμπιονικών έγινε στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τον θυρεό απένειμε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας  Πάνος Παναγιωτόπουλος, στην κ. Παναγοπούλου που δεν έκρυψε τη συγκίνησή της για «την πολύ μεγάλη τιμή προς το πρόσωπό μου και προς το σωματείο».

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αναφέρθηκε «στη θυσία των αμέτρητων ωρών σε στάδια και την αφοσίωση χρόνων που προσφέρει η Ελληνίδα μάνα», αλλά και στη στήριξη προς τους αθλητές και το κουράγιο της για το ευ αγωνίζεσθαι.

Οι ίδιες οι μητέρες δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους όταν μιλούσαν για τα παιδιά τους, για τον αγώνα που έκαναν από πολύ μικρή ηλικία, τις ώρες που αφιέρωσαν στα στάδια ή στη θάλασσα, τα χρήματα που δαπάνησαν, τις αγωνίες που πέρασαν και τον πόνο τους κατά τους τραυματισμούς, αλλά και την υπερηφάνεια που χάρισαν στις οικογένειές τους και σε όλη τη χώρα, με τα μετάλλια που έφεραν.
Η μητέρα της Χρ. Γιαζιτζόγλου, Αναστασία Ράπτη, παρέλαβε την τιμητική διάκριση
από τη συντονίστρια του παραρτήματος Θεσσαλονίκης, Ν. Χατζητόλιου -Τακά.
«Αυτή η εκδήλωση είναι μια πράξη χρέους», είπε η κ. Παναγοπούλου, και πρόσθεσε: «οι μητέρες των Ολυμπιονικών, κάτω από αντίξοες εισοδηματικές και κοινωνικές συνθήκες, δίνουν έναν σκληρό ανιδιοτελή αγώνα και στο πρόσωπό τους αντικατοπτρίζεται ένας κόσμος άξιος να τον ζεις».

Η πρόεδρος της «Καλλιπάτειρα» σημείωσε πως η χθεσινή βράβευση ήταν μια συμβολική μόνο αναγνώριση για την προσφορά της Ελληνίδας μητέρας και έκλεισε την ομιλία της με τους στίχους του Λορέντζου Μαβίλη από την «Καλλιπάτειρα», αφού προηγουμένως ευχαρίστησε τη συντονίστρια του παραρτήματος Θεσσαλονίκης Νάντια Χατζητόλιου-Τακά και όλα τα μέλη του παραρτήματος.
Η Σοφία Μπεκατώρου, με τη μητέρα της, Γεωργία Μπεκατώρου.
«Τιμώντας τις μανάδες των ολυμπιονικών, τιμάτε τις μανάδες στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Πίσω από αυτήν τη βράβευση κρύβονται τεράστιες καθημερινές προσπάθειες με αρχιτέκτονα τη μάνα», δήλωσε ο υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ολυμπιονικών, Δημοσθένης Ταμπάκος, τόνισε πως «σήμερα τιμάται η πιο ανιδιοτελής μορφή αγάπης και προσφοράς στον κόσμο, η Ελληνίδα μάνα». Συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε η Ελένη Δεβετζή, μητέρα της αργυρής Ολυμπιονίκη στο τριπλούν στην Αθήνα το 2004 και χάλκινης το 2008 στο Πεκίνο, Πηγής, όταν αναφέρθηκε στον αγώνα που έδωσε η οικογένειά της και ιδιαίτερα ο πατέρας της -που δεν ζει πια. « Ήταν επίμονη, εκρηκτική και προσηλωμένη στον στόχο της», είπε, παραλαμβάνοντας το τιμητικό δίπλωμα.

Δίπλα στη μητέρα της, Γεωργία Μπεκατώρου, στάθηκε η χρυσή Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα στους Αγώνες της Αθήνας το 2004 και χάλκινη το 2008 στο Πεκίνο, Σοφία Μπεκατώρου. «Δεν γεννηθήκαμε ολυμπιονίκες, αλλά γίναμε στην πορεία. Είμαι υπερήφανη για τη μητέρα μου γιατί είχε το σθένος να με αφήσει να σηκώσω το βάρος των επιλογών μου. Στάθηκε δίπλα μου πάντα. Μανούλα, είσαι άξια με Α κεφαλαίο», είπε η Σοφία Μπεκατώρου.
Η Παναγιώτα Μούγιου με τον ολυμπιονίκη γιο της, Δημ. Μούγιο
και την Κατερίνα Παναγοπούλου
Αντέστρεψε τους ρόλους και βράβευσε την κόρη της, Αλεξάνδρα Τσιάβου, χάλκινη ολυμπιονίκη στην κωπηλασία το 2008 στο Πεκίνο, η μητέρα της, Ευαγγελία Δέτσικα. «Η Αλεξάνδρα είναι ηρωίδα, όχι εγώ. Όταν ξεκίνησε την κωπηλασία, στα 14 της χρόνια, είχε μόλις ιδρυθεί ο Ναυτικός Όμιλος Ηγουμενίτσας.

Πάλεψε πολύ σκληρά όλα αυτά τα χρόνια, το πάλεψε μόνη της, εγώ ήμουν πάντα πολύ πίσω», είπε η κ. Δέτσικα για να συμπληρώσει η Αλ. Τσιάβου: «Ευχαριστώ τη μαμά μου που? δεν με άφηνε να κάνω κωπηλασία».


Ιστιοπλοΐα
Τιμήθηκαν ακόμη η Σταματίνα Κραβαριώτη, μητέρα της Βιργίνιας, χρυσής ολυμπιονίκη στην ιστιοπλοΐα το 2004 και χάλκινης το 2008, η Αναστασία Νικολαΐδου, μητέρα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, χρυσού Ολυμπιονίκη στο τάε-κβο-ντο το 2004 και αργυρού πέρυσι στο Λονδίνο, Ελευθερία Πολύμερου, μητέρα του Βασίλη Πολύμερου, χάλκινου ολυμπιονίκη στην κωπηλασία το 2004 και αργυρού το 2008, η Παναγιώτα Μούγιου, μητέρα του Δημήτρη Μούγιου, αργυρού Ολυμπιονίκη στην κωπηλασία το 2008, η Αναστασία Ράπτη, μητέρα της Χριστίνας Γιαζιτζόγλου, χάλκινης ολυμπιονίκη στην κωπηλασία το 2012.

Βραβεία απονεμήθηκαν ακόμη σε δύο μητέρες που απουσίαζαν, στην Κυριακή Ηλιάδη, μητέρα του Ηλία Ηλιάδη, χρυσού Ολυμπιονίκη στο τζούντο το 2004 και χάλκινου το 2012 και στην Ελένη Παπαδοπούλου, μητέρα της Σοφίας Παπαδοπούλου, χάλκινης ολυμπιονίκη στην ιστιοπλοΐα το 2004.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
Πηγή: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: