Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Οι ευθύνες του ξεσπιτώματος

By Sportsfeed


Μπαλάκι μεταξύ της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, της ΔΕΗ και του δήμου Μαραθώνα έχει γίνει το Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά. Με συνέπεια τη διακοπή της ηλεκτροδότησης από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης 14 Μαΐου επειδή «είναι απλήρωτοι οι λογαριασμοί του ρεύματος», όπως μάθαμε το βράδυ εκείνης της ημέρας.
του Σταύρου Γεωργακόπουλου

Στην πορεία του ρεπορτάζ προέκυψε κυρίως η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να βρει κώδικα επικοινωνίας με άλλους φορείς και ειδικά με την τοπική αυτοδιοίκηση ή με υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου χρωστάει σχεδόν 2 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για λογαριασμούς ρεύματος από το 2004. «Πρόκειται για δημοτικά τέλη, που έπρεπε να σβηστούν από το 2005 επειδή ο νόμος 3342 απαλλάσσει τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις», μας απάντησαν από την ΕΑΔ όταν αρχίσαμε να ψάχνουμε τη ρίζα του κακού.
Στην ΕΑΔ προχώρησαν στις προβλεπόμενες ενέργειες από τον νόμο. Έφτασαν μέχρι το διοικητικό εφετείο, στο οποίο κέρδισαν την υπόθεση. Παρόλα αυτά, η ΔΕΗ εξακολουθεί να βάζει στους λογαριασμούς ρεύματος και τα δημοτικά τέλη με την εξήγηση ότι «μόνο ο δήμος Μαραθώνα μπορεί να απαλλάξει την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου και εμείς δεν έχουμε λάβει τέτοιο έγγραφο», όπως φέρεται να ειπώθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής
επικοινωνίας την περασμένη Παρασκευή.
Οι αθλητές που έχουν φέρει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεκάδες μετάλλια από ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, από παγκόσμια, ακόμα και από Ολυμπιακούς Αγώνες υποχρεώθηκαν από την Παρασκευή να μετακομίσουν σε ξενοδοχείο. Κοντά στο κωπηλατοδρόμιο, αλλά όχι μέσα στο κοινόβιο. Έξτρα ταλαιπωρία για αθλητές που συχνά μας κάνουν υπερήφανος, αλλά στην πράξη η πολιτεία αδιαφορεί για εκείνους. Παραμονές, μάλιστα, ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.
Η δυσάρεστη εξέλιξη οδήγησε τον Γιάννη Καρρά σε μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ηλία Ψηνάκη. Ο δήμαρχος Μαραθώνα εξέφρασε την άγνοιά του για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης και φέρεται να ξεκαθάρισε ότι «εμείς θέλουμε την κωπηλασία στον Σχοινιά». Αλλά το ερώτημα που γεννάται είναι τι πράττει η κάθε πλευρά για να αποτρέψει την ταλαιπωρία των αθλητών και τον διεθνή εξευτελισμό της χώρας. Διότι οι ευθύνες βαραίνουν κάθε εμπλεκόμενο. Τον δήμο επειδή επέμεινε στις απαιτήσεις του για το κωπηλατοδρόμιο χωρίς να λάβει υπ’ όψιν δικαστικές αποφάσεις και αλλαγές στη νομοθεσία. Τη ΔΕΗ επειδή αρνήθηκε να αναθεωρήσει τη στάση της έπειτα από την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. Την ΕΑΔ διότι όφειλαν τα στελέχη της να ανταποκριθούν στην προειδοποίηση της ΔΕΗ και να βρουν λύση στο πρόβλημα αφού έβλεπαν ότι σε κάθε λογαριασμό υπήρχαν οι οφειλές για τα δημοτικά τέλη και τις προσαυξήσεις. Ακόμα και η ομοσπονδία έχει ευθύνες διότι γνώριζε το πρόβλημα από τις δύο προηγούμενες διακοπές του ρεύματος επί θητείας Πάνου Μπιτσαξή στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά ο Καρράς και οι συνεργάτες του αδιαφόρησαν με συνέπεια να φτάσουμε στο… συμβάν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: