Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Υφυπουργός αθλητισμού ή μήπως ποδοσφαίρου;

By Sportsfeed


Ο ελληνικός αθλητισμός αρχίζει και παίρνει τα πάνω του. Οι διακρίσεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο διαδέχονται η μία την άλλη και η πολιτεία ασχολείται με το ποδόσφαιρο…

του Θανάση Νικολάου

Τρεις Έλληνες ιστιοπλόοι είναι στην κορυφή του κόσμου. Η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού νίκησε την ομάδα που δεν έχανε ποτέ και πήρε την ευρωλίγκα. Ο Πετρούνιας πήρε χρυσό σε ένα από τα πιο δύσκολα αγωνίσματα των 28 Ολυμπιακών αθλημάτων. Η Στεφανίδη και ο Μάστορας επέστρεψαν από ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με μετάλλια στον βασιλιά των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Έλληνες κολυμβητές ανεβαίνουν ψηλά στα παγκόσμια ranking, ο Ηλιάδης κουβαλάει όλο το ελληνικό τζούντο ως Νο1 στον πλανήτη, το βόλεϊ επέστρεψε στην παγκόσμια ελίτ, η κωπηλασία δε σταματά να φέρνει μετάλλια και η λίστα μεγαλώνει διαρκώς.
Τί κάνει η πολίτεία; Έχει ερωτευτεί το ποδόσφαιρο. Το μοναδικό άθλημα στην Ελλάδα που διαχειρίζεται φανερά (αλλά και κάτω από τα τραπέζι) εκατομμύρια ευρώ. Το μοναδικό άθλημα το οποίο είναι άκρως επαγγελματικό και δεν έχει καμία απολύτως ανάγκη την πολιτεία. Τη μοναδική πληγή που κανένας ποτέ δεν κατάφερε (και ούτε θα καταφέρει) να γιατρέψει. Διότι, οι τύποι που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, θέλουν τρεις υφυπουργούς και πέντε γγα για πρωινό. Διότι είναι πανίσχυροι οικονομικοί παράγοντες που έχουν για συνομιλητές πρωθυπουργούς και όχι υφυπουργούς.
Και όμως, ο μεγαλύτερος καημός της νέας αθλητικής ηγεσίας ήταν ένας νέος αθλητικός νόμος κατά της βίας. Οι συναντήσεις με την ΟΥΕΦΑ και οι αγκαλιές με τον Πλατινί. Την ίδια στιγμή, αθλητές σε ολόκληρη την Ελλάδα πληρώνουν από την τσέπη τους για να προπονούνται σε ανθρώπινες συνθήκες και στους αγώνες καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Tις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερο, αν είχαν τα στοιχειώδη.
Σε όλους αυτούς, η νέα αθλητική ηγεσία (όπως και οι προηγούμενες για να μην είμαστε άδικοι) έχει γυρίσει την πλάτη. Τους θυμάται μόνο για τις φωτογραφίες και τα δελτία Τύπου στις επιτυχίες (αλήθεια, πότε θα σταματήσουν οι αθλητές να τους κάνουν τα χατήρια;).
Το ότι η ΕΟΕ δεν έχει για να πληρώσει τις κρατήσεις των δωματίων για την αποστολή της Ελλάδας στο Ρίο, είναι ακόμα ένα επεισόδιο στην απαξίωση της πολιτείας προς τον αθλητισμό. Είναι σίγουρο πως ο Σπύρος Καπράλος θα βρεί τη λύση. Όπως το έπραξε και με τις χορηγίες-υιοθεσίες των αθλητών τη στιγμή που οι πρώην αλλά και οι νυν πολιτικοί σφυρίζουν αδιάφορα. Ας κάνει λοιπόν ο αγαπητός Αλέξης Τσίπρας υφυπουργό-γγα τον Καπράλο να τελειώνουμε.

ΥΓ. Μιας και η νέα πολιτική ηγεσία του αθλητισμού, έχει τέτοιον καημό με το ποδόσφαιρο ας εφαρμόσει τη μία και μοναδική λύση που υπάρχει. Αυτοδιοίκητο 100%. Να αποσυρθεί η αστυνομία και κάθε σύνδεση του κράτους με το ποδόσφαιρο. Για ότι συμβαίνει να είναι υπόλογοι οι ιδιοκτήτες των ομάδων και ας βγάλουν τα μάτια μόνοι τους. Ποτέ όμως δεν πρόκειται να συμβεί αυτό, διότι είτε δεξιά, είτε κεντρώα είτε αριστερή είναι η κυβέρνηση, πάντα θα θέλει να έχει λόγο στη μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων. Για να μη μας δουλεύουν, οι νυν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: