Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Κωπηλασία σάλας

By sportsfeed


Για πρώτη φορά στα χρονικά, η κωπηλασία εσωτερικού χώρου (indoor rowing) θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των Παγκόσμιων Αγώνων του 2017, που θα διεξαχθούν στην πολωνική πόλη του Βρότσλαβ.

του Νίκου Κούδα

Όπως ανακοίνωσε η διεθνής ένωση παγκόσμιων αθλημάτων (IWGA), η κωπηλασία σάλας επελέγη μέσω πρόσκλησης μαζί με τρία ακόμη αθλήματα, το αμερικανικό ποδόσφαιρο, το κικ μπόξινγκ και τους αγώνες ταχύτητας μοτοσικλέτας (speedway), και θα δώσει το παρών μαζί με τα υπόλοιπα αγωνίσματα του προγράμματος της διοργάνωσης. Μάλιστα υπήρξαν συνολικά 21 αθλήματα που αιτήθηκαν προκειμένου να συμπεριληφθούν στους Παγκόσμιους Αγώνες του 2017, με την αρχική προεπιλογή να προκρίνει τα εννιά από αυτά, για να καταλήξει τελικώς στα τέσσερα.

Αφορμή για την επιλογή του δημοφιλούς σε πολλές χώρες αθλήματος ήταν η πρωτοβουλία του προέδρους της πολωνικής κωπηλατικής ομοσπονδίας, Ρίσαρντ Στάντνιουκ, ο οποίος έκανε την πρόταση όταν έμαθε για την ανάληψη των αγώνων από την πόλη της πατρίδας του. Βέβαια η αρχική σύλληψη της ιδέας ανήκει στον δαιμόνιο Ελβετό Ντένις Όσβαλντ, τέως πρόεδρο της διεθνούς ομοσπονδίας του σπορ (FISA), ο οποίος είχε προτείνει το Βρότσλαβ να γίνει η πρώτη πόλη που θα φιλοξενήσει τη… χειμερινή εκδοχή της κωπηλασίας.

«Η διοργανώτρια χώρα έχει το δικαίωμα να προσθέσει μέχρι και πέντε αθλήματα μέσω πρόσκλησης», διευκρίνισε ο Στάντνιουκ σε δηλώσεις του, συμπληρώνοντας: «Μαζί με την πολωνική κωπηλατική ομοσπονδία και τη FISA, ξεκίνησα τη διαδικασία υποβολής αίτησης. Ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματά μας για να συμπεριληφθεί η κωπηλασία εσωτερικού χώρου ήταν το γεγονός ότι το 1992 είχαμε διοργανώσει το εθνικό πρωτάθλημα κωπηλασίας εσωτερικού χώρου στο Βρότσλαβ, και πάρα πολλοί άνθρωποι ήδη γνώριζαν για το άθλημά μας».

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες είναι ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός πολλών διαφορετικών αγωνισμάτων, που λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια, και περιλαμβάνει αθλήματα τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Επιπλέον, η διοργανώτρια πόλη υποχρεούται να χρησιμοποιήσει ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις καθώς δεν της επιτρέπεται να κατασκευάσει νέες, αποκλειστικά για τους Αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: