Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Επιστολή - Διαμαρτυρία του συντονιστικού Γονέων Πρωταθλητών για τον υπό ψήφιση αθλητικό νόμο

ΕΠΙΣΤΟΛΗ -ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΠΡΟΣ:ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ κ. ΑΝΔΡΙΑΝΟ ΙΩΑΝΝΗ
Κοιν: Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ
Υπουργό Πολιτισμού κ΄Αθλητισμού κ.ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ

Αγαπητέ κύριε Υφυπουργέ.
Περιμέναμε στο νέο νομοσχέδιο του  αθλητικού νόμου να πράξετε ότι δεν έκανε μέχρι τώρα η Πολιτεία, να φανεί γενναιόδωρη προς αυτά τα παιδιά που στην πιο ωραία και δημιουργική τους ηλικία στερήθηκαν την εφηβική, νεανική οικογενειακή ζωή και ένα κομμάτι από τη μόρφωσή τους αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς τους στην προπόνηση για να τιμήσουν την πατρίδα τους και να σηκώσουν ψηλά την Ελληνική σημαία.
 Δυστυχώς στα άρθρα 13, 14, 15 και 16 του νέου Σ.Ν. με έκπληξη βλέπουμε την κατάργηση και των ήδη υπαρχόντων ελαχίστων προνομίων, πράγμα το οποίο αποτελεί κατάφορη αδικία στους πρωταθλητές μας και θα οδηγήσει στη διάλυση του ήδη τραυματισμένου ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Πόσους Ολυμπιονίκες και αθλητές υψηλών επιδόσεων παγκοσμίου επιπέδου έχει η έρμη η Ελλαδίτσα μας και τόσο μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί η ένταξή τους στα ΑΕΙ κ.Υφυπουργέ.
Αυτό είναι το πρόβλημα του αθλητισμού και της παιδείας στη χώρα μας και είπατε να το λύσετε?
Και ποια ήταν τελικά τα προνόμια κύριε Υφυπουργέ;
Σε μια μερίδα Oλυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών δινόταν  η δυνατότητα εισαγωγής σε Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι .Ανέξοδα λοιπόν η πολιτεία εδώ αφού εξαιρούσε τις σχολές Ενόπλων Δυνάμεων και Σώματα Ασφαλείας που έχουν άμεση αποκατάσταση, γνωρίζοντας ότι η πλειοψηφία αυτών των αθλητών είναι μαθητές με μέτριες επιδόσεις λόγω της πολύωρης ενασχόλησής τους με τον αθλητισμό (προπονήσεις) δεν θα επιλέξουν σχολές με υψηλή ζήτηση και μόρια, άρα εκ των πραγμάτων θα αφομοιωθούν σε σχολές με μικρή μοριοδότηση ,που αν δεν αφιέρωναν τόσο χρόνο στην προπόνηση θα το πετύχαιναν έτσι κι αλλιώς.
Για οικονομικές απολαβές δεν συζητάμε. Σε κάποιες κατηγορίες έχουν μειωθεί και σε κάποιες άλλες έπαψαν να υπάρχουν.
Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που λειτουργεί αποτρεπτικά για την άθληση των νέων και απαγορευτικά για πρωταθλητισμό οι μαθητές μας από την Α΄ Λυκείου θα πάψουν να ασχολούνται με οποιοδήποτε άθλημα και η ανάδειξη ταλέντων και επιτυχιών απ’ αυτούς θα είναι μηδενική.
Στην τριτοβάθμια εκπ/ση όσοι από τους πρωταθλητές που είχαν την τύχη να περάσουν σε ένα Α.Ε.Ι. οι επιλογές είναι ελάχιστες. Αναστολή της φοιτητικής τους ιδιότητας για να ασχοληθούν με το άθλημά τους για την επίτευξη υψηλής επίδοσης ή να σταματήσουν τον πρωταθλητισμό ή να ξενιτευτούν σε ξένα πανεπιστήμια που τους επιλέγουν και πηγαίνουν υπότροφοι.
Τελικώς είναι θέμα επιλογής τι νεολαία θέλουμε σε μια χώρα που γέννησε τον πολιτισμό και τα Ολυμπιακά Ιδεώδη και τι κατευθύνσεις θα δώσετε.
Μια νεολαία μορφωμένη που να ασχολείται με τον αθλητισμό, έχοντας ως πρότυπα τα παιδιά μας, που με τις παγκόσμιες επιτυχίες, μας κάνουν υπερήφανους ή μια νεολαία νωθρή και απαίδευτη που να αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο της σε ότι απαγορευτικό και μη παραγωγικό.
Οι παραπάνω επιλογές είναι στα χέρια σας.
 Παιρνώντας λοιπόν σε προτάσεις που θα βοηθήσουν στη σωστή κατεύθυνση, την βελτίωση του ήδη υπάρχοντος και στην αποκατάσταση της αδικίας, σας αναφέρω τις παρακάτω:
Να ισχύει ως έχει το άρθρο 38 του  Ν.4115 φεκ 24/30-01-2013 με τις εξής τροποποιήσεις;
·   Αναγνώριση διάκρισης ΜΟΝΟ για τα Ολυμπιακά Αθλήματα.
·   Απαραίτητη προϋπόθεση αναγνώρισης διάκρισης στους πανελλήνιους αγώνες είναι η συμμετοχή στην αντίστοιχη  διοργάνωση ομάδων από δέκα (10) τουλάχιστον σωματεία για τα ομαδικά αθλήματα και προκειμένου για τα ατομικά αθλήματα η συμμετοχή στην αντίστοιχη διοργάνωση δώδεκα (12) τουλάχιστον αθλητών από δέκα (10) τουλάχιστον σωματεία ανά αγώνισμα.
·   Τα προνόμια να έχουν ισχύ μέχρι το 25 έτος της ηλικίας του   εν ενεργεία αθλητή και για μια τετραετία από την επίτευξη της διάκρισης.
· 20% μπόνους μοριοδότηση   σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για πλήρωση θέσεων μόνιμου η εκτάκτου (συμβασιούχων ορισμένου χρόνου) προσωπικού, για επιδόσεις   1ης έως 8ης νίκης σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, 1ης έως 6ης νίκης σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα ανδρών − γυναικών, νέων ανδρών – νέων γυναικών, εφήβων νεανίδων, 1ης έως 3ης νίκης σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.
·   Για επιδόσεις επιδόσεις   1ης έως 6ης νίκης σε θερινούς ή χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, 1ης έως 4ης νίκης σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα ανδρών − γυναικών, νέων ανδρών – νέων γυναικών, εφήβων νεανίδων, 1ης έως 3ης νίκης σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα 5% εισαγωγή στις σχολές των Σωμάτων Ενόπλων Δυνάμεων  και Σ.Α  καθ΄ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων .

Σας καλώ να λάβετε σοβαρά τις παραπάνω προτάσεις καθώς και οποιεσδήποτε  προτάσεις που θα είναι στην κατεύθυνση της περαιτέρω διεύρυνσης των προνομίων και όχι στην ισοπέδωση και στην αδικία που θα αποφέρει το κατατεθέν σχέδιο νόμου .
Τέλος μην επιτρέψετε να  συνδέσετε το όνομά σας με την διάλυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
Σας  διαβεβαιώ ότι το προσωπικό και το γενικότερο πολιτικό κόστος της εδεχόμενης ψήφισης του σ.ν θα είναι τεράστιο……

                       Με Τιμή
Για το συντονιστικό Γονέων Πρωταθλητών
Ζέρβας Ευάγγελος 
Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπ/σης



2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

+1000

Ανώνυμος είπε...

Βαγγέλη συντάσσομαι ανεπιφύλακτα με ότι καταθέτεις παραπάνω. Αν η περιβόητη διαβούλευση γίνεται πραγματικά και λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις μας, τότε νομίζω ότι οι προτάσεις σου είναι σοβαρές, τεκμηριωμένες και προς την σωστή κατεύθυνση.