Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Taking the direct route to Youth Olympic Games

Νεαροί κωπηλάτες από 48 χώρες ετοιμάζονται να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων 2014 (ΟΑΝ) στην πόλη Ναντζίνγκ της Κίνας. Οι ΟΑΝ θα διεξαχθούν από 16 έως 28 Αυγούστου, με τη ρεγκάτα κωπηλασίας να διεξάγεται το τετραήμερο 17-20 Αυγούστου.

Οι κωπηλάτες ηλικίας 17-18 ετών θα λάβουν μέρος σε τέσσερα αγωνίσματα που είναι το σκιφ εφήβων και νεανίδων και η δίκωπος εφήβων και νεανίδων, με 24 πληρώματα σε κάθε ένα από τα μονά σκιφ και 12 πληρώματα σε κάθε δίκωπο.
Ένα αριθμός μεταλλιούχων από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων 2014, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Αμβούργο, βρίσκονται ήδη καθ' οδόν προς Ναντζίνγκ, μερικοί μάλιστα ταξιδεύοντας απευθείας. Αυτοί δίνουν μια σχετική εικόνα για το τι περιμένουμε να γίνει στο Nanjing.

Η Γερμανία τερμάτισε στην κορυφή του πίνακα μεταλλίων στους juniors και στέλνουν τρία χρυσά μετάλλια τους στο Nanjing.
Στα 18 του, ο Tim Ole Naske είναι ήδη ένας έμπειρος κωπηλάτης. Ο δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Νέων, Naske κέρδισε το χρυσό στο διπλό σκιφ των ανδρών για τη Γερμανία το 2013 και φέτος πέρασε τη γραμμή πρώτος στο σκιφ των ανδρών. Και αναμένεται να είναι πολύ ανταγωνιστικός για τους υπόλοιπους στο σκιφ.
Ο Naske οφείλει να προσέξει όμως τον Νεοζηλανδό Jack O'Leary. Ο Kiwi κωπηλάτης έχει επίσης συμμετάσχει σε δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα Εφήβων και έχει δύο μετάλλια στο τετραπλό σκιφ των ανδρών, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο. Ένας άλλος κωπηλάτης, που βγαίνει από το τετραπλό σκιφ των ανδρών και θα αγωνιστεί στο σκιφ των ανδρών στην Nanjing, είναι ο Chris Lawrie της Μεγάλης Βρετανίας, που κέρδισε το ασημένιο στο Παγκόσμιο εφήβων πριν από λίγες ημέρες. Ο Καναδός Daniel De Groot, με ασημένιο μετάλλιο στο σκιφ των εφήβων, είναι κάποιος που επίσης πρέπει να προσεχθεί.

Η Τσεχία υπολογίζει στους ‘’χρυσούς’’ Lukas Helesic και Miroslav Jech να κερδίσουν επίσης κάποιο μετάλλιο στο Nanjing. Με βάση την αγωνιστική εμπειρία τους από το Παγκόσμιο του περασμένου έτους, το δίδυμο κατέλαβε την πρώτη θέση στη δίκωπο των ανδρών στο Αμβούργο. Βασικοί αντίπαλοί τους τα πληρώματα της Ιταλίας και της Αυστρίας. Οι Ιταλοί Riccardo Mager και Riccardo Peretti ήταν μέλη στην οκτάκωπο που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ οι Αυστριακοί Ferdinand Querfeld και Christoph Seifriedberger κέρδισαν το χάλκινο στη δίκωπο των Εφήβων.

Στο μέτωπο των νεάνιδων, η Carlotta Schmitz και η Bea Bliemel ήταν μέλη της γερμανικής οκτακώπου, που ήταν Παγκόσμια πρωταθλήτρια 2014 και θα αγωνιστούν στη δίκωπο των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων. Μερικές από τις βασικές αντιπάλους τους είναι οι Ρουμάνες Cristina Georgiana Popescu και Denisa Tîlvescu καθώς και οι Larissa Werbicki και Caileigh Filmer από τον Καναδά. Η Popescu κέρδισε δύο μετάλλια πέρυσι στο Παγκόσιο Πρωτάθλημα Εφήβων στο Trakai της Λιθουανίας, χρυσό στην οκτάκωπο και ασημένιο στη δίκωπο. Οι Καναδές Filmer και Werbicki κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στη δίκωπο, στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Επίσης, στον κατάλογο των πληρωμάτων που πρέπει να προσέξετε είναι η Dana Moffat και η Marlee Blue από τις ΗΠΑ, που πήραν ασημένιο στην τετράκωπο φέτος στο Αμβούργο.

Στο σκιφ των γυναικών, η φετινή ασημένια νικήτρια Camille Juillet από τη Γαλλία αναμένεται να είναι στις βασικές διεκδικήτριες των μεταλλίων στο Nanjing. Σοβαρές ακόμη υποψηφιότητες θα θέσουν η Anna Thornton από την Μεγάλη Βρετανία, με ένα χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Ε-Ν του τρέχοντος έτους, στο τετραπλό σκιφ των γυναικών και η Αθηνά-Μαρία Αγγελοπούλου από την Ελλάδα που κέρδισε χάλκινο φέτος στο διπλό, στην ίδια διοργάνωση.

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων μείνετε συντονισμένοι στο www.worldrowing.com και στο Facebook στο www.facebook.com/WorldRowingJunior. Το World Rowing θα παρέχει περιλήψεις αγώνων και ειδήσεις από ολόκληρη την ρεγκάτα κωπηλασίας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων είναι ένα αθλητικό γεγονός για τους νέους, την εξισορρόπηση του αθλητισμού, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Οι ΟΑΝ θεσπίστηκαν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ως ένας τρόπος για να εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, να μάθουν για τις ολυμπιακές αξίες και να συμβάλει στη δημιουργία μιας κοινότητας μεταξύ των νεολαίων του κόσμου. Υπάρχουν 28 αθλήματα στους ΟΑΝ.

Οι προκρίσεις για την ρεγκάτα κωπηλασίας ξεκίνησαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων 2013, όπου 28 χώρες κέρδισαν τη συμμετοχή τους. Συνεχίστηκαν με τους ηπειρωτικούς αγώνες προκρίσεων στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, που προστέθηκαν 16 ακόμη χώρες. Από την ανακατανομή των θέσεων προστέθηκαν ακόμη το Βέλγιο και η Τσεχία με βάση τις επιδόσεις τους στο περσινό Παγκόσμιο Ε-Ν.. Οι δύο τελευταίες συμμετοχές προήλθαν από την ανακατανομή των αχρησιμοποίητων θέσεων και δόθηκαν στον Καναδά και την Κροατία.

Δικαίωμα συμμετοχής στους ΟΑΝ έχουν οι αθλητές που είναι 17-18 ετών κατά τη στιγμή των Αγώνων. Συνολικά 96 κωπηλάτες θα διαγωνιστούν σε απόσταση 1.000 μέτρων στο κωπηλατοδρόμιο Rowing-Canoeing School της Nanjing.
Μετάφρασή "Greek Rowers" από το www.worldrowing.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: