Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

H κωπηλασία τραβά το κουπί της ανάπτυξης

Σπυριδούλα Σπανέα
Αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον του αθλητισμού της χώρας στέλνει η ελληνική κωπηλασία. Την ώρα που η οικονομική κρίση επηρεάζει τις ζωές των οικογενειών και η ενασχόληση των παιδιών με ένα άθλημα θεωρείται για πολλούς γονείς πολυτέλεια, η κωπηλασία σημείωσε το 2012 ρεκόρ δεκαετίας στις εγγραφές νέων αθλητών και αθλητριών. Στα γραφεία της ομοσπονδίας έφτασαν 514 νέα δελτία από 31 σωματεία.

Οι επιτυχίες και το ήθος των κωπηλατών μας, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στις εγγραφές, αποτελούν τις βασικές αιτίες που οι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με το «άθλημα των κουπιών». Η μηνιαία συνδρομή είναι στους περισσότερους ομίλους κάτω από τα 30 ευρώ, ενώ υπάρχουν προσφορές για εγγραφές δύο παιδιών από την ίδια οικογένεια και εάν κάποιοι γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε αυτό το ποσό, πολλά σωματεία δέχονται τα παιδιά χωρίς χρήματα. «Οι επιτυχίες της ελληνικής κωπηλασίας έκαναν το άθλημα ευρύτερα γνωστό. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ένα πρότυπο. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι ακριβό άθλημα. Στον Ν. Ο. Ιωαννίνων, όπου εγώ ανήκω, δεν υπάρχει συνδρομή. Οι βάρκες, η προπόνηση, όλα είναι δωρεάν. Το μόνο που θα αγοράσει ένας νεαρός κωπηλάτης είναι τα κατάλληλα ρούχα», λέει στην «Κ» ο, 4ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, Γιώργος Τσίλης.

To 2012 υπήρξαν 514 νέα δελτία και από αυτά μόλις το ένα ήταν της κατηγορίας των παλαιμάχων. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί το 2006 με 584 εγγραφές, από τις οποίες, όμως, οι 75 ήταν παλαιμάχων. Το 2005, ο αριθμός των νέων δελτίων είχε φτάσει στους 525 με 56 παλαίμαχους. Ενδεικτικά, το 2011 το άθλημα είχε 443 εγγραφές, το 2010 έφτασε τις 400, ενώ το 2008 στην ομοσπονδία πήγαν 361 νέα δελτία. «Ρώτησα τους εκπροσώπους των σωματείων για να μάθω τις απόψεις τους για την αύξηση των εγγραφών και μου είπαν ότι άλλα αθλήματα αύξησαν τα συνδρομές. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε το άθλημα στην ερασιτεχνική μορφή του. Οι ευθύνες μας τώρα είναι μεγαλύτερες. Υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης και παρά τις δύσκολες συνθήκες, θα το πολεμήσουμε. Εχουμε υποχρέωση να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά ό,τι καλύτερο μπορούμε. Τα σωματεία μας δεν προσφέρουν μόνο αθλητισμό, αλλά και παιδεία. Πρέπει να εμφυσήσουμε στους νέους κωπηλάτες τα αθλητικά ιδεώδη και τις πραγματικές αξίες. Στόχος μας δεν είναι να βγάλουμε πρωταθλητές, αλλά σωστούς ανθρώπους στην κοινωνία. Τώρα εάν κάποια από αυτά τα παιδιά γίνουν και πρωταθλητές, τότε το κέρδος θα είναι διπλό», μας είπε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γιάννης Καρράς.

Τα τελευταία χρόνια, οι αθλητές της κωπηλασίας έχουν εξελιχθεί σε... κουβαλητές μεταλλίων. Τόσο σε Ολυμπιακούς Αγώνες όσο και σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, οι αθλητές μας βρίσκονται μέσα στους κορυφαίους. «Είναι λογικό η κωπηλασία να βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Οι γονείς θέλουν να ασχοληθούν τα παιδιά τους με ένα άθλημα που δεν έχει απασχολήσει αρνητικά την κοινή γνώμη. Τόσα χρόνια δεν έχει ακουστεί τίποτα ούτε για φαρμακευτικά σκευάσματα ούτε για κακοδιαχείριση παραγόντων. Οι αθλητές μας έχουν ένα επίπεδο, ξέρουν να μιλήσουν, ασχολούνται με τα κοινά και δεν «εξαντλούνται» στον πρωταθλητισμό. Ολα αυτά συντελούν στην καλή εικόνα του αθλήματος», δήλωσε στην «Κ» ο ομοσπονδιακός προπονητής, Σάκης Αθανασιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: