Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ο διάπλους του Ατλαντικού: Πρόκληση που ο κωπηλάτης δεν πρέπει να χάσει


2423277

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της κωπηλασίας Paul Gerritsen αποδέχτηκε την προσφορά της τελευταίας στιγμής να συμμετάσχει σε μια προσπάθεια ρεκόρ, να διασχίσει τον Ατλαντικό κωπηλατώντας.

Ο Paul Gerritsen, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Cambridge, ρωτήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής να συμμετάσχει στο πλήρωμα, αφού ο Andrew McCowan εμφάνισε πρόβλημα στο στομάχι.

Ο 28χρονος είπε ότι του πήρε περίπου 10 λεπτά για να αποφασίσει να δεχτεί και στις 8/1 επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο με προορισμό τις Κανάριες Νήσους.

«Ήταν σίγουρο ναι».

Η ομάδα των επτά θα προσπαθήσει να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ κωπηλασίας των 4828 χιλιόμετρων από τις Κανάριες Νήσους μέχρι τα Barbados.

Το ρεκόρ είναι 32 ημέρες.

Ο Gerritsen έπρεπε να πάρει 7 εβδομάδες άδεια από τη δουλειά του ως πυροσβέστης Στον πυροσβεστικό σταθμό του Auckland αλλά και από τις υποχρεώσεις του στο Piha Lifesaving Club.

Ήταν μέλος της τετρακωπου μετα πηδαλιούχου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 23 το 2006, αλλά όπως είπε, δεν έχει κάνει τίποτα σε τόσο μεγάλη κλίμακα, όπως ο διάπλους του Ατλαντικού.

«Το μεγαλύτερο διάστημα που έχω κωπηλατήσει είναι 4 ώρες, το οποίο, συγκρινόμενο με ένα μήνα ασταμάτητα, δεν είναι τίποτα. Έτσι είναι για μένα κάτι άγνωστο.»

Τον τελευταίο μήνα τρώει «σαν γουρούνι» και χτίζει σώματοτυπο για το surf boat rowing, που θα τον βοηθήσει να αντεπεξέλθει στις φυσικές απαιτήσεις της θάλασσας.

«Ξέρω καλά πώς αντιδρά το σώμα μου στην προπόνηση αλλά δεν ξέρω τι θα μου συμβεί με τη στέρηση ύπνου, τη συνεχή κόπωση και την κωπηλασία 12 ώρες την ημέρα.»

«Δεν ξέρω τι θα συμβεί όσον αφορά τον καιρό. Μπορεί να συναντήσουμε καταιγίδες ή να είναι ήρεμα σε όλη τη διαδρομή. Είναι άγνωστο, οπότε υποθέτω ότι περιμένω το αναπάντεχο.»

Το πλήρωμα των 6 Βρετανών και του ενός Νεοζηλανδού θα κωπηλατεί πάνω στο Τitan, μία βάρκα 11 μέτρων κατασκευασμένη από άνθρακα, τιτάνιο, νάιλον και αλουμίνιο.

Αναχωρούν στις 10 Ιανουαρίου και θα πρέπει να να φτάσουν απέναντι μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου για να σπάσουν το παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο Gerritsen ανέφερε ότι η οικογένειά του στο Cambridge σοκαρίστηκε με το ξαφνικό της διαδικασίας, αλλά είχε την απόλυτη στήριξή τους.

Ο McCowan, που ήταν μέλος του πρώτου νεοζηλανδικού πληρώματος που κωπηλάτησε κατά μήκος της Τασμανίας πέρυσι τον Ιανουάριο, είπε ότι ήταν «καταστροφικό» το γεγονός ότι έπρεπε να αποχωρήσει.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει πιθανότητα να συμμετάσχει αν η υγεία του βελτιωθεί.

Βιογραφικό Paul Gerritsen
Μετάφραση από http://www.stuff.co.nz
Αντιγραφή από www.tokoupi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: