Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Ανασκόπηση Ολυμπιακών αγωνισμάτων: 5. Τετράκωπος άνευ ανδρών

A drag race of Olympic men’s four proportions

Ο Juergen Grobler, επικεφαλής προπονητής των ανδρών της Μεγάλης Βρετανίας, πίστευε ότι, βάζοντας τους κορυφαίους κωπηλάτες του στην τετράκωπο, αύξανε κατά πολύ τις πιθανότητες για το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Το θεωρούσε σίγουρο σε σχέση με την προσπάθεια για το χρυσό στη δίκωπο των ανδρών. Στη συνέχεια όμως, η Αυστραλία ήρθε με ένα πλήρωμα χτισμένο γύρω από τον τρεις φορές Ολυμπιονίκη Drew Ginn και έδειξε ότι θα είναι υπολογίσιμος αντίπαλος της Μ. Βρετανίας στη διεκδίκηση της πρώτης θέσης. Μήπως το σίγουρο στοίχημα του Grobler μετατράπηκε σε τυχερό παιχνίδι; 

149670578_10
Αυτή είναι η πέμπτη ιστορία στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του World Rowing για τα 14 αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Η τετράκωπος άνευ ανδρών είναι το σημερινό θέμα

Κατά τη διάρκεια της περιόδου που οδηγεί στο Λονδίνο το σκορ ήταν ένα-ένα μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας, με τους Alex Gregory, Tom James, Andrew Triggs Hodge και Pete Reed και της Αυστραλίας, με τους William Lockwood, James Chapman, Drew Ginn και Joshua Dunkley- Smith. Αυτά τα δύο πληρώματα συναντήθηκαν σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα κωπηλασίας Samsung και μοιράστηκαν τις νίκες.

Τροφοδοτούμενα από την αθλητική αντιπαλότητα μεταξύ της Αυστραλίας και της Μεγάλης Βρετανίας, τα Μ.Μ.Ε. φιλοξενούν δηλώσεις των δύο κορυφαίων πληρωμάτων, άλλοτε ήπιες, όπως του Ginn που είπε ότι ο τελικός θα είναι ένας "σκληρός αγώνας" και άλλοτε πιο καυστικές όπως, "Οι Βρετανοί θα πρέπει να δώσουν τον αγώνα της ζωής τους για να κερδίσουν", με τον Gregory να ανταπαντά, "Ότι και να κάνουν δεν έχει καμιά διαφορά για μας, τίποτα δεν θα αλλάξει σ’ αυτό που κάνουμε". 

Η Αυστραλία κέρδισε την τετράκωπο το 1992 και το 1996, πριν η Μεγάλη Βρετανία αναλάβει τα ηνία και να κερδίσει τους τελευταίους τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες και ήθελε να επανέλθει στις νίκες. Στους προκριματικούς του Λονδίνου η Μεγάλη Βρετανία κέρδισε τον ένα και η Αυστραλία τον άλλο, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κερδίζουν τον τρίτο. Ο χρόνος των Αυστραλών ήταν ο καλύτερος, επιτυγχάνοντας μάλιστα και την καλύτερη Ολυμπιακή επίδοση. Στη συνέχεια, Αυστραλία και Μεγάλη Βρετανία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν η μία την άλλη στα ημιτελικά. Το αποτελέσματα αυτού του αγώνα είχε μεγάλη σημασία, καθώς ο νικητής θα ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την καλύτερη λωρίδα στον τελικό, αν οι καιρικές συνθήκες δυσκόλευαν.

img_9817Τα τρία τέταρτα του ημιτελικού αγώνα προηγείτο η Αυστραλία, αλλά στο τελευταίο 500αρι οι Βρετανοί ανέβασαν το ρυθμό τους και κατάφεραν να τερματίσουν πρώτοι. Οι Αυστραλοί αντίθετα, φάνηκε να διατηρούν το ρυθμό τους σταθερό, θέτοντας το ερώτημα, τα έδωσαν όλα ή ήταν σχεδιασμένο να τερματίσουν δεύτεροι; Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να δείχνουν το καλό τους πρόσωπο κερδίζοντας τον άλλο ημιτελικό. 

Στον τελικό, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, έγινε ανακατανομή των διαδρομών, με τη Μεγάλη Βρετανία να μετατίθεται στην έξι, οι Ηνωμένες Πολιτείες στη διαδρομή πέντε και η Αυστραλία στην τέσσερα. Από την αρχή οι Βρετανοί, με ρυθμό μία η δύο κουπιές μεγαλύτερο από τους Αυστραλούς, είχαν το προβάδισμα και το κράτησαν σε όλον τον αγώνα του αγώνα. Ακόμα και στο τέλος του αγώνα η Μεγάλη Βρετανία κατάφερε να διαχειριστεί με επιτυχία την άνοδο του ρυθμού των κυριοτέρων αντιπάλων της. Η Μεγάλη Βρετανία ήταν η νικήτρια. 

Στο φετινό Προπονητικό Συνέδριο της Αυστραλίας ο Ginn μίλησε για τον Ολυμπιακό αγώνα με τόσο πάθος και τόσο παραστατικά που έκανε το ακροατήριο να αισθανθεί σαν να ήταν στη βάρκα. Έδωσε μια ζωντανή περιγραφή του πόνου, της δύναμης και της μάχης στον τερματισμό, την ώρα που ολόκληρο το σώμα κραυγάζει «STOP».

dsc_4606
Το αυστραλιανό πλήρωμα γνώριζε, από αμέτρητες προπονήσεις, ότι αν προσπαθούσαν να αυξήσουν το ρυθμό τους πάρα πολύ που δεν θα πήγαιναν πιο γρήγορα - ενδεχομένως να πήγαιναν πιο αργά. Η σταθερότητα του ρυθμού τους ήταν το πιο σημαντικό. Στον τερματισμό οι Ginn, Lockwood, Chapman, και Dunkley-Smith ήταν Ασημένιοι Ολυμπιονίκες. Απογοητευμένοι; Ο Ginn παραδέχθηκε, "ναι", στην αρχή, αλλά στη συνέχεια, μετά από σκέψη, λέει ότι τα έδωσαν όλα στον αγώνα και αυτό που είχαν καταφέρει, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, απέναντι στην τρομερή βρετανική βάρκα, τους ικανοποιεί. 

Εν τω μεταξύ οι Reed, Triggs Hodge και James έγιναν ξανά Ολυμπιονίκες με την τετράκωπο, ενώ ο Gregory κερδίζει τον πρώτο Ολυμπιακό τίτλο του. 

Στην τρίτη θέση οι Ηνωμένες Πολιτείες με τους Glenn Ochal, Henrik Rummel, Charles Cole και Scott Gault να κατακτούν το μοναδικό Ολυμπιακό μετάλλιο στην κωπηλασία ανδρών για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: www.worldrowing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: