Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Χειμερινός αγώνας κωπηλασίας στον Πάδο της Ιταλίας

Κάθε χρόνο περίπου 1.500 σκληραγωγημένοι κωπηλάτες, με κατάλληλο ντύσιμο για να αντιμετωπίσουν το κρύο, συγκεντρώνονται στο Τορίνο της Ιταλίας για το d'Inverno sul Po (Χειμώνας στον Πάδο). Αυτός ο αγώνας κατέχει ιδιαίτερη θέση στο κωπηλατικό καλεντάρι, ιδιαίτερα στην Ιταλία και φέτος δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Ο αγώνας, που πραγματοποιήθηκε στις όχθες του ποταμού Πάδου, έγινε για πρώτη φορά το 1982 και από τότε οι συμμετοχές αυξάνουν σταθερά, για να φτάσει στο σημερινό αριθμό των 1.500 αθλητών.

Οι φετινές συμμετοχές προέρχονται από τη Γαλλία, Ελβετία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Μεγάλη Βρετανία. Από την Πορτογαλία, το δίδυμο Pedro Fraga και Nuno Mendes κέρδισε το διπλό σκιφ ανδρών. Οι Fraga και Mendes είναι οι επικρατέστεροι διεκδικητές για το διπλό σκιφ ελ. βαρών της Πορτογαλίας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο μεγαλύτερος αριθμός των συμμετοχών (28) ήταν στο σκιφ των ανδρών. Συμμετείχαν επίσης οκτάκωπες εφήβων από την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και τετραπλά σκιφ Ιταλών εφήβων.

Η διοργανώτρια Maurizia Pennaroli εξηγεί το ξεκίνημα αυτής της διοργάνωσης: "Ήρθε από μια ιδέα του Gian Antonio Romanini (πρώην πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Κωπηλασίας και πρόεδρος της Λέσχης Κωπηλασίας Εσπέρια ). Ο Romanini συνήθιζε στην προπόνηση να καλύπτει την απόσταση από το σύλλογό του (Canottieri Esperia) ως το Moncalieri, μια κοντινή πόλη. Κατά τη διάρκεια μιας από τις προπονήσεις είχε την ιδέα της τέλεσης του αγώνα. Η ονομασία της διοργάνωσης («Χειμώνας στον Πάδο") αναφέρεται στην εποχή του χρόνου κατά την οποία πραγματοποιούνται για προπονητικούς σκοπούς, μεγάλες αποστάσεις στην κωπηλασία. "

Η διαδρομή μήκους 6.000 μ., έχει τέσσερις καμπές και περνάει κάτω από τέσσερις γέφυρες που, όπως λέει η Pennaroli, είναι εύκολο στην πλοήγηση και χωρίς ρεύματα. Η ικανότητα για το πώς μπορεί κάποιος να προσεγγίσει καλύτερα τις στροφές και τις γέφυρες, είναι πολύ σημαντική. Η εκδήλωση προσελκύει πολλούς νεαρούς κωπηλάτες, με την κατηγορία κάτω των 14αρων να αγωνίζεται στα 4.000 μ.

Τα σκάφη φεύγουν, ένα κάθε φορά, ανά 20 δευτερόλεπτα και φέτος ο καιρός επιβεβαίωσε τη φήμη του χειμώνα με χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά ευτυχώς χωρίς χιόνι.

Η Pennaroli αποκαλεί τη ρεγκάτα ως μια μοναδική εμπειρία. "Ο τερματισμός (του αγώνα) βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της πόλης και τα 6.000 μ. της διαδρομής είναι μέσα στην ίδια την πόλη. Υπάρχει ένα πάρκο (Parco del Valentino) και οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν τον αγώνα σε όλο το μήκος του ποταμού. Το τοπίο είναι αξιόλογο και ένα από τα πιο μοναδικά στον κόσμο. "

Για την πλήρη λίστα των αποτελεσμάτων, κάντε κλικ εδώ .

Πηγή: www.worldrowing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: