Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Βάζουν πλώρη για Λονδίνο




Tα δίδυμα αδέρφια απο τα Σέρβια της Κοζάνης είναι δύο απο τους βασικούς εκφραστές της άνθησης της Ελληνικής Κωπηλασίας. Ο Απόστολος και ο Νίκος τραβώντας κουπί απο τα παιδικά τους χρόνια,έχουν εδραιωθεί στις κορυφαιες θέσεις της κωπηλασίας παγκοσμίως,με σπουδαιες επιτυχίες-τελευταία κατέκτησαν το χρυσό μεταλλιο στο Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα. Πλέον,με την πρόσθετη δύναμη που τους παρέχει η στήρηξη του Ταχυδρομικου Ταμιευτηρίου,βάζουν πλώρη για την διάκριση τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου.

Β.Πώς προέκυψε η ενασχόληση σας με την κωπηλασία η οποις δεν είναι ιδιαίτερα προβεβλημένη στην Ελλάδα;
Απόστολος: "Πιστέυω πως όταν ξεκινας ενα άθλημα σε παιδική ηλικία δεν γνωρίζεις και δεν ενδιαφέρεσαι για την προβολή και τα οικονομικά οφελη που προκύπτουν απο αυτό. Μαγέυεσαι απο τα αληθινά χαρακτηριστικά του αθλήματος,τα οποία για εμάς ηταν και ειανι το υγρό στοιχείο,η αίσθηση οτι ταξιδεύεις με τις δικές σου δυνάμεις και το σκάφος σου. Ξεκινήσαμε απο τον τόπο που μεγαλώσαμε,στα Σέρβια Κοζάνης, με την πανέμοφη λίμνη και την μεγάλη γέφυρα που ειναι σήμα κατατεθέν της περιοχής. Έγινε πολύ απλά. Πήγαμε για βόλτα με τους γονείς μας, είδαμε κωπηλάτες στο νερό και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε και εμείς."

Β.Πώς ειναι η ζωή δυο πρωταθλητων κωπηλασίας παγκόσμίου βεληνεκούς;
Νίκος:
"Όποιος ειδικέυεται σε κάτι και προσπαθεί να γίνει ο καλύτερος σε αυτό δεν μπορεί να έχει μια συνηθισμένη ζωή. Ξοδέυουμε ατέλιωτες ωρες σε αθλητικά καμπ της Εθνικής ομάδας. Λείπουμε απο το σπιτι μας στην Θεσσαλονικη περίπου 200 ημέρες τον χρόνο για προετοιμασία και αγώνες στο εξωτερικό. Τα ταξίδια μας ειναι το ευχάριστο κομμάτι της ζωής μας, οι επτά ώρες προπόνησης ειναι το ζόρι. Το γεγονός οτι βρισκόμαστε μακριά απο τους δικούς μας ανθρώπους και οι δυσκολίες στην επαγγελματική σταδιοδρομια μας θεωρώ οτι είναι οι πιο σημαντικές στερήσεις."

Β.Τι χρειάζεται για να φτάσει καποιος σε αυτό το επίπεδο;
Απόστολος:
"Φυσικά χρειάζεται να διαθέτεις κάποια σωματομετρικά προσόντα,να πιστέυεις στον εαυτό σου,αλλα και στους γύρω σου,διότι μόνος συ δεν μπορείς να κάνεις κατι σοβαρό.ιδιαίτερα στην κωπηλασία που ειναι απόλυτο άθλημα συνεργασίας.Και φυσικά,να μάθεις να κάνεις υπομονή:για τα μεγάλα αποτελέσματα πρέπει να μάθεις να περιμένεις."

Β.Το ότι είστε αδέρφια και μάλιστα δίδυμα,σας διευκολύνει στο έργο σας;
Nίκος:
"Στην κωπηλασία προσπαθούμε να έχουμε οσο πιο ομοιόμορφα πληρώματα μπορούμε. Εμάς την ομοιότητα μας την χάρισε η φύση.Έχουμε τα ίδια σωματομετρικά χαρακτηριστικά και αυτο ειναι πλεονέκτημα. Δεν ειναι τυχαίο που στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα τα δυο τελεύταια χρόνια έχουμε συναντήσει πέντε ζευγάρια διδύμων σε κορυφαίο επίπεδο. Πέρα απο αυτό πολλοι πιστέυουν σε άλλες "ιδιαίτερες" ιδιότητες των διδύμων. Αλλά εμείς αυτές τις δυνατότητες ακόμα τις ψάχνουμε."

Β.Το τελευταίο διάστημα είχατε μεγάλες διακρίσεις διεθνώς,με κυριότερη το χρυσό μεταλλιο στο Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα.Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;
Απόστολος
"Τα τελευταία εξι χρόνια έχουμε αποδείξει οτι είμαστε σταθερά στο βάθρο σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα.Αυτό που μας λείπει ειναι μια Ολυμπιακή διάκριση.Ο στόχος μας λοιπόν είναι το Λονδίνο και φέτος θα δώσουμε όλο μας το είναι για να τον πετύχουμε"



Β.Η Ελληνική κωπηλασία παρουσιάζει σημαντική πρόοδο και γίνεται υπολογίσιμη δύναμη παγκοσμίως.Πως το εξηγείτε;Υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω εξέλιξης;
Νίκος:
"Πράγματι,την τελευταια οκταετια η κωπηλασία ως άθλημα σημειωνει σταθερά τη μεγαλύτερη συγκομιδή μεταλλίων για την Ελλάδα και ειναι υπολογίσιμη δύναμη στο παγκόσμιο στερέωμα. Φυσικά αυτο δεν ειναι τυχαίο,καθώς όλοι οι κρίκοι της Εθνικης ομάδας ειναι δυνατοί. Υπάρχει κορυφαίο αθλητικό δυναμικό,όπως και παλαιότερα,αλλα τωρα η Ομοσπονδία και οι Προπονητές υποστηρίζουν με μέθοδο την προσπάθεια μας. Αυτό ακούγεται έυκολο.αλλα δεν είναι καθόλου. Για το μέλλον δεν θα μπορούσα να είμαι το ίδιο αισιόδοξος,γιατι το βλέπω δυσοίωνο. Ο πρωταθλητισμός αντιμετωπίζεται σαν κοινωνική πολυτέλεια και απο την στιγμη που η πολιτεία δεν ενδιαφέρεται να τον διατηρήσει και κόβει την χρηματοδότηση της Ομοσπονδίας, πιστέυω οτι και τα κίνητρα των αθλητών στο μέλλον δεν θα είναι τόσο ισχυρά. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθω στην υποστήριξη που μας παρέχεται απο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην πιο κρίσιμη στιγμή της Ολυμπιακής μας προσπάθειας. Χωρίς αυτή υπήρχε μεγάλο πρόβλημα. Μακάρι όλα τα Ολυμπιακα πληρωματα να είχαν ανάλογη βοήθεια."

Β.Οι Έλληνες δηλαδη,ξέρουν να τραβούν κουπί;
Απόστολος:
"Η Ιστορία,μας έχει δειξει δυστυχως οτι οι Eλληνες τραβούν δυνατό κουπί μόνο όταν πέσουν σε φουρτούνα.Επομένος είμαστε αισιόδοξοι οτι θα τα καταφέρουμε και πάλι"

Β.Τι θα συνιστούσατε στα παιδία που αναζητούν την θέση τους στον αθλητισμό;
Νίκος:
"Ας μην τα μπερδέυουμε,αλλο ο αθλητισμός και άλλο ο πρωταθλητισμός,ο αθλητισμός ειναι παιδέια και πρέπει να ασχολούνται οι πάντες μαζί του-ακόμη και με συνταγή γιατρού! Ο πρωταθλητισμός είναι μαγεία,προσφέρει δυνατές συγκινήσεις,αλλά υπάρχουν προυποθέσεις.Αν αντέχεις,το κάνεις."

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κυριακόπουλο για λογαριασμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "BHMA Men" το οποίο κυκλοφόρησε στις 27/11/2011


Πηγή: Το κουπί.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: