Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

James Tomkins: Ο μεγαλύτερος κωπηλάτης της Αυστραλίας.


Είναι ένας από τους τέσσερις αθλητές της κωπηλασίας που αγωνίστηκαν  σε έξι Ολυμπιακούς Αγώνες , μαζί με τη Ρουμάνα Elisabeta Oleniuc Lipa, την Καναδή πηδαλιούχο Lesley Thompson , και τον Εσθονό Jüri Jaanson.
Ο James Tomkins, μπήκε στην Εθνική ομάδα της Αυστραλίας, στην οκτάκωπο (8 +), το 1985 και το 1986, πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας. Το 1988 είχε την πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, τέταρτος με την οκτάκωπο.
1990 και ο Tomkins, συνέχισε στην τετράκωπο άνευ, με τους Nick Green , Sam Patten και  Mike McKay. Η επιτυχία τους ήταν άμεση. Κέρδισαν το 1990 και το 1991 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Με τον Andrew Cooper να αντικαθιστά τον Sam Patten, κερδίζουν χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, το 1992. Η επιτυχία του πληρώματος τους έδωσε το παρατσούκλι «Oarsome Foursome».
Το πλήρωμα επαναλαμβάνει την επιτυχία το 1996 στους Ολυμπιακούς, στην Ατλάντα, αυτή τη φορά με τον Drew Ginn να αντικαθιστά τον Andrew Cooper .
Το 1998, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, η «Oarsome Foursome» κέρδισε στην τετράκωπο με πηδαλιούχο, και ο Tomkins και τον Nicholas Green, στη δίκωπο με πηδαλιούχο. Το 1999 ο Tomkins με τον Drew Ginn τρέχουν με τη δίκωπο άνευ και κερδίζουν το  Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αυτή η νίκη έκανε τον Tomkins το πρώτο άτομο που κερδίζει χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα όλους τους  τύπους βάρκας με μονό κουπί.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, στο Σίδνεϊ, με τον Matthew  Pinsent (λόγω τραυματισμού του Ginn λίγο πριν τους αγώνες) τερμάτισαν τρίτοι.
Το 2003, ο Tomkins με τον Ginn και πάλι, κερδίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ το 2004, στην Αθήνα, κερδίζουν ένα ακόμη Ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο (δίκωπος άνευ).
Στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου (σημαιοφόρος), είχε την τελευταία συμμετοχή σε αγώνες. Με την οκτάκωπο κατέκτησε την έκτη θέση.
Συνολικά σε έξι Ολυμπιακούς, κατέκτησε τρία χρυσά και ένα χάλκινο μετάλλιο
και επτά χρυσά σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα. 
Καλύτερο πλήρωμα από τη FISA το 2003 σαν μέλος του «Oarsome Foursome»
Βραβείο Thomas Keller από τη FISA το 2010
Επιμέλεια Greek Rowers

Δεν υπάρχουν σχόλια: