Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Racing eights through Europe's capital cities

Φανταστείτε την εικόνα… 38 οκτάκωπες να κυνηγούν η μια την άλλη στον Δούναβη ποταμό, στην Βιέννη. Αυτό ήταν το σκηνικό της τελικής φάσης του νεοσύστατου Capital Cup - έναν αγώνα οκτακώπων που διεξάγεται σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Μπρατισλάβα (Σλοβακία) και Βιέννη (Αυστρία).

Το Capital Cup είναι μια νέα πρωτοβουλία που συνδέει για πρώτη φορά τις εθνικές ομοσπονδίες κωπηλασίας από την Κεντρική και την Κεντρο-Ανατολική Ευρώπη. Στην εκδήλωση αυτή έλαβαν μέρος 100 περίπου οκτάκωπες, στις κατηγορίες από τζούνιορ μέχρι παλαιμάχων, από την Ιταλία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Κροατία και τη Γερμανία.

Ο αγώνας περιελάμβανε οκτάκωπες και οκταπλά σκιφ! ανδρών και γυναικών καθώς και μικτά, με ένα σύστημα χάντικαπ για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλα τα σκάφη. Απαραίτητη προϋπόθεση… τουλάχιστον τέσσερα μέλη του πληρώματος πρέπει να έχουν συμμετοχή και στους τρεις αγώνες.

Το Κύπελλο ξεκίνησε στη Βουδαπέστη στις 21 Μαρτίου με αγώνα 4500 μέτρων. Στη συνέχεια πήγε στην Μπρατισλάβα και η απόσταση ήταν 7800μ., ενώ τελείωσε με τον τρίτο αγώνα των 6000μ. στη Βιέννη, στις 16 Μαΐου 2015. Όλοι οι αγώνες έγιναν στον Δούναβη.

Στο τελικό στάδιο, στην WienerAchter Regatta στη Βιέννη, η Ουγγρική οκτάκωπος Gyor VSEK κυνηγούσε από την αρχή την επίσης Ουγγρική Csepel EK, στο κέντρο της Βιέννης. Οι δύο ομάδες πάλευαν για τη νίκη με την Gyor VSEK να είναι τελικά η νικήτρια. Η Csepel EK ήταν δεύτερη, με την μικτή Βιέννης τρίτη.

Έτσι, η οκτάκωπος του Gyor VSEK γράφτηκε στην ιστορία ως η πρώτη νικήτρια του Κυπέλλου Πρωτευουσών (Capital Cup) και τα μέλη της έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται υπερήφανοι.

Ο Horst Nussbaumer, Πρόεδρος της Αυστριακής Ομοσπονδίας Κωπηλασίας, μιλώντας παράλληλα με τους συναδέλφους του Szabolcs Tamas Benyi (HUN) και Alexander Denes (SVK) δήλωσε: "Η ιδέα να οργανωθεί αυτή η σειρά αγώνων στις τρεις πρωτεύουσες έχει μια ιδιαίτερη γοητεία, και ελπίζουμε στο εφεξής να δημιουργήσουμε μια μεγάλη παράδοση. Όλες οι πρωτοβουλίες που προωθούν την ελκυστικότητα της κωπηλασίας μας κάνουν ιδιαίτερα ευτυχείς. Ειδικότερα, οι αγώνες με οκτακώπους συμβάλλουν στην προβολή του αθλήματός μας, συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό θεατών και μπορούν εύκολα να προσελκύσουν τα μέσα ενημέρωσης".

Και οι Gergely Orban (HUN) και Daniel Drobil (AUT), οι κύριοι διοργανωτές του Κυπέλλου Capital, πρόσθετουν «Το Κύπελλο ενώνει ανθρώπους πολλών ομοσπονδιών σε ένα γεγονός κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την κωπηλασία Είναι η αρχή μιας μεγάλης παράδοσης.!"

Την επόμενη χρονιά, το Capital Cup II θα περιλαμβάνει επίσης την πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ - πατρίδα των αδελφών Sinkovic - προσθέτοντας μια τέταρτη Ρεγκάτα στην εκδήλωση. Θα ξεκινήσει στις 7 Νοέμβρη 2015 με έναν Head Race 4000m που θα περιλαμβάνει μια στροφή. Διάφορες χώρες έχουν ήδη δεσμευτεί να αποστείλουν ομάδες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Αυστρία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Μεγάλη Βρετανία.

Οι άλλοι αγώνες του Capital Cup II 2016 θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2016.
Μετάφραση από www.worldrowing.com
Περισσότερες πληροφορίες: www.viennautica.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: