Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Η επιστροφή του Ολυμπιονίκη



Ξεκινά την Παρασκευή, 17 Απριλίου, η Α' Φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας 2015, στο οποίο αναμένεται να λάβουν μέρος 400 και πλέον αθλητές και αθλήτριες, από 30 περίπου Ομίλους όλης της χώρας. Ανάμεσά τους θα βρεθεί και ο Ολυμπιονίκης του 2004 Νίκος Σκιαθίτης, μετά από 6 χρόνια αποχής από την ενεργό δράση.
Τη Μεγάλη Εβδομάδα ο Σκιαθίτης βρέθηκε, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του ΟΕΑΝΑΒ, στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Γιαννιτσών, στον Λουδία, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του για το Πανελλήνιο και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του για την επιστροφή του.
Νίκο, με χαρά σε βλέπουμε και πάλι σε βάρκα μετά από 6 χρόνια απουσίας. Τι σε έκανε να επιστρέψεις;
Η αλήθεια είναι ότι απ' όταν σταμάτησα την κωπηλασία αφέθηκα, είχα πάρει κιλά και επειδή τον τελευταίο χρόνο ασχολούμαι εθελοντικά σε ένα πρόγραμμα του κοινωνικού σχολείου με θέμα «Άθληση –Δια Βίου Άσκηση» και μιλούσα σε μαθητές για τον αθλητισμό, τη διατροφή και γενικά για την καλή φυσική κατάσταση, δεν ήμουν καθόλου ευχαριστημένος με την εικόνα μου. Συνάμα, παρακολουθούσα τον Γιάννη Κουρκουρίκη να κάνει τόσα πολλά ακόμα, όντας μεγαλύτερος και κάπου ζήλευα. Ξεκίνησα λοιπόν μια προσπάθεια να χάσω κάποια περιττά κιλά κατ' αρχήν και μετά να μπαίνω σε βάρκα.

Με τι στόχους θα πάρεις μέρος στο φετινό Πανελλήνιο;
Βασικός στόχος η χαρά της συμμετοχής και όχι του αποτελέσματος. Θα αγωνιστώ και ό,τι ήθελε προκύψει.

Είσαι 33 χρονών. Από την Εθνική απουσιάζεις 10 χρόνια. Σε ενδιαφέρει να επιστρέψεις;
Θα προσπαθήσω. Η ηλικία είναι ένα θέμα αλλά στο εξωτερικό υπάρχουν και μεγαλύτεροι που τα καταφέρνουν πολύ καλά. Θα κάνω την προσπάθειά μου με όρεξη, προπονούμενος με τα νέα παιδιά του ΟΕΑΝΑΒ και αν τα καταφέρω έχει καλώς.

Με τα νέα παιδιά πως τα πας;
Θέλω να πιστεύω ότι τα πάω πολύ καλά. Μπαίνω σε βάρκες μαζί τους και προσπαθώ να τους μεταβιβάσω ό,τι ξέρω με κέφι και αγάπη. Νομίζω ότι με ακούν και κάτι θα πάρουν. Εγώ πάντως παίρνω τη χαρά της προσφοράς και της ενασχόλησης με τα παιδιά και αισθάνομαι πολύ όμορφα.

Σχετικά με την ανάπτυξη πιστεύεις ότι γίνονται βήματα; Θα υπάρχει συνέχεια στην καλή πορεία των τελευταίων χρόνων;
Για να υπάρχει συνέχεια πρέπει να υπάρχουν νέα παιδιά. Να μεγαλώνει συνεχώς η "δεξαμενή". Και για να γίνει αυτό πρέπει να δραστηριοποιηθούμε όλοι. Πολιτεία, Ομοσπονδία, παράγοντες σωματείων, παλιοί αθλητές και να προσπαθήσουμε να φέρουμε νέα παιδιά στο άθλημα. Αν κοιτάμε μόνο την Εθνική ομάδα και δεν δώσουμε την πρέπουσα προσοχή και πιο χαμηλά, πιθανόν να υπάρξει κάμψη. Στην Ελλάδα δεν έχουμε αθλητές να ασχολούνται για πολλά χρόνια μετά από σημαντικές επιτυχίες και αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας. Είμαστε σε συνεχή αναζήτηση νέων ταλέντων και γι αυτό όσο μεγαλύτερη η "δεξαμενή" τόσο το καλύτερο.

Αν σου ζητούσαν να δραστηριοποιηθείς με κάποιο τρόπο και να προσφέρεις στην ανάπτυξη της κωπηλασίας, θα ήσουν διατεθειμένος να το κάνεις;
Πιστεύω ότι έχω την υποχρέωση. Οι αθλητές που έχουμε πετύχει σημαντικές διακρίσεις είμαστε πρότυπα και πρέπει να εμφυσήσουμε στους νέους την αγάπη πρώτα για τον αθλητισμό και στη συνέχεια για τον πρωταθλητισμό. Προσωπικά είμαι πρόθυμος να βοηθήσω με όποιο τρόπο μου ζητηθεί.

Κλείνοντας και αφού σε ευχαριστήσω και σου ευχηθώ καλή επιτυχία στα σχέδιά σου, θα ήθελα την άποψή σου για το προπονητικό κέντρο του Λουδία. Πως σου φάνηκε το μέρος;
Με μία λέξη, ιδανικό. Απρόσκοπτη προπόνηση σε όλες τις καιρικές συνθήκες, σε ένα πολύ όμορφο τοπίο. Ο ΟΕΑΝΑΒ έρχεται πολύ συχνά στον Λουδία για προπόνηση και πάντα φεύγει με πολλά "χιλιόμετρα νερού". Στις σκέψεις μου είναι να κάνω στο εξής πολλά προπονητικά τριήμερα εδώ.



  

Δεν υπάρχουν σχόλια: