Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Γιάννης Καρράς: «Πρόβλημα η έλλειψη χρηματοδότησης και η έλλειψη κινήτρων σε χορηγούς»


Συνέντευξη στον Γιάννη Γιαννόπουλο (yiannopoulos@attikipress.gr)

Γιάννης Καρράς: «Πρόβλημα η έλλειψη χρηματοδότησης και η έλλειψη κινήτρων σε χορηγούς»Για τα οικονομικά προβλήματα που πλήττουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ειδικότερα την κωπηλασία μας μιλάει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κωπηλασίας Γιάννης Καρράς, ο οποίος αναφέρεται και σε προτάσεις για την επίλυση κάποιων προβλημάτων.

Το οικονομικό είναι το βασικό πρόβλημα κάθε ομοσπονδίας. Εσείς πως το αντιμετωπίζετε;
«Έχει περικοπεί το 50% της επιχορήγησης και ελπίζουμε ότι θα έρθουν επιπλέον χρήματα μετά την πρόσφατη εξαγγελία από το υπουργείο Πολιτισμού και τον κ. Ανδριανό. Από 880 χιλιάδες είχαμε 560.000 ευρώ. Με αυτά αντιμετωπίζουμε τα  πάγια έξοδα και μπορούμε να κάνουμε και ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα, όμως δεν μπορούν να υπάρχουν Εθνικές ομάδες.»

Το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί μόνο από την μείωση της επιχορήγησης;

«Βασικά είναι θέμα χρηματοδότησης. Μέχρι σήμερα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός χρηματοδοτείται από το κράτος, το οποίο όμως έχει με αποφάσεις του ουσιαστικά αποτρέψει πιθανές χορηγίες. Εάν κάποιος θέλει να δώσει 10.000 ευρώ χορηγία θα πρέπει να πληρώσει 23% ΦΠΑ και επιπλέον δεν απαλλάσσεται φορολογικά για τα χρήματα αυτά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κίνητρο.»

Η λύση θα ήταν η επαναφορά των κινήτρων στους χορηγούς;
«Αυτό το έχουμε θέσει υπόψη του  κ. Ανδριανού, προκειμένου να μπορέσουν να υπάρξουν χορηγοί για να αναπληρωθεί ως ένα σημείο η αδυναμία του κράτους.»

Από την πλευρά σας τι έχετε κάνει για να μειώσετε τα έξοδα;
«Κάναμε όσες περικοπές μπορούσαμε να κάνουμε. Τα πάντα έχουν φθάσει στο μίνιμουμ, αλλά οποιαδήποτε άλλη περικοπή θα έχει επίπτωση στην πορεία του αθλήματος.»

Τον Οκτώβρη πως θα γίνει η διοργάνωση της παράκτιας κωπηλασίας στη Θεσσαλονίκη;
«Έχει δεσμευτεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης ότι αναλαμβάνει όλες τις δαπάνες, με βάση τον προϋπολογισμό που είχε κατατεθεί στην Παγκόσμια Ομοσπονδία για την διεκδίκηση των αγώνων. Η παράκτια κωπηλασία διαφέρει στη μορφή των σκαφών, καθώς ταξιδεύουν με όλους τους καιρούς, ενώ αυτός ο νέος τύπος κωπηλασίας είναι και τουριστικός.»

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχει η Ομοσπονδία;
«Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε χρήματα ανάλογα με τα περσινά για να συνεχίσουμε την πορεία των Εθνικών ομάδων όπως μέχρι σήμερα. Στόχος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο.»

Έχετε συζητήσει με ΕΟΕ διαρθρωτικές αλλαγές;
«Έχουν γίνει κάποιες προτάσεις για να βρεθεί κάποιο δημόσιο κτήριο όπου θα στεγαστούν όλες οι ομοσπονδίες,. Ίσως πρέπει να εξεταστεί και πάλι μια πρόταση του ΣΕΓΑΣ να συνενωθούν ομοσπονδίες για να μειώσουμε τα έξοδα.»

Η Συντήρηση των εγκαταστάσεων;
«Εμείς χρησιμοποιούμε το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά που είναι σε αξιοπρεπή κατάσταση. Τα βασικά κτήρια και οι εγκαταστάσεις είναι σε καλή κατάσταση.»

Έχετε σκεφτεί αξιοποίηση των εγκαταστάσεων για αθλητικό τουρισμό;
«Εμείς με δικές μας προσπάθειες φέρνουμε ομάδες. Δυστυχώς η πολιτεία δεν ήταν αρωγός στην προσπάθεια μας. Αυτή τη στιγμή η Εθνική ομάδα της Λιθουανίας κάνει προπόνηση εδώ δύο μήνες. Πληρώνουν τη διαμονή, τη διατροφή τους, τις μετακινήσεις τους, Σίγουρα μπορούν να υπάρξει αξιοποίηση και αρχικά τουλάχιστον να βγαίνουν τα έξοδα συντήρησης.»
Πηγή: www.attikipress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: