Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Τζιάνι Ποστιλιόνε: "Σαφή εικόνα μετά τη 2η Αξιολόγηση"



Σε θετικούς δείκτες κινούνται τα συμπεράσματα του τεχνικού συμβούλου της ΕΚΟΦΝΣ Τζιάνι Ποστιλιόνε, για το επίπεδο των αθλητών που θα διεκδικήσουν μια θέση στις Εθνικές ομάδες μετά τον 1ο αγώνα Αξιολόγησης που έγινε στο Σχοινιά, το σαββατοκύριακο 1-2 Μαρτίου.

Ο Ιταλός τεχνικός αναφέρθηκε ξεχωριστά στις κατηγορίες, μίλησε για τους τρεις αθλητές που ανήκαν στην Ολυμπιακή ομάδα και επέστρεψαν στην ενεργό δράση, ωστόσο τα τελικά του συμπεράσματα θα τα βγάλει μετά τον 2ο αγώνα αξιολόγησης. Παράλληλα ζήτησε περισσότερο στήριξη από το «σύστημα» προς τους αθλητές που ακολουθούν προετοιμασία σε επαγγελματικά πρότυπα.

Αναλυτικά οι σκέψεις του Τζιάνι Ποστιλιόνε 

«Η ομάδα έχει ανανεωθεί από πέρυσι και έχουμε ελλείψεις στην κατηγορία Ανδρών στα μεγάλα και στα μικρά κουπιά. Έτσι λοιπόν το πρόβλημα είναι ότι συνεχίζουμε να έχουμε καλό επίπεδο στα ελαφρά βάρη αλλά το επίπεδο των ανδρών ξεκινά ξανά από αυτή τη φάση.

Έχουμε ορισμένους καλούς αθλητές στην κατηγορία Κάτω των 23 αλλά δεν είναι αρκετά ώριμοι όσον αφορά στη φυσική κατάσταση για το επίπεδο της Ολυμπιάδας.

Έχουν επιστρέψει ξανά 3 αθλητές που είχαμε στην Ολυμπιακή Ομάδα ο Τζιάλλας, ο Χρήστου και ο Τσίλης με τους οποίους πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να επαναλάβουμε το  καλό επίπεδο που είχαμε στους Ολυμπιακούς, αλλά όχι σε σύντομο χρονικό διάστημα διότι όταν οι αθλητές σταματούν για αρκετό χρονικό διάστημα μετά από υψηλό επίπεδο όπως είναι η Ολυμπιάδα είναι δύσκολο να επιστρέψουν στο σύστημα όχι μόνο λόγω προπόνησης αλλά επειδή έχουν αλλάξει τρόπο ζωής όταν για κάποιο χρονικό διάστημα είσαι εκτός και έπειτα πρέπει να αλλάξεις ξανά τρόπο ζωής.

Βάζοντας ξανά τον αθλητισμό στη ζωή σου  είναι σκληρό, γιατί η κωπηλασία δεν είναι ένα άθλημα που το κάνεις με μία ή με δύο ώρες προπόνησης τη μέρα, χρειάζεται αρκετός χρόνος για να δώσεις χώρο ξανά  για τον αθλητισμό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αφαιρέσεις χρόνο από τους φίλους σου, την οικογένειά σου και τα χόμπι σου, εάν έχεις, έτσι λοιπόν είναι πολύ δύσκολο γι αυτά τα παιδιά.

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση  μέχρι τώρα έχουν δείξει ότι έχουν καλό κίνητρο ότι θέλουν να επιστρέψουν στο υψηλό επίπεδο και φυσικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πολύ καλό κίνητρο γι αυτούς.

Πάντως θεωρώ ότι χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη από το «σύστημα» για να συνεχίσουν επειδή όλες οι χώρες έχουν καλό σύστημα υποστήριξης το οποίο επιτρέπει στους αθλητές να μπορούν να είναι σε δράση για αρκετά χρόνια. Χωρίς όμως να έχουν την απαιτούμενη υποστήριξη και  μόνο σε εθελοντικό επίπεδο με ένα μικρό χρηματικό ποσό για όλο τον καιρό κάτι τέτοιο δεν είναι ενδιαφέρον.

Γιατί είναι αλήθεια ότι η κωπηλασία είναι ένα άθλημα που δεν είναι επαγγελματικό αλλά μόνο από οικονομικής άποψης αφού ο χρόνος που ζητάμε από τους αθλητές να αφιερώσουν στην εθνική ομάδα είναι επαγγελματικός και πρέπει να φανούν επαγγελματίες. Έτσι λοιπόν ζητάμε επαγγελματική προσπάθεια αλλά δεν τους παρέχουμε την οικονομική στήριξη που θα έπρεπε να έχουν ως επαγγελματίες.

Τα παιδιά προσπαθούν να επανέλθουν σε υψηλό επίπεδο, δεν είναι εύκολο να ξανανέβουν στο τρένο αλλά η πρώτη εικόνα που έχουμε είναι θετική όχι εξαιρετικά θετική αλλά θετική.

Βέβαια θα δούμε ξανά τι γίνεται και στον 2ο Αγώνα Αξιολόγησης διότι το επίπεδο δεν είναι αυτό που θέλουμε , θα δούμε στην επόμενη ρεγκάτα αξιολόγησης και μετά από αυτή θα έχουμε μία εικόνα και τότε θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε.

Συμπερασματικά ανοιχτά θέματα υπάρχουν πολλά . Οι ελαφροβαρίστες είναι αρκετά σταθεροί στην εξέλιξή τους, υπάρχουν αθλητές  από την κατηγορία των κάτω των 23 που βελτιώνονται τους οποίους είδαμε ότι πήγαν αρκετά καλά και στην ομάδα των ανδρών έχουμε κυρίως αθλητές στα μεγάλα κουπιά αλλά δεν έχουμε αθλητές στα μικρά.

Προσπαθούμε να φτιάξουμε μία ομάδα στα μεγάλα κουπιά, στην ελαφριά κατηγορία μέχρι τώρα έχουμε μόνο δύο αθλητές τον Αφεντούλη και τον Μόρδο και ελπίζουμε ότι με αυτά τα δύο παιδιά στο μέλλον ίσως μπορέσουμε να φτιάξουμε μία ελαφριά τετράκωπο αλλά πρέπει να δείξουν ότι είναι αρκετά καλοί στην δίκωπο. Είναι καλοί άλλα όχι εξαιρετικοί αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μία βάση και θέλουμε να συνεχίσουμε με αυτή τη βάση.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν ορισμένα θετικά σημάδια στις γυναίκες επειδή έχουμε την Κατερίνα που συνεχίζει και έχουμε και άλλα κορίτσια που θέλουν να προσπαθήσουν για να μπουν στην εθνική ομάδα.  Επίσης έχουμε δύο νέες αθλήτριες που είναι η Ξανθή Κολτσίδα και Αμαλία Τσιάβου. Αυτά τα δύο νέα κορίτσια κάτω των 23 είναι αρκετά καλές και νομίζω ότι μπορούν να εξελιχθούν πολύ γρήγορα οπότε φέτος ίσως μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα πολύ καλό διπλό στην κατηγορία. Περιμένουμε να δούμε  μία ελαφρών βαρών αθλήτρια, τη Διαμάντη, γιατί είναι στα μισά της διαδρομής να χάσει τα κιλά της ή όχι, η οποία είναι επίσης αρκετά καλή φέτος και η προπόνησή της έχει βελτιωθεί σε σχέση με πριν. Έτσι μπορώ να πω ότι η κατηγορία των γυναικών μεγαλώνει και το επίπεδο βελτιώνεται και γι αυτό τα νέα είναι θετικά και με τα κορίτσια.

Η μεγάλη αλλαγή είναι κυρίως στους έφηβους όπου έχουμε ορισμένα καλά πληρώματα στα μεγάλα κουπιά και στις νεάνιδες κάποια ταλέντα τα οποία δεν είναι ακόμη έτοιμα για το διεθνές επίπεδο αλλά θέλω να πιστεύω ότι τον Μάιο ή τον Ιούνιο θα είναι σε υψηλότερο επίπεδο αλλά νομίζω ότι είναι πολύ θετικό αυτό".
Πηγή: www.kopilasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: