Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Οι νικητές των Βραβείων Παγκόσμιας Κωπηλασίας 2013


2 Νεοζηλανδοί, τρεις Αυστραλοί, ένα Αμερικάνος και ένας Σουηδός είναι οι φετινοί νικητές των Βραβείων της Παγκόσμιας Κωπηλασίας. Η Διεθνής Ομοσπονδία Κωπηλασίας, FISA, ανακοίνωσε τους νικητές σε ένα γκαλά που παρατέθηκε το περασμένο Σάββατο το βράδυ στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν. Μία ανίκητη χρονιά στο σκιφ γυναικών βοήθησε την Αυστραλή Kim Crow να κερδίσει το βραβείο της καλύτερης κωπηλάτριας τηςχρονιάς. Μια ανίκητη χρονιά απόλυτης κυριαρχίας έδωσε το Βραβείο του καλύτερου ανδρικού πληρώματος της χρονιάς στην δίκωπο της Ν.Ζηλανδίας με τους Eric Murray και Hamish Bond. Δύο τίτλοι Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων που κερδήθηκαν από τον Johan Flodin, κορυφαίο προπονητή, του έδωσαν το βραβείο του Προπονητή της χρονιάς. Με τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή οι Αυστραλοί Gavin Bellis και Kathryn Ross απέκτησαν αρκετά ώστε
να κατακτήσουν και το βραβείο του καλύτερου πληρώματος Παρακωπηλασίας της Χρονιάς ενώ η για πολλά χρόνια αντιπρόεδρος της FISA, Anita DeFrantz τιμήθηκε με το βραβείο «Διακεκριμένων Υπηρεσιών στην Διεθνή Κωπηλασία».


2013 Προπονητής της Χρονιάς: Johan Flodin, Νορβηγία.
Ο Johan Flodin είναι Σουηδός αλλά ο ρόλος τους στην Νορβηγία ως επικεφαλής προπονητή του προσέφερε αυτό το βραβείο. Στο ΠΠΑ του 2013 στην Κορέα, ο Flodin προπόνησε τα πληρώματα 2 παγκόσμιων τίτλων. Το διπλό σκιφ ανδρών και το διπλό ΕΒ ανδρών, δύο από τα καλύτερα ποτέ αποτελέσματα της Νορβηγίας σε ΠΠ ήταν πληρώματα του. Το διπλό του σκιφ με τους Nils Jakob Hoff και Kjetil Borch δεν πήραν κανένα μετάλλιο στην αρχή της σαιζόν έως ότου έφθασαν στο χρυσό ακριβώς εκεί που αυτό μετρούσε περισσότερο από όλα.
Οι Kristoffer Brun και Are Strandli δεν πήραν την πρώτη θέση σε ολόκληρη την σαιζόν μέχρις ότου έφτασαν στην πιο σημαντική τους κούρσα στο ΠΠΑ.
Ο Flodin ανέλαβε τον προπονητικό του ρόλο στη Νορβηγία μετά τους ΟΑ του 2012. Πριν από αυτό προπονούσε στην Σουηδία όπου βοήθησε την σκιφίστρια Frida Svensson στην επιτυχία της στο ΠΠΑ το 2010.

2013 Ανδρικό Πλήρωμα της Χρονιάς: Eric Murray & Hamish Bond, New Zealand, δίκωπος ανδρών.
H σειρά των νικών για τους κωπηλάτες αυτούς ξεκίνησε το 2009 και φέτος τους έδωσε το ρεκόρ των περισσότερων συνεχών νικών στην ιστορία της κωπηλασίας που έφτασε τις 16.
Αλλά αυτό που κάνει το πλήρωμα πραγματικά ξεχωριστό δεν είναι ότι απλά κερδίζουν αλλά το ότι κυριαρχούν δίνοντας στο σκάφος την κλάση που αξίζει και σε όλους τους άλλους που αγωνίζονται για την 2η θέση. Αυτή η κυριαρχία έχει επίσης κερδίσει το ρεκόρ του καλύτερου Χρόνου Παγκοσμίως στους προκριματικούς των Ο.Α. το 2012. Ο Murray, 31, και ο Bond, 27, άλλαξαν φέτος προπονητές. Από τον κορυφαίο Dick Tonks στον προπονητή μεγάλων κουπιών Ανδρών Noel Donaldson, αλλαγή που δεν φάνηκε να επηρεάζει καθόλου την απόδοση τους. Αυτή είναι οι 2η φορά που οι συγκεκριμένοι αθλητές κερδίζουν το Βραβείο

2013 Γυναικείο Πλήρωμα της Χρονιάς: Kim Crow, Australia, Σκιφ γυναικών


Η Kim Crow έγινε η αγαπημένη της Αυστραλιανής ομάδας με τα δύο μετάλλια της στους ΟΑ του 2012 στο σκιφ γυναικών και στο διπλό σκιφ γυναικών. Ακολούθως η Crow, 28 ετών, βάλθηκε να αποδείξει ότι δεν είναι η νικήτρια της μιας σαιζόν και πάλεψε όλο το 2013 μετά από ένα τραυματισμό, νικώντας κάθε κούρσα που έκανε. Ο φετινός της τίτλος στο ΠΠΑ είναι ο πρώτος της σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, νικώντας την Ολυμπιονίκη Mirka Knapkova.


2013 World Rowing Πλήρωμα Παρακωπηλασίας της Χρονιάς: Gavin Bellis & Kathryn 
Ross, Australia, TA μικτό διπλό σκιφ 
Ανάμεσα σε πολλά ταλέντα που ανέδειξε φέτος η Παρακωπηλασία οι Gavin Bellis & Kathryn Ross έφθασαν στην κορυφή. Οι δύο τους συνεργάστηκαν πέρυσι και αγωνίστηκαν στους Παρα-Ολυμπιακούς Αγώνες τερματίζοντας 5οι. Φέτος οι δύο τους τα έδωσαν όλα στο ΠΠ για να κερδίσουν το χρυσό. Η Ross, το πιο έμπειρο μέλος του πληρώματος συμμετείχε σε δύο Παραολυμπιάδες. Το 2008 με τον πρώην παρτενέρ της τερμάτισε 2η. Έχει επίσης μετάλλια από προηγούμενα ΠΠ αλλά το 2013 κέρδισε το πρώτο Χρυσό της. 
2013 Βραβείο Διακεκριμένων Υπηρεσιών στη Διεθνή Κωπηλασία: Anita DeFrantz, ΗΠΑ 
Η Anita DeFrantz κωπηλάτησε κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο στους ΟΑ του 1976 και συνέχισε την προετοιμασία της για τους ΟΑ του 1980. Όταν οι ΗΠΑ μποϊκόταραν αυτούς τους αγώνες, η DeFrantz ηγήθηκε της διαμαρτυρίας κατά της απόφασης του τότε Προέδρου Κάρτερ. Παρέμεινε στην διάθεση της κωπηλασίας σε όλη της τη ζωή. Κατέκτησε ηγετική θέση στους Ο.Α. του Λος Άντζελες το 1984 και είναι μέλος της ΔΟΕ από το 1986. Υπήρξε αντιπρόεδρος της FISA για 20 χρόνια, μέλος της Ολυμπιακής επιτροπής των ΗΠΑ και μέλος της εκτ. Επιτροπής της ΔΟΕ καθώς και αντιπρόεδρος της για 4 χρόνια. Η DeFrantz εξελέγη και πάλι στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Μπουένος Άιρες. 
Δ.Τ. FISA - Πηγή: www.kopilasia.gr Μετ/ση ΛΤ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: