Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ανασκόπηση Ολυμπιακών αγωνισμάτων: 14. Οκτάκωπος Ανδρών

Germany’s unending success in the men’s eight

Φτάσαμε στο τέλος του αφιερώματος στην Ολυμπιακή ρεγκάττα του 2012. Κατά τη διάρκεια αυτής της ανασκόπησης των 14 κατηγοριών είδαμε την κατάκτηση μεταλλίων, καθώς και μετάλλια που χάθηκαν για μερικά εκατοστά. Είδαμε δάκρυα χαράς και ευτυχίας. Αγώνες που σηματοδότησαν την έναρξη πολλά υποσχόμενων καριέρων και αγώνες που αποτέλεσαν το τελευταίο κεφάλαιο διακεκριμένων αθλητών. Τα αγωνίσματα της κωπηλασίας στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου δε θα ξεχαστούν ποτέ.
Σε όλους τους Ολυμπιακούς υπάρχουν κούρσες που συζητιούνται για χρόνια. Η οκτάκωπος ανδρών στους Αγώνες του Λονδίνου, είναι σίγουρα μία από αυτές.

149618864_10
Ο αγώνας της οκτακώπου της Γερμανίας για την κατάκτηση του χρυσού
μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 
Στις 2 Αυγούστου 2012 ανέβηκαν στο βάθρο η Γερμανία, ο Καναδάς και η Μεγάλη Βρετανία. Το πώς έφτασαν μέχρι εκεί και το δράμα των προηγούμενων 4 χρόνων κάνει το κατόρθωμά τους ακόμα πιο εντυπωσιακό. Το 2008 στο Πεκίνο η ομάδα του Καναδά κυριάρχησε χωρίς δυσκολία από την πρώτη κουπιά. Αν ξαναδούμε την κούρσα, θα δούμε την αποφασιστικότητα αλλά και τον πόνο στα πρόσωπα όλης της ομάδας – ακόμα και στου πηδαλιούχου. Η Μεγάλη Βρετανία ήταν αυτή που ακολούθησε κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο και οι ΗΠΑ το χάλκινο. Η Γερμανία τότε δεν μπορούσε να διεκδικήσει κάποιο μετάλλιο μιας και η ομάδα της είχε μόλις δύο μήνες στη διάθεσή της για προπόνηση, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της από τον τελικό.
Στην αρχή της Ολυμπιάδας του Λονδίνου υπήρξαν κάποιες ουσιαστικές αλλαγές. Το ποιος θα ήταν κυρίαρχος και το ποιος θα πάλευε για μία θέση στο βάθρο, θα άλλαζε δραματικά.


dsc_4621
Τελικός Α οκτακώπου ανδρών: η Γερμανία τερματίζει πρώτη,
ο Καναδάς δεύτερος και η Μεγάλη Βρετανία τρίτη.
Στη γερμανική ομάδα μια πλήρης επαναξιολόγηση ήταν σε εξέλιξη και ο έμπειρος προπονητής Ralf Holtmeyer ανέλαβε να αλλάξει την εικόνα της οκτακώπου. Ο επίκωπος Kristof Wilke περιγράφει πως άλλαξαν τα πράγματα μετά το 2008: «Μέναμε όλοι στο Ντόρτμουντ και προπονούμαστε ώρες κάθε μέρα. Κανονικά για ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς προπονείσαι λιγότερο, αλλά όχι στη δική μας περίπτωση. Το 2009 προπονηθήκαμε το ίδιο σκληρά με το 2008 και αυτό αποτέλεσε τη βάση για την επερχόμενη επιτυχία μας».
Η εκστρατεία της γερμανικής οκτακώπου για το Λονδίνο ξεκίνησε με νικηφόρο ύφος. Την ίδια σαιζόν, το 2009, οι Γερμανοί απέδειξαν ότι μπορούν να νικήσουν κατακτώντας την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κωπηλασίας στο Μόναχο  Αν και δεν το γνώριζαν τότε, η ομάδα της Γερμανίας είχε ξεκινήσει ένα σερί νικών το οποίο παρέμεινε καθ’όλη την Ολυμπιάδα.

dsc_9820
Η Γερμανία πανηγυρίζει, καθώς ο Καναδάς και η Αυστραλία
αγωνίζονται για τον τερματισμό στον τελικό της οκτακώπου
στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο  Eton-Dorney  του Λονδίνου.
Όσον αφορά τους Καναδούς, το 2009 και 2010 στους τελικούς των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων δε κατάφεραν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Η οκτάκωπος ανδρών ήταν για καιρό το καμάρι του Καναδά και έτσι τέτοια αποτελέσματα ήταν μία έκπληξη για όλους. Όμως, υπό την καθοδήγηση του προπονητή Mike Spracklen, η οκτάκωπος δεν είχε περιθώρια αποτυχίας. Καλλιεργούσε ένα ταλαντούχο πλήρωμα το οποίο θα άνθιζε το 2011. Εκείνη τη χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μπλεντ της Σλοβενίας, οι Καναδοί ανέβηκαν στο βάθρο κατακτώντας την τρίτη θέση. Για κάποιους από το πλήρωμα ήταν η πρώτη φορά σε βάθρο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σε κατηγορία ανδρών. Τι παραπάνω θα μπορούσε να κάνει το πλήρωμα του Spracklen;

Οι αργυροί Ολυμπιονίκες του Πεκίνου, οι Βρετανοί είχαν βάλει στόχο την πρώτη θέση. Η πίεση ήταν μεγάλη καθώς θα αγωνίζονταν στη πατρίδα τους και γι αυτό επιθυμούσαν την μεγαλύτερη τιμή, το χρυσό μετάλλιο.

Η ομάδα των ΗΠΑ επιστράτευσε τον προπονητή Mike Teti προκειμένου να ανέβει το επίπεδο της οκτακώπου ανδρών και να πάρουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς μέσα από την Ολυμπιακή ρεγκάτα πρόκρισης στην αρχή της σαιζόν του 2012. Κατάφεραν λοιπόν να προκριθούν και ξεκίνησαν για το Λονδίνο με μία φιλοδοξία για τη νίκη, αλλά και χωρίς να γνωρίζουν τι μπορούν να καταφέρουν σε έναν αγώνα με αντιπάλους αυτά τα κορυφαία πληρώματα.


149619013_10
Ο επίκωπος της Γερμανικής οκτακώπου , Kristof Wilke,
πανηγυρίζει μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης. 
Μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων η αγωνία για το ποιο πλήρωμα που θα έφτανε στην κορυφή, ήταν μεγάλη.

Ο τελικός ήταν έντονος. Οι Γερμανοί πήραν αμέσως το προβάδισμα και ήταν ξεκάθαρο ότι τα μάτια τους ήταν στο χρυσό. Στη μέση της διαδρομής το βρετανικό πλήρωμα έκανε μία σκληρή επίθεση ενθουσιάζοντας το πλήθος. Θα ήταν αυτή η στιγμή που θα πραγματοποιούσαν το όνειρό τους για το χρυσό; Οι Γερμανοί όμως τους στέρησαν αυτή τη στιγμή με μία αντεπίθεση που τους έδωσε και πάλι το προβάδισμα.

Στο τέλος της διαδρομής βρίσκονταν χιλιάδες θεατές ενώ οι προπονητές ακολουθούσαν την κούρσα. Οι ταχύτητες ήταν τόσο εντυπωσιακές που το νερό φαινόταν να κινείται προς τα πίσω.

149618779_10
Η Γερμανική οκτάκωπος γιορτάζει το χρυσό μετάλλιο και το σερί νικών. 
Στις τελευταίες κουπιές όλοι οι αθλητές φαίνονταν καταπονημένοι. Οι Γερμανοί βρίσκονταν στην πρώτη θέση αλλά η μάχη εξακολουθούσε για την δεύτερη και τρίτη. Οι Γερμανοί κράτησαν τον έλεγχο και ολοκλήρωσαν το σερί νικών με την μεγαλύτερη διάκριση – το Ολυμπιακό χρυσό. Οι Καναδοί τερμάτισαν αμέσως μετά στη δεύτερη θέση. Οι ΗΠΑ έκαναν μεγάλη προσπάθεια, αλλά τελικά ήταν η Μεγάλη Βρετανία που τερμάτισε τρίτη.

Μετά τους Ολυμπιακούς του 2012 έγιναν πολλές αλλαγές προπονητών και κάποιοι από τους αθλητές των πληρωμάτων αποσύρθηκαν. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποια θα είναι τα φαβορί για το Ρίο. Το σίγουρο είναι ότι η επόμενη τετραετία θα είναι γρήγορη και γεμάτη εκπλήξεις.
Πηγή: www.worldrowing.com
Μετάφραση Stella Max

Δεν υπάρχουν σχόλια: