Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Αλ. Τσιάβου: Είμαστε όλοι σε ένα μεταίχμιο

Τις σκέψεις για το μέλλον της στην Εθνική ομάδα της κωπηλασίας μοιράζεται με την «SportDay» η Ολυμπιονίκης, Αλεξάνδρα Τσιάβου.



"Δεν έχω κουραστεί από την κωπηλασία, απλά έχει έρθει η στιγμή που είμαι υποχρεωμένη να βάλω άλλες προτεραιότητες".

Περισσότεροι από τέσσερις μήνες έχουν περάσει από τότε που η ίδια μαζί τη Χριστίνα Γιαζιτζίδου έκαναν περήφανους όλους τους Ελληνες. Το κορυφαίο πλήρωμα παγκοσμίως στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και η Αλεξάνδρα Τσιάβου πραγματοποίησε το πιο τρελό της όνειρο. Τα πράγματα, ωστόσο, αντί να βελτιώνονται πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Η 27χρονη αθλήτρια από την Ηγουμενίτσα αντιμετωπίζει θέματα με τη δουλειά της, μια και δεν της δίνεται η σχετική άδεια προκειμένου να κάνει προπονήσεις με την Εθνική ομάδα. Η Αλεξάνδρα Τσιάβου μίλησε στην «SD» για τους προβληματισμούς της σε ό,τι αφορά το μέλλον της στο άθλημα και ξεκαθάρισε ότι η κωπηλασία είναι κάτι που δεν μπορεί να αποχωριστεί.

Πώς είναι το πρόγραμμα και πόσο εύκολο είναι να κάνεις προπονήσεις με την Εθνική ομάδα;
«Βάσει αυτών των συνθηκών, δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του υψηλού πρωταθλητισμού. Λόγω της δουλειάς μου έχω ελεύθερα τα απογεύματα και με δεδομένο ότι νυχτώνει νωρίς, κάνω ασκήσεις στο γυμναστήριο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνω την επαφή με τη βάρκα».

Έχει περάσει από το μυαλό σου να αφήσεις τη δουλειά σου προκειμένου να αφοσιωθείς ολοκληρωτικά στην κωπηλασία;
«Δεν υπάρχει περίπτωση να την αφήσω. Το είχα κάνει το 2007 όταν είχα διοριστεί αναπληρώτρια δασκάλα και επειδή δεν είχα τη δυνατότητα να εξασφαλίσω άδεια, αποχώρησα. Ήταν  εξάλλου, μια χρονιά πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Το βέβαιο είναι ότι δεύτερη φορά το ίδιο πράγμα δεν το ξανακάνω. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένη με τα καθήκοντά μου στο Πυροσβεστικό Σώμα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να σταματήσω να εργάζομαι εκεί».

Σκέφτεσαι σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσεις από την Εθνική ομάδα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα;
«Δεν έχω κουραστεί από την κωπηλασία. Απλά έχει έρθει η στιγμή που είμαι υποχρεωμένη να βάλω άλλες προτεραιότητες. Αν τελικά φτάσω στο σημείο να σταματήσω, αυτό θα είναι μόνο για το 2013. Δεν υπάρχει περίπτωση οριστικής μου αποχώρησης από την ομάδα. Είναι μια περίεργη περίοδος για όλους μας. Είμαστε όλοι σε ένα μεταίχμιο και πρέπει να περιμένουμε μέχρι να περάσει η αναταραχή».

Λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του πρώτου Ολυμπιακού μεταλλίου στην καριέρα σου, υπάρχει στο μυαλό σου η προοπτική για το επόμενο στο Ρίο;
«Αν δεν είχα κατακτήσει το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο, ίσως και να είχα σταματήσει το καλοκαίρι. Αυτό το επίτευγμα είναι που με κάνει να θέλω να συνεχίσω και να μην τα παρατήσω. Όχι απλά δεν το αποκλείω να δώσω το "παρών" στο Ρίο το 2016, αλλά είναι ήδη μέσα στις πρώτες μου σκέψεις. Η κωπηλασία δεν έχει φύγει από μέσα μου, εξακολουθώ να κάνω προπονήσεις. Όλα θα εξαρτηθούν, όμως, από το τι θα συμβεί από δω και πέρα και κατά πόσο θα είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για να συνεχίσω».

ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Πολλά έχουν γραφτεί και για τον Τζιάνι Ποστιλιόνε αναφορικά με το μέλλον του στην Εθνική ομάδα. Είναι υπαρκτό το σενάριο της αποχώρησής του από την Ελλάδα;

«Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι έχει δεχθεί αρκετές προτάσεις και δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα παραμείνει στην Ελλάδα για λογαριασμό της Εθνικής ομάδας.
Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους θα έχω μια συνάντηση μαζί του. Θα τα θέσουμε όλα επί τάπητος και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουνε και πώς θα πορευτούμε από δω και πέρα».


Η «χρυσή τομή»

Με την Γιαζιτζίδου ανεβήκατε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Λονδίνο και ζήσατε μοναδικές στιγμές. Σκέφτεται κι εκείνη να μείνει μακριά από το άθλημα;
«Η Χριστίνα έχει αρκετές δυσκολίες, είναι σε μια κρίσιμη ηλικία. Είναι στη φάση που πρέπει να ξεκινήσει τη σχολή της (φοιτήτρια στο ΤΕΙ Φυσιοθεραπείας στη Θεσσαλονίκη). Καλείται να βρει τη "χρυσή τομή" προκειμένου να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα».

Τα αδέρφια Γκουντούλα με επιστολή τους γνωστοποίησαν ότι αποχωρούν από την Εθνική ομάδα. Πώς κρίνεις την απόφαση των διδύμων από τα Σέρβια Κοζάνης;
«Σε όλη τους τη ζωή δεν έκαναν κάτι χωρίς να έχουν κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Επομένως και αυτή η απόφασή τους στοχεύει κάπου και νομίζω ότι θα έχουν σοβαρότατους λόγους για να κάνουν κάτι τέτοιο».
Πηγή: www.sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: