Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Η Nadja Drygalla πήρε συγχωροχάρτι και εντάχθηκε στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις


ARCHIV - Die deutsche Ruderin Nadja Drygalla, aufgenommen am 18.09.2011 bei der Ruder-EM im bulgarischen Plovdiv. Die Ruderin Nadja Drygalla hat am Donnerstag (02.08.2012) das Olympische Dorf in London verlassen. Dies teilte der Deutsche Olympische Sportbund (DOSB) in der Nacht zum Freitag mit. Foto: EPA/VASSIL DONEV dpa

Παρά τον σάλο που δημιουργήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, εξαιτίας των επαφών με την ακροδεξιά του φίλου της και αρκετοί υποστήριξαν ότι ήταν ακατάλληλη να εκπροσωπεί τη Γερμανία, η Γερμανίδα κωπηλάτρια Nadja Drygalla έγινε δεκτή στο αθλητικό πρόγραμμα προώθησης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας της.

Η υπόθεση κυριάρχησε στα γερμανικά πρωτοσέλιδα τον Αύγουστο: Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, η Nadja Drygalla αποκαλύφθηκε ότι έχει σχέση με ένα πρώην μέλος του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD). Το 2011, ο σύντροφός της, Michael Fischer, ήταν υποψήφιος του NPD για το κοινοβούλιο. Η αποκάλυψη ξεκίνησε μια συζήτηση για το αν η Drygalla ήταν μια αποδεκτή επιλογή για να εκπροσωπήσει τη Γερμανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Drygalla αποστασιοποιήθηκε δημοσίως από την ακροδεξιά ιδεολογία και ο σύντροφός της, σύμφωνα με την ίδια, παραιτήθηκε από το NPD το 2012 και διέκοψε τους δεσμούς του με τους νεοναζί. Ωστόσο η αθλήτρια αποφάσισε να αποχωρήσει από το Ολυμπιακό Χωριό

Οι Αθλητικές ενώσεις υποστηρίζουν την Drygalla
Πριν από τους Αγώνες στο Λονδίνο, η γερμανική ομοσπονδία κωπηλασίας προωθεί την Drygalla στο αθλητικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Λόγω της κατακραυγής για πιθανούς δεσμούς με την ακροδεξιά, η απόφαση σχετικά με την ένταξη αναβάλλεται. Το Υπουργείο Άμυνας ζήτησε από την γερμανική Ολυμπιακή Αθλητική Ομοσπονδία (DOSB) να διατυπώσει τη γνώμη της σχετικά με την υπόθεση, καθώς η έγκριση από την DOSB και τις αθλητικές ενώσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί ένας αθλητής στις τάξεις του.

German soldiers stretching 
Photo: dpa
For Drygalla it'll be basic training first - then rowing training
Ο γερμανικός στρατός έχει στις τάξεις του στρατιώτες-αθλητές από το 1968. Δεδομένου ότι υπάρχουν μόνο μια χούφτα αθλητών που έχουν εξασφαλίσει τα προς το ζην από τον αθλητισμό μέσων χρηματικών επάθλων και χορηγιών, οι Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρουν σε ταλαντούχους αθλητές την ευκαιρία να ενταχθούν στο στρατό και να προπονούνται με καλύτερους όρους, με απώτερο στόχο να μπορούν να εκπροσωπούν καλύτερα την Γερμανία στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Μετά από δύο μήνες βασικής εκπαίδευσης, οι αθλητές-στρατιώτες δεν ζουν πλέον σε στρατώνες, αλλά μένουν στο σπίτι τους ή κοντά σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 744 κορυφαίοι αθλητές στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρόγραμμα προώθηση του αθλητισμού κοστίζει περίπου € 32 εκατομμύρια (41.000.000 δολαρίων) ετησίως.

Μεταξύ των ελίτ κωπηλατών της Γερμανίας
Ο Michael Vesper, γενικός διευθυντής της DOSB, έδωσε την έγκρισή του για την ένταξη της Drygalla στο εν λόγω αθλητικό πρόγραμμα.

Michael Vester
AP Photo/Martin Meissner
Vesper gave his support to Drygalla
Nadja Drygalla είναι μεταξύ των Γερμανών ελίτ κωπηλατών", είπε. "Είναι καλό που έχει γίνει σαφές ότι θα είναι και πάλι σε θέση να κωπηλατεί σε διεθνές επίπεδο". 

Ο Vesper, ένας πρώην πολιτικός με το Πράσινο κόμμα, πρόσθεσε ότι η Drygalla δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί με τις πολιτικές απόψεις του συντρόφου της, "Κατά την εκτίμηση μου, σημασία έχει αυτό που η ίδια κάνει και λέει για αυτά τα θέματα".

Με βάση τις εγκρίσεις που έχουν χορηγηθεί από τη DOSB και την Γερμανική Κωπηλατική Ομοσπονδία, η Drygalla έγινε δεκτή στο πρόγραμμα από την 1η Νοεμβρίου. Λόγω όμως των διαστάσεων που πήρε η υπόθεσή της κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ο στρατός δείχνει "πολύ μεγάλη προσοχή" για να βεβαιωθεί ότι τηρήθηκε κατά γράμμα ο κανονισμός πριν από την αποδοχή της Drygalla, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου Αντισυνταγματάρχη Ludger Terbrüggen στο DW.
"Μετά από συναντήσεις με την κα Drygalla, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ή λόγος για να απορρίψουμε την αίτηση", είπε. "Η κα Drygalla αποστασιοποιήθηκε σαφώς από τη ριζοσπαστική δεξιά ιδεολογία".

Κοινοβουλευτική ανησυχία
Για τον Jens Petermann, μέλος της Επιτροπής Αθλητισμού του γερμανικού κοινοβουλίου από το Αριστερό κόμμα, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την Drygalla που δεν έχουν απαντηθεί. Ενώ είπε ότι δεν πρέπει να υπερτονίζεται μια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά αυτό που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ακροδεξιού εξτρεμισμού σε αθλητικούς συλλόγους και τις ενώσεις. Το Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου, προειδοποίησε στην ετήσια έκθεσή του ότι οι νεοναζί είχαν διεισδύσει σε συλλόγους kickboxing και πολεμικών τεχνών.

Nadja Drygalla. 
Copyright: INSIDE-PICTURE/Lutz Bongarts
Drygalla's lawyer said she was
pleased to join the military
Για την Drygalla, η αποδοχή της στο πρόγραμμα για την προαγωγή του αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της δίνει την ευκαιρία να δουλέψει απερίσπαστη. "Η κα Drygalla είναι χαρούμενη και ανακουφισμένη", είπε ο δικηγόρος της 23χρονης.

Η εκπαίδευσή της στη σχολή της αερονομίας της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας ξεκινά την Πέμπτη και θα έχει πολλές πιθανότητες να εκπροσωπήσει τη Γερμανία με την ομάδα κωπηλασίας που θα σταλεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο το 2016.
Πηγή: www.dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια: