Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Ανασκόπηση Ολυμπιακών Αγώνων: 2. Δίκωπος Ανδρών

Δίκωπος Ανδρών: Ένας αγώνας δύο ταχυτήτων

Ρίχνοντας μια ματιά στον τελικό της δικώπου ανδρών στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, ήταν ξεκάθαρο ότι οι Νεοζηλανδοί είχαν το χρυσό μετάλλιο στο χέρι. Το ερώτημα ήταν ποια πληρώματα θα καταλάμβαναν τη δεύτερη και τρίτη θέση.

Αυτή είναι η δεύτερη ιστορία από μία εβδομαδιαία σειρά άρθρων του World Rowing για τα 14 αγωνίσματα κωπηλασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Αυτή τη βδομάδα εξετάζουμε την δίκωπο ανδρών.
dsc_2864
Οι Eric Murray (b) και Hamish Bond (s) από τη Νέα Ζηλανδία πανηγυρίζουν
την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους
Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 
Οι Eric Murray και Hamish Bond από τη Νέα Ζηλανδία επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Ήταν το απόλυτο φαβορί, αφού από τότε που οι δύο αυτοί αθλητές έγιναν πλήρωμα το 2009 , δεν έχουν χάσει ποτέ. Επιπλέον οι Murray και Bond ήταν το μοναδικό πλήρωμα που έκανε νέα καλύτερη παγκόσμια επίδοση στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου ξεπερνώντας την προηγούμενη κατά 6 δευτερόλεπτα, ένα ρεκόρ που κατείχαν οι Pinsent και Cracknell εδώ και 10 χρόνια. Η επίδοσή τους 6:08:50 ήταν επίσης καλύτερη παγκόσμια και Ολυμπιακή επίδοση, καταρρίπτοντας τα προηγούμενα ρεκόρ των Redgrave και Pinsent.

Στον τελικό των Ολυμπιακών, οι Murray και Bond βρέθηκαν σε διπλανές διαδρομές με τους Βρετανούς George Nash και William Satch, ως οι δύο νικητές των ημιτελικών. Αλλά ήταν οι Γάλλοι Germain Chardin και Dorian Mortelette που έφυγαν πρώτοι από την εκκίνηση. Την ίδια τακτική είχαν ακολουθήσει και στους προκριματικούς όπου αγωνίστηκαν και πάλι μαζί με τους Νεοζηλανδούς.

Οι Chardin και Mortelette είχαν τις ατυχίες τους στους Ολυμπιακούς. Ήταν τρίτοι Ολυμπιονίκες στην τετράκωπο το 2008 στο Πεκίνο, αλλά η 13η θέση που πήραν το 2011 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με το ίδιο σκάφος δεν τους έδωσε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Οι Chardin και Mortelette ωστόσο, δεν το έβαλαν κάτω και επέστρεψαν, στη δίκωπο αυτή τη φορά, στην τελική ρεγκάτα Ολυμπιακών προκρίσεων τον Μάιο του 2012 και τερματίζοντας πρώτοι εξασφάλισαν την πρόκρισή τους.
Στους τελικούς των Ολυμπιακών, παρά το γεγονός ότι οι Chardin και Mortelette πήραν νωρίς το προβάδισμα, οι Murray και Bond κατάφεραν να φτάσουν τους Γάλλους στα 750μ και να τους περάσουν κατά μισό μήκος μέχρι τη μέση της κούρσας.

dsc_2891
Οι Germain Chardin (b) και Dorian Mortelette (s) από τη Γαλλία
πανηγυρίζουν για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στη δίκωπο ανδρών
Υπάρχει προηγούμενο μεταξύ Γάλλων και Νεοζηλανδών κωπηλατών. Στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, οι Bond και Murray αγωνίζονταν στην τετράκωπο ανδρών, ως παγκόσμιοι πρωταθλητές. (ή με τον αέρα των παγκόσμιων πρωταθλητών). Στους προκριματικούς, αγωνίστηκαν μαζί οι Γάλλοι με τους Νεοζηλανδούς. Οι Γάλλοι τερμάτισαν στην τρίτη θέση εξασφαλίζοντας την πρόκριση για τον τελικό ενώ οι Νεοζηλανδοι παρέμειναν τέταρτοι για μισό δευτερόλεπτο και εκτός τελικού.

Το γεγονός που ώθησε τους Murray και Bond να γίνουν πλήρωμα οι δυο τους ήταν, μεταξύ άλλων και η απογοήτευσή τους για την θέση που πήραν στο Πεκίνο. Η συνάντηση με τους Chardin και Mortelette στους τελικούς του Λονδίνου σίγουρα τους έδωσε ακόμα έναν λόγο για να τα δώσουν όλα στον αγώνα.

149744791_10
Οι χρυσοί Ολυμπιονίκες Eric Murray και Hamish Bond από Νέα Ζηλανδία (C),
οι αργυροί Dorian Mortelette και Germain Chardin από τη Γαλλια (L)
 και οι Βρετανοί χάλκινοι Ολυμπιονίκες William Satch και George Nash
φωτογραφίζονται με τα μετάλλιά τους κατά την τελετή απονομής 
Από τη στιγμή που πήραν το προβάδισμα οι Murray και Bond θέλησαν να αποδείξουν ότι αποτελούν μια κατηγορία από μόνοι τους . Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι κούρσες συνήθως είναι "κλειστές", με τα πληρώματα να τερματίζουν με μικρές διαφορές μεταξύ τους. Όμως αυτός ο τελικός ήταν διαφορετικός. Στα τελευταία 500μ οι Murray και Bond είχαν ξεχωρίσει κατά πολύ, δημιουργώντας μία διαφορά περίπου 6 δευτερόλεπτα. Τα υπόλοιπα πληρώματα, της Ιταλίας, Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας έδωσαν σκληρή μάχη, καθώς στα τελευταία μέτρα είχαν ελάχιστες διαφορές μεταξύ τους. Οι Murray και Bond κατέκτησαν την πρώτη θέση. Οι Chardin και Mortelette έκαναν ένα εξαιρετικό σπριντ για να τερματίσουν δεύτεροι αφήνοντας τους Nash και Satch στην τρίτη θέση.

Και τα τρία πληρώματα ήταν χαρούμενα, με τους Chardin και Mortelette να είναι οι πρώτοι Γάλλοι που κατακτούν μετάλλιο στα νερά του Eton Dorney.

Πηγή: www.worldrowing.com  Μετάφραση Στέλλα Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: