Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Αφιέρωμα στον αθλητή και παράγοντα Σπύρο Κεχαγιά

Με αφορμή μερικές φωτογραφίες από τη δεκαετία του '50 που ήρθαν στη κατοχή μας, πήραμε το θάρρος να ετοιμάσουμε ένα μικρό αφιέρωμα στον Σπύρο Κεχαγιά, έναν άνθρωπο που από νεαρός ασχολήθηκε και μάλιστα με επιτυχία, με το άθλημα της κωπηλασίας, αρχικά ως αθλητής και αργότερα ως παράγοντας.

Σπύρος Κεχαγιάς
Ο Σπύρος Κεχαγιάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1932. Στην ηλικία των 8 ετών έχασε τον πατέρα του, Γεώργιο. Η μητέρα του, Ευδοκία Κεχαγιά, ήταν η πρώτη αθλήτρια με δελτίο και αριθμό Νο 1, στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, στη κολύμβηση, ενώ και ο ίδιος ασχολήθηκε με το στίβο και, με τα χρώματα του Ηρακλή, κέρδισε δύο νίκες στα 400μ.

Ο Σπύρος Κεχαγιάς ως αθλητής του Ι.Ο.Θεσσαλονίκης.....

Πρωτοπήγε στον ΙΟΘ την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, γιατί ο ΙΟΘ τότε έδινε συσσίτιο στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.
Η επαφή του με τον ΙΟΘ συνεχίστηκε και ήταν σχετικά συχνή, αλλά  η πραγματική σχέση αθλητού και σωματείου ξεκίνησε στα 18 του χρόνια. Να σημειώσουμε πως ο ΙΟΘ τότε αποτελούσε τον σύλλογο που θα ήθελαν όλοι οι Θεσσαλονικείς να ανήκουν, είτε ως αθλητές, είτε ως απλά μέλη.
Η σχέση του με την κωπηλασία ήταν αυτή του πρωταθλητή με το άθλημά του, παρ' όλο που δούλευε από πολύ μικρός για να ζήσει την οικογένειά του, το 1950.
Το 1953 κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Πανελλήνιους αγώνες, στην τετράκωπο ανδρών.
Αν και έχει κερδίσει 3 ή 4 πρώτες πανελλήνιες νίκες σε τετράκωπο και πολλές άλλες δεύτερες και λιγότερες τρίτες σε διάφορες βάρκες, η νίκη του 1953 ήταν ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για το ΙΟΘ, αλλά και για όλη την Θεσσαλονίκη.
Αυτό γιατί για πρώτη φορά η νίκη αυτή έφυγε πέραν των Αθηνών.
Η παντοδυναμία των κωπηλατών του τότε κέντρου ήταν αδιαμφισβήτητη, κυρίως λόγω του ότι οι περισσότεροι κωπηλάτες των ομίλων ήταν στο πολεμικό ναυτικό και είχαν την ευχέρεια να ασχολούνται περισσότερο με την προπόνηση.

.....Ως μετανάστης στην Βραζιλία
Σε ηλικία 22 χρονών και μετά από παρότρυνση από τον συναθλητή του και πλήρωμα στην τετράκωπο (Νο4), τον Νικόλαο Πηγούνη, αποφασίζει να μεταναστεύσει στη Βραζιλία το 1954.
Στην Βραζιλία εργάστηκε νυχτερινός σε εργοστάσιο ως μηχανικός, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να ασχοληθεί με την κωπηλασία. Γράφτηκε στον Όμιλο Tiete, με έδρα τον ομώνυμο ποταμό που διασχίζει το Σάο Πάολο και εκεί πρωτοείδε όλες τις κατηγορίες των σημερινών σκαφών κωπηλασίας να είναι εξωσκάλμια.
Από τον πρώτο μήνα κατάφερε να διακριθεί κερδίζοντας πρώτη νίκη σε τοπικούς αγώνες και κατά συνέπεια, λόγω εσωτερικού κανονισμού του Ομίλου, την δωρεάν ενασχόλησή του με το άθλημα.
Στην Βραζιλία αγωνίστηκε για 4 χρόνια και η μεγαλύτερή του νίκη είναι η πρώτη νίκη στο σκιφ ανδρών στο εθνικό πρωτάθλημα της Βραζιλίας, κάτι που όπως θα δείτε παρακάτω ήταν αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί.
Η Βραζιλία χωρίζεται σε Ομόσπονδες Πολιτείες. Αυτό σημαίνει πως η κάθε πολιτεία είχε περίπου 24 με 28 ομίλους κωπηλασίας. Ο πρώτος κάθε κατηγορίας από κάθε πολιτεία πηγαίνει στο εθνικό πρωτάθλημα και λαμβάνει μέρος για να διεκδικήσει μία θέση.
Έτσι, μέσα από αυτή τη διαδικασία, κέρδισε το σκιφ ανδρών.
Στο σκιφ είχε και μια νίκη σε αγώνα 30km.
Ακόμη μία σημαντική στιγμή της καριέρας του ήταν όταν βγήκε τρίτος στην οκτάκωπο με αντιπάλους τις οκτάκωπες των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ το 1957.
Το 1958 λόγω δουλειάς και άλλων υποχρεώσεων αποσύρθηκε από την κωπηλασία.

....Ως παράγοντας

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑΜε την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1969, το πρώτο μέρος που επισκέφτηκε ήταν ο ΙΟΘ.
Το 1981 ιδρύει τον Ναυτικό Όμιλο Λαγκαδά όπου και κατοικεί.
Το 1989 ήταν στην ομάδα που για πρώτη φορά πέτυχαν να γίνουν Πανελλήνιοι αγώνες εκτός Ιωαννίνων από το 1970.
Επίσης ασχολήθηκε ως παράγοντας με τον αθλητισμό σε πολλά αθλήματα για πολλά χρόνια.

Αν μιλήσει κάποιος μαζί του θα καταλάβει το πάθος του για τον αθλητισμό και την κωπηλασία.
Εμείς δεν είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε μαζί του, αλλά ζητήσαμε να μας πει δυο λόγια για τον κ. Σπύρο ένας παλιός φίλος του, ο κ. Θέμης Νομίδης.
Σπύρος Κεχαγιάς είναι "μεγάλο" ... αφανές όνομα στην κωπηλατική ιστορία της Θεσσαλονίκης.
Ο άνθρωπος που " έστησε" με την επιμονή, υπομονή και το όραμα του το κωπηλατικό Κέντρο στη λίμνη Κορώνεια (λίμνη του Λαγκαδά), ένας άθλος για τα κωπηλατικά δεδομένα, την εποχή που η Αθήνα κυβερνούσε τα πάντα, (ΝΔ 42/1974), με εκλεγμένη πλειοψηφία νομοθετικά από το λεκανοπέδιο. 
Το Κέντρο στεγάστηκε σε κτήριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, που παραχωρήθηκε έναντι μακρόχρονης ενοικίασης με ελάχιστο αντίτιμο. Λειτούργησε περίπου για μια 5ετία και μετά εγκαταλήφθηκε σταδιακά για πολλούς και διαφόρους λόγους. Έγινε προσπάθεια επαναλειτουργίας αλλά λόγω "υδατικών" συνθηκών (από υπερβολική σπατάλη χρήσης υδάτινων πόρων η λίμνη άρχισε να εξαφανίζεται).
Ο Σπύρος κράτησε ζωντανό το Ν. Ο. Λαγκαδά, ο  οποίος μετά την αποχώρηση του από τα διοικητικά, σε μικρό χρονικό διάστημα διαλύθηκε και λόγω του υδατικού προβλήματος. Κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο σκιφ νεανίδων (το 1996 αν θυμάμαι καλά με την Τζίτζιρα)".
Ο ίδιος, μιλώντας το 2011 στο www.lagadas.net, σχετικά με τις εγκαταστάσεις του Ν.Ο.Λαγκαδά και την λεηλάτησής τους, είπε: "Η λίμνη μας πρόδωσε, τα νερά λιγόστευαν σιγά σιγά ώσπου ήταν αδύνατο να φτάσουμε με τις βάρκες. Πονάω για όλα αυτά που με τόσο κόπο έγιναν. Έκανα μηνύσεις κατά αγνώστων για τις κλοπές και τις καταστροφές που έγιναν στο κτίριο, όμως δεν νοιάζεται κανείς". 

Σήμερα, 82 χρονών, με τέτοιες νίκες που κανένας Έλληνας δεν έκανε την δεκαετία του 50, είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή κωπηλάτης του ΙΟΘ. Το λυπηρό είναι πως κανένας από τον ΙΟΘ δεν το έχει προσέξει. Και αν δεν πειράζει τον ίδιο, πειράζει τα παιδιά του και όλους όσους πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που έχουν προσφέρει στην κωπηλασία πρέπει να αναγνωρίζονται και να τιμώνται.

Φωτογραφίες με τη φανέλα του ΙΟΘ
ΙΟΘ 1950-52 Θερμαϊκός. Δίκωπος γιολ ντε μερ. Νο 1 Σπύρος Κεχαγιάς, Νο2 Νίκος Πηγούνης 

ΙΟΘ 1950-52 Θερμαϊκός. Δίκωπος γιολ ντε μερ.  Πηδαλιούχος Σπύρος Κεχαγίας σε νέους αθλητές 
Στα πλαίσια της διάδοσης του αθλήματος της κωπηλασίας και της ιστιοπλοΐας τη δεκαετία του 50, το κράτος τότε αποφάσισε να κάνει σε διάφορα μέρη της Ελλάδος αγώνες κωπηλασίας.
Έτσι, με ένα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού και μαζί όλους τους κωπηλάτες πολλών ομίλων και τις βάρκες τους, πηγαίναν κάθε φορά για τους αγώνες.

Οι παρακάτω φωτο είναι από αυτό το εγχείρημα.
Από τα δεξιά όρθιοι Κεχαγιάς, Νεοκλής, στην άκρη Πηγούνης από την τετράκωπο του ΙΟΘ
 Κεχαγιάς, Νεοκλής, Πηγούνης τετράκωπος του ΙΟΘ
Η ομάδα του ΙΟΘ
Η ομάδα του ΙΟΘ
Κωπηλάτες των ομίλων της Θεσσαλονίκης. Αυτούς που γνωρίζουμε από αριστερά πάνω Πηγούνης ΙΟΘ,
Μελίδης ΝΟΘ, από αριστερά κάτω Νεοκλής ΙΟΘ, Κεχαγιάς ΙΟΘ
Παρέλαση στη Ρόδο από την ομάδα του ΙΟΘ
Απονομή πρώτης νίκης σε αγώνες στον Σπύρο Κεχαγιά από τον τότε βασιλιά Παύλο.
Απονομή πρώτης νίκης σε αγώνες στον Σπύρο Κεχαγιά από τον τότε Υπουργό Μακεδονίας
Απόκομμα εφημερίδας της Αθήνας  "ΤΟ ΦΩΣ", για αγώνες στην Θεσσαλονίκη
Μπροστά στον ΙΟΘ αναμνηστική φωτο. αθλητών 1953.  Αριστερά πάνω Πηγούνης, στη μέση ο για πολλά χρόνια παράγοντας κωπηλασίας και αθλητής Ν. Ζαφειρόπουλος, δεξιά πάνω Κεχαγιάς
Κεχαγιάς, Πηγούνης, στο μπαλκονάκι του γραφείου του ΙΟΘ, όπως είναι και σήμερα ακριβώς.
Παρέλαση σε κάποιο νησί μετά από αγώνες
Φωτογραφίες από τα χρόνια της μετανάστευσης 

Προπόνηση με εξωσκάλμια σκάφη στο ποτάμι. Με το συγκεκριμένο σκάφος ο Κεχαγιάς κέρδισε αγώνα 30 km.






Προπόνηση στην οκτάκωπο με την οποία αγωνίστηκε εναντίον της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ. Ο Κεχαγιάς στο Νο 3




5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια για την ανάρτηση. Μόνο μια διόρθωση, ο βασιλέας είναι ο Παύλος, όχι ο Γεωργιος. Και πάλι συγχαρητήρια

Μητρούσης Θανάσης είπε...

Συγχαρητήρια για την αναδρομή σε αυτή την μεγάλη μορφή της Ελληνικής Κωπηλασίας και της πόλης της θεσσαλονίκης.
Ο Ιστιοπλοικός Ομιλος Θεσσαλονίκης εχει πολλά να αναδείξει.
Ευχομαι τέτοιες αναδρομές να συνεχίσουν να γίνονται απο το μπλόγκ σας γιατί ολη η περιοχή της Θεσσαλονίκης εχει να διδάξει μιά μακρά και υπεροχη ιστορία στους νεώτερους κωπηλατες

Unknown είπε...

Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και τη διόρθωση. Το μεγαλύτερο όμως "ευχαριστώ" θα πρέπει να το απευθύνουμε στον κ. Νίκο Κεχαγιά, γιο του κ. Σπύρου, που μας εμπιστεύτηκε το υλικό. Ευχή δική μας είναι να βρεθεί παρόμοιο υλικό και να παρουσιαστεί στους φίλους του αθλήματος.

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΔΡΟΜΗΣ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΘ.

ΤΣΟΜΠΆΝΗΣ ΤΡΎΦΩΝ Ν είπε...

Θερμά συλλυτπηρια για το φευγιό του κυρ-Σπύρου Κεχαγιά. Για τον Λαγκαδά υπήρξε πάντα ξεχωριστός, αεικίνητος, δυναμικός, δραστήριος,αφοσιωμένος στην ιδέα του αθλητισμού. έφυγε με τον καημό της διάλυσης του Κωπηλατικού Ομίλου Λαγκαδά, αλλά και με πίκρα ίσως, από την αδιαφορία όσων θα μπορούσαν να διαχειστούν τουλάχιστον σωστά την ιστορία του ομίλου και τους αγώνες του.Το κτήριο ρημάζει και κανείς δεν νοιάστηκε να περισώσει κάτι. Αν κάποιος ενδιαφερθεί για τον ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΌ ΟΜΙΛΟ ΛΑΓΚΑΔΑ, έχω σώσει έναν φάκελο από τα αρχεία του που βρήκαπεταμένο μέσα στα αποκαϊδια του κτηρίου.Ευχαρίστως να το δώσω εφ΄όσον αξιοποιηθεί.

Τρύφων Τσομπάνης,
επίκ.Καθηγητής ΑΠΘ