Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ναυτικός Όμιλος Λεμεσού: Στόχος η προώθηση της κωπηλασίας

Ο Ναυτικός Όμιλος Λεμεσού σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) διοργανώνει το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 15:00 στο Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο (Γ.Σ.Ο) στην Λεμεσό τον πρώτο αγώνα, κλειστής κωπηλασίας επί (κωπηλατο)εργομέτρου. Ο αγώνας θα διεξαχθεί υπό την μορφή "σκυταλοδρομίας" σε αποστάσεις 4km και 2km, αναλόγως της ηλικιακής κατηγορίας στην οποία ανήκει η συμμετέχουσα ομάδα (μέσος όρος ηλικίας των μελών της ομάδας), και θα είναι ανοικτός σε συμμετοχή του κοινού. Στόχος του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού με την συγκεκριμένη διοργάνωση είναι η προώθηση της κωπηλασίας στον φίλαθλο κόσμο του τόπου μας και παράλληλα η γνωριμία του με το κωπηλατοεργόμετρο. 

Τι είναι όμως το "κωπηλατοεργόμετρο"; Πρόκειται για ένα από τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα αεροβικής γυμναστικής το οποίο προσομοιώνει την κίνηση του κωπηλάτη μέσα στο νερό, ενώ παράλληλα μετράει με ακρίβεια το έργο που παράγει ο ασκούμενος σε Βατ, θερμίδες, χρόνο, απόσταση κλπ. Το κωπηλατοεργόμετρο, ή απλά εργόμετρο όπως το ξέρουν οι περισσότεροι, σε σύγκριση με άλλα ευρύτερα γνωστά μηχανήματα αεροβικής γυμναστικής όπως ο δρόμος, το ποδήλατο ή το ελλειπτικό μηχάνημα, ενεργοποιεί την διπλάσια μυϊκή μάζα του ασκούμενου ενώ το εύρος κίνησης ξεπερνά το 80% σε σχέση με μόλις 15% που ενεργοποιούν τα άλλα μηχανήματα γυμναστικής. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του εργομέτρου είναι το ότι δεν προκαλεί κραδασμούς από το σωματικό βάρος σε ευαίσθητα σημεία του σώματος, όπως π.χ., στα γόνατα, την σπονδυλική στήλη και την κνήμη, γιατί ο ασκούμενος κάθεται και ολισθαίνει ουσιαστικά πάνω στο μηχάνημα. 

Στον αγώνα κλειστής κωπηλασίας που θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σάββατο στην Λεμεσό την κάθε ομάδα θα απαρτίζουν τέσσερα (4) άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας ή φύλλου (μικτές ομάδες γίνονται αποδεκτές), τα οποία θα κωπηλατούν επί του ιδίου εργομέτρου με την σειρά, μέχρις ότου συμπληρώσουν συνολικά την επιθυμητή απόσταση των 4km ή 2km. Το κάθε μέλος της ομάδας μπορεί να κωπηλατήσει περισσότερες από μία φορές, χωρίς περιορισμούς στην απόσταση, φτάνει η σειρά εναλλαγής των κωπηλατών επί του εργομέτρου να είναι πάντα η ίδια. Νικήτρια ομάδα θα είναι αυτή που θα τερματίσει την συγκεκριμένη και προκαθορισμένη αποστάσει (4km ή 2km) στο μικρότερο χρονικό διάστημα. 
  
Παράλληλα με τον αγώνα κλειστής κωπηλασίας επί εργομέτρου, στην παραλία απέναντι από το Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο (Γ.Σ.Ο), θα υπάρχουν ειδικά κωπηλατικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης (Coastal Rowing Boats) με τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους στην πραγματική κωπηλασία πάντα κάτω από τις οδηγίες και την επίβλεψη έμπειρων κωπηλατών του Ν.Ο. Λεμεσού.

Ευκαιρία λοιπόν να γνωρίσουμε από κοντά το άθλημα της κωπηλασία τόσο στο νερό αλλά και στην στεριά επί του κωπηλατοεργομέτρου γι' αυτό πάμε περάσουμε ένα ευχάριστο και γεμάτο δράση απόγευμα Σαββάτου αγωνιζόμενοι ή ενθαρρύνοντας και επευφημώντας φίλους και γνωστούς ενώ αγωνίζονται.
Πηγή: www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: