Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ανασκόπηση Ολυμπιακών αγωνισμάτων: 4. Διπλό σκιφ ανδρών

Breaking the sprint rules; the Olympic men’s double 

Βρισκόμαστε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, στον τελικό του διπλού σκιφ ανδρών, στη μέση του αγώνα. Η σειρά είχε ως εξής: Η Σλοβενία βρισκόταν μπροστά με διαφορά 2 δευτερολέπτων,  ενώ η Αργεντινή και η Μεγάλη Βρετανία αγωνίζονταν για τη δεύτερη θέση. Ιταλοί και Νεοζηλανδοί ακολουθούσαν, με τους Λιθουανούς να βρίσκονται λίγο πιο πίσω. 

Σε αυτό το σημείο του αγώνα ποιος θα μπορούσε να προβλέψει το αποτέλεσμα; 

149434893_10
View of the start pontoon during the start of the men's double sculls heat
at the 2012 Olympic Rowing Regatta at Eton-Dorney near London,
Great Britain. ©2012 Harry How/Getty Images
Αυτή είναι η τέταρτη ιστορία από την εβδομαδιαία σειρά του World Rowing στην οποία γίνεται ανασκόπηση των 14 αγωνισμάτων κωπηλασίας των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Θέμα του σημερινού άρθρου το διπλό σκιφ ανδρών

Τα προηγούμενα δύο χρόνια σε διεθνείς αγώνες οι κούρσες του διπλού σκιφ ανδρών παρέμεναν κλειστές . Τα πληρώματα που είχαν πιθανότητα να κατακτήσουν κάποιο μετάλλιο γίνονταν όλο και περισσότερα. Οι Νεοζηλανδοί Nathan Cohen και Joseph Sullivan κατακτούσαν συχνά την κορυφή. Άλλα πληρώματα που βρίσκονταν κοντά ήταν οι Γερμανοί Eric Knittel και Stephan Krueger, Παγκόσμιοι Πρωταθλητές το 2009, οι Αυστραλοί Ολυμπιονίκες του Πεκίνου David Crawshay και Scott Brennan, οι Σλοβένοι Iztok Cop και Luka Spik και οι Γάλλοι Cedric Berrest και Julien Bahain.

Οι Νορβηγοί Nils Jakob Hoff και Kjetil Borch βελτιώνονταν σε κάθε αγώνα και οι Βρετανοί ήταν πάντοτε στην εξάδα. Τέλος, οι Ιταλοί Alessio Sartori και Romano Battisti που πήραν αργότερα την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς, έδειξαν ότι είχαν αρκετό ταλέντο. 

Στις 2 Αυγούστου 2012, η τελική εξάδα που παρατάχθηκε στη γραμμή εκκίνησης στο στίβο του Eton Dorney, είχε σημαντικές απουσίες. Ανέδειξε όμως και κάποιες εξαιρετικές ομάδες όπως αυτές των Αργεντινών Ariel Suarez και Cristian Rosso και των Λιθουανών Rolandas Mascinskas και Saulius Ritter. Αυτά τα δύο πληρώματα έκαναν πραγματικά την υπέρβαση στην Ολυμπιακή πρόκληση.

Οι βάρκες βρίσκονταν στη μέση της διαδρομής και η Ιταλία ήταν έτοιμη να προσπεράσει τη Σλοβενία παίρνοντας το προβάδισμα, ενώ η Μεγάλη Βρετανία και η Αργεντινή υποχώρησαν ελαφρώς.
Στη συνέχεια όμως, καθώς πλησίαζαν στα τελευταία 500μ, δύο φιγούρες φορώντας τα χρώματα της Νέας Ζηλανδίας άρχισαν το σπριντ. Με έναν ρυθμό εφάμιλλο αυτού του σπριντ της οκτακώπου γυναικών, οι Sullivan και Cohen έφτασαν την Αργεντινή, στη συνέχεια την Σλοβενία και τέλος την Ιταλία κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.

149674656_10
Nathan Cohen (b) and Joseph Sullivan (s) of New Zealand
celebrate after winning the men's double sculls Final A
at the 2012 Olympic Rowing Regatta at Eton-Dorney near London,
 Great Britain. ©2012 Jamie Squire/Getty Images
Αυτό το χρυσό ήταν μία ευχάριστη κατάληξη για τους Νεοζηλανδούς οι οποίοι βρίσκονται επί 3 χρόνια στην κορυφή. Για τον 26χρονο Cohen ήταν η δεύτερη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αφού είχε συμμετάσχει και στο Πεκίνο, όπου κατέκτησε την τέταρτη θέση μαζί με τον Rob Waddell. Ο 25χρονος Sullivan συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα -23 κερδίζοντας στο σκιφ ανδρών.

Οι επιδόσεις του Sullivan είναι εντυπωσιακές. Δεν έχει τον κλασικό σωματότυπο του κωπηλάτη και έτσι έπρεπε να αγωνιστεί σκληρά για να μπει στην ομάδα της Νέας Ζηλανδίας. Η πρώτη του διάκριση ήταν το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό σκιφ στην κατηγορία τζούνιορ. Από τότε έχει κερδίσει όλους τους αγώνες στους οποίους συμμετείχε. Έτσι έγινε τρεις φορές πρωταθλητής στην κατηγορία -23 και δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής.

Παρά τις συνεχόμενες διακρίσεις των Νεοζηλανδών, ήταν δύσκολο να ξεπεράσουν το ταλέντο των Iztok Cop και Luka Spik. Ο Cop, 40 ετών, αγωνιζόταν για 6η φορά σε Ολυμπιακούς και με τον Spik ήταν ήδη Ολυμπιονίκες στο Σύδνεϋ. Οι Cop και Spik είχαν επίσης κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο το 2004 στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Οι δύο αυτοί αθλητές έγιναν πλήρωμα πριν μια δεκαετία και οι επιτυχίες ήρθαν αμέσως στο διπλό σκιφ, παρά το γεγονός ότι, όπως λένε οι ίδιοι, έχουν πολύ διαφορετικές προσωπικότητες εντός και εκτός νερού.

DSC_8219
Luka Spik (b) and Iztok Cop (s) of Slovenia after winning the semifinal A/B
of the men's double sculls at the 2012 Olympic Rowing Regatta
at Eton-Dorney near London, Great Britain. ©FISA
Στο μεσοδιάστημα των Ολυμπιακών ο Cop συχνά επιστρέφει στο σκιφ. Στο αγώνισμα αυτό συμμετείχε και το 1996 στην Ατλάντα. Οι μεγαλύτερες ωστόσο επιτυχίες του ήταν στο διπλό σκιφ με τον Spik. Στο Λονδίνο οι Cop και Spik ρίσκαραν παίρνοντας το προβάδισμα στην αρχή της κούρσας, το οποίο κράτησαν μέχρι τη μέση. Τα έδωσαν όλα για να κρατήσουν το χάλκινο μετάλλιο από τη στιγμή που τους πέρασαν οι Ιταλοί και οι Νεοζηλανδοί. Χωρίς αμφιβολία ήταν εντυπωσιακή η προσπάθεια των Σλοβένων και το καλύτερο φινάλε για τον Cop που μετά τους Αγώνες αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Στη δεύτερη θέση, το διπλό σκιφ των Ιταλών είχε μία επίσης εντυπωσιακή ιστορία. Ο Sartori, όπως και οι Σλοβένοι, ήταν Ολυμπιονίκης το 2000 στο τετραπλό σκιφ ανδρών. Το Λονδίνο ήταν για αυτόν η 5η συμμετοχή, ενώ για τον συναθλητή του, τον 26χρονο Battisti, ήταν η πρώτη.

Η δημιουργία αυτού του πληρώματος (Battisti και Sartori) ήταν τυχαία και συνέβη μόλις το 2012 όταν μπήκαν στο διπλό μαζί σαν μέρος της προπόνησής τους. Από την αρχή η βάρκα πήγε καλά. Οι Sartori και Battisti πήραν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς από την ρεγκάτα Ολυμπιακών προκρίσεων το Μάιο.

Η κούρσα ήταν θεαματική, με συμμετοχή πολλών αστέρων της κωπηλασίας, με θαρραλέες προσπάθειες και ένα μη αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Πηγή: www.worldrowing.com Μετάφραση Στέλλα Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: