Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

H κρίση πλήττει τον αθλητισμό

Η ιστορική οικονομική συγκυρία έχει «λυγίσει» τους αθλητές της χώρας που γέννησε τους Ολυμπιακούς

The New York Times
 
Τι γίνεται όταν η χώρα που εφηύρε τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να δημιουργήσει αθλητές για να συμμετάσχουν στη διοργάνωση; Καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου, η σκέψη αυτή προκαλεί μεγάλη αγωνία στην Ελλάδα, όπου η αθλητική αφρόκρεμα νιώθει το πλήγμα από τα μέτρα λιτότητας που έφερε η ιστορική κρίση χρέους της χώρας.

Η κυβέρνηση ακύρωσε το σχέδιο για την επένδυση περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο στην ολυμπιακή προετοιμασία, σύμφωνα με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Οι αθλητές αναφέρουν ότι οι πληρωμές τους έρχονται συχνά με καθυστέρηση μηνών, και είναι σύνηθες για τους προπονητές να μην πληρώνονται επί μήνες. Τα προπονητικά κέντρα δεν συντηρούνται ή έχουν κλείσει. Ένας αθλητικός ψυχολόγος που συμβουλεύει τους Έλληνες αθλητές, εργάζεται δωρεάν.

Οι Έλληνες θα συμμετάσχουν στο Λονδίνο, αλλά πιθανόν να υστερούν λίγο κατά την τελετή έναρξης στις 27 Ιουλίου.

Μεγάλο ρίσκο
«Οι νέοι αθλητές είναι προβληματισμένοι σχετικά με το αν θα συνεχίσουν βλέποντας ότι οι κορυφαίοι αθλητές δεν λαμβάνουν ό,τι δικαιούνται, ότι δεν στηρίζονται όπως θα έπρεπε» δήλωσε ο Βασίλης Σεβαστής, πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. «Αυτό είναι και το μεγαλύτερο ρίσκο» πρόσθεσε.

Η Ελλάδα συμμετέχει σε όλες τις διοργανώσεις από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, με διοργανώτρια την Αθήνα. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης, η Ελλάδα κατάφερε να στείλει αθλητές στο Λος Αντζελες το 1932 - τη χρονιά που προχώρησε σε στάση πληρωμών για το εξωτερικό της χρέος. Στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, συνήθως η Ελλάδα στέλνει μερικούς σκιέρ.

Για να συνθέσει την ομάδα της για το Λονδίνο, η ολυμπιακή επιτροπή της χώρας αναζήτησε χορηγούς από τον ιδιωτικό τομέα και αύξησε την εξάρτησή της από τη βοήθεια που παρέχει η Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπή. Τώρα υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για το αν η Ελλάδα, η οποία διοργάνωσε και τους Θερινούς Αγώνες του 2004 που αποτελούν σύμβολο μιας δεκαετίας υπερβολικών εξόδων, μπορεί να παραμείνει στην πορεία αυτή για καιρό.

Αναμονή για βοήθημα
Οπως και άλλοι κορυφαίοι αθλητές της χώρας, ο Κώστας Φιλιππίδης δήλωσε ότι περίμενε αρκετούς μήνες ώσπου να λάβει το μηνιαίο του βοήθημα των 1.400 δολαρίων από την ομοσπονδία του στίβου. «Φυσικά και το σκέφτομαι, αλλά δεν μπορεί και να με απασχολεί κάθε μέρα» δήλωσε, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον δεν πληρώνει ενοίκιο διότι μένει σε διαμέρισμα που ανήκει στον πατέρα του. «Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες με κάνει πολύ υπερήφανο» σημειώνει. Ο Φιλιππίδης προπονείται σε κλειστό στίβο στα βοηθητικά του ΟΑΚΑ. Λέει ότι η θέρμανση ανάβει μόνο μία ώρα την ημέρα. Σε πρόσφατη επίσκεψή μας, μόλις μια χούφτα αθλητών προπονούντο εκεί και ένα τεράστιο πλαστικό δοχείο είχε τοποθετηθεί στη λωρίδα του μήκους - όχι για να κάνει κανείς άλμα από πάνω του αλλά για να συγκεντρώνει το νερό που έσταζε από την οροφή.

Η πολίστρια Αλκηστη Αβραμίδου δήλωσε ότι «το ξανασκέφτομαι» πριν ξοδέψει ακόμη κι ένα ευρώ, και ότι της γινόταν όλο και πιο δύσκολο να ζητά βοήθεια από τους γονείς της. Ο πατέρας της, που είναι γιατρός, έχει δει τον μισθό του να πέφτει στο μισό. Η μητέρα της, που είναι δημόσιος υπάλληλος, δεν έχει πληρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες. Με εξαίρεση όταν πηγαίνει για προπόνηση, η Αβραμίδου αποφεύγει να οδηγεί διότι δεν έχει αρκετά χρήματα για βενζίνη.

Ο κ. Σεβαστής είπε ότι η ομοσπονδία του έλαβε μόνο τα 3/4 των 9,6 εκατομμυρίων δολαρίων που επρόκειτο βάσει του προϋπολογισμού να πάρει για το 2011, κι αυτό ύστερα από δόση 1,6 εκατ. δολαρίων που ήρθε τον Δεκέμβριο. Ενα μήνα νωρίτερα η διοίκηση της ομοσπονδίας είχε αναστείλει τη λειτουργία της ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Η τονωτική ένεση του Δεκεμβρίου επέτρεψε να πληρωθούν οι προπονητές και οι αθλητές, είπε ο κ. Σεβαστής, αλλά συνολικά η ομοσπονδία δίνει χρήματα μόνο σε 23 αθλητές από την αφρόκρεμα του στίβου, σε σύγκριση με 60 πρόπερσι. Ενα ανοιχτό και ευαίσθητο θέμα, δεδομένης της υψηλής ανεργίας στην Ελλάδα, είναι ένα πρόγραμμα παροχής εργασίας στο οποίο βασίζονται οι κορυφαίοι αθλητές. Τον καιρό που τα χρήματα ξοδεύονταν άνετα, οι αθλητές που κέρδιζαν μετάλλια ή τερμάτιζαν ψηλά σε διεθνείς διοργανώσεις λάμβαναν θέσεις στον δημόσιο τομέα που τους προσέφεραν μισθούς, ενώ εκείνοι προπονούνταν και αγωνίζονταν εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Στην πράξη επρόκειτο για θέσεις εργασίας χωρίς παρουσία, όμως η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι οι αθλητές θα πρέπει να πάνε να δουλέψουν.

«Αυτό είναι παράδοξο» λέει η Σοφία Μπεκατώρου, που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα στην Αθήνα και χάλκινο στο Πεκίνο: «Σου δίνουν τη θέση αυτή ώστε να αγωνιστείς στο άθλημά σου, και μετά δεν σου το επιτρέπουν».

Η Μπεκατώρου, εκπρόσωπος των αθλητών στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, πρόσθεσε ότι κι άλλες χώρες έχουν εφαρμόσει αντίστοιχα προγράμματα. Χωρίς αυτό, οι νέοι αθλητές δεν έχουν και πολλά κίνητρα για να αφιερώσουν χρόνο στην προπόνηση, αναφέρουν οι υποστηρικτές του προγράμματος.

Ο δρόμος για το Λονδίνο, λέει ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της ολυμπιακής επιτροπής, περνά από νέες σχέσεις με τον ιδιωτικό τομέα - πράγμα σχετικά δύσκολο σε μια οικονομία που είναι σε ύφεση.

«Κατά το παρελθόν ήταν ευκολότερο να πάρουμε χρήματα από το ελληνικό κράτος, κι έτσι δεν γινόταν και μεγάλη προσπάθεια, ούτε νοιαζόταν κανείς πραγματικά» δήλωσε ο κ. Καπράλος, εκτελεστικός διευθυντής σε εφοπλιστική εταιρεία και ένα από τα κορυφαία στελέχη της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών του 2004. Το τετραετές πλάνο της Oλυμπιακής Eπιτροπής ήταν να ξοδέψει περί τα 40 εκατ. δολάρια, αλλά μετά την πληρωμή από την κυβέρνηση 10 εκατ. δολαρίων το 2009, είπε ο κ. Καπράλος, ο προϋπολογισμός για την ολυμπιακή προετοιμασία ακυρώθηκε. Ο ίδιος έχει εξασφαλίσει τις υπογραφές νέων χορηγών, μεταξύ των οποίων και ο ΟΠΑΠ, που συνεισφέρει 6,5 εκατ. δολάρια. Το κράτος κατέχει ποσοστό 34% στον ΟΠΑΠ. Η Olympic Air προσφέρει δωρεάν πτήσεις. Ορισμένες ομοσπονδίες, όπως αυτή της γυμναστικής, έχουν βρει τους δικούς τους χορηγούς.

Ο Βασίλης Τσολακίδης, που στην ηλικία των 32 ετών θα λάβει μέρος στους πρώτους του Ολυμπιακούς Αγώνες, στο δίζυγο, λαμβάνει υποστήριξη από την ομοσπονδία, αλλά δήλωσε ότι η κανονική του προπόνηση κατέστη εφικτή χάρη στην επιχείρηση της οικογένειάς του και στον προσωπικό του χορηγό. Ο ίδιος και η γυναίκα του μεγαλώνουν τέσσερα παιδιά ηλικίας από δύο έως 11 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: