Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Η ανασυγκρότηση της κωπηλασίας στη Λιβύη

Presenting a new Libya to the world
Κατά την τελετή έναρξης των Παναραβικών Αγώνων στην Ντόχα του Κατάρ (6-23 Δεκεμβρίου 2011), παρέλασε και η ομάδα της Λιβύης στο γήπεδο. Δεν υπήρχε κωπηλασία στους αγώνες αυτούς, αλλά ηγέτης στην ομάδα ήταν ο κωπηλάτης Mohamed Al Rabti. Ο Al Rabti, ο οποίος έχασε το χέρι του στη διάρκεια της εξέγερσης πριν από έξι μήνες, επιλέχτηκε ως σύμβολο της επανάστασης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Λιβύης Nabil Elalem, δήλωσε στην Herald Scotland γιατί επελέγη ο Al Rabti: "Επιλέξαμε να είναι εδώ ως το δικό μας κίνητρο, ως ένα σύμβολο για την αναγέννηση, αλλά και της επανάστασης και της θυσίας των αθλητών μας για τη χώρα μας".  

Ο 23χρονος Al Rabti ξεκίνησε κωπηλασία όταν ήταν 18 ετών και στην πρώτη του χρονιά κέρδισε μετάλλιο στο Λιβυκό πρωτάθλημα. Συνέχισε να κερδίζει μετάλλια κάθε χρόνο μέχρι το 2010. Ο Al Rabti λέει ότι από την αρχή αγαπούσε τον αθλητισμό. Στο δεύτερο χρόνο εντάχτηκε στην εθνική ομάδα της Λιβύης και αγωνίστηκε στους Παναραβικούς αγώνες. Στη συνέχεια, στο Αφρικανικό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας το 2010, κέρδισε ένα αργυρό μετάλλιο στο διπλό σκιφ των ανδρών μαζί με τον Zaher Fanns.

Ο Al Rabti κωπηλατούσε στη γενέτειρά του Zwara για τον σύλλογο Sea Scouts της Zwara. Ο σύλλογος έκανε κωπηλασία στη θάλασσα γύρω από το νησί Farwah. Αρωγούς για την ενασχόληση με το άθλημα είχε την οικογένειά του και τους φίλους του.

Αλλά ο Al Rabti δεν μπορεί να κωπηλατεί προς το παρόν. Η απώλεια του αριστερού του χεριού είναι μια διαρκής υπενθύμιση της λιβυκής επανάστασης και είναι ακόμα στη διαδικασία να του τοποθετηθεί προσθετικό μέλος. "Θέλω να επιστρέψω στην κωπηλασία το συντομότερο δυνατόν όταν θα έχω τελειώσει τη θεραπεία", λέει ο Al Rabti που προβλέπει ότι η κωπηλασία στη «νέα Λιβύη» θα γίνει πολύ καλή.

Ο Faycal Soula, τεχνικός διευθυντής της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας της Τυνησίας ασχολείται με την ανάπτυξη της κωπηλασίας στην περιοχή και λέει ότι έχουν παραδοθεί στη Λιβύη 15 μηχανές κωπηλασίας. "Αυτές είναι για χρήση από τους 12 συλλόγους της Λιβύης, έτσι ώστε να προσπαθήσουν να συνεχίσουν με το άθλημα, επειδή η πλειονότητα των σκαφών έχει κλαπεί ή σπάσει κατά τη διάρκεια του πολέμου", λέει ο Soula. "Αλλά και πριν από τον πόλεμο όλα τα σκάφη της ομοσπονδίας κάηκαν στην πυρκαγιά του λεμβαρχείου".

Η Ομοσπονδία Κωπηλασίας της Τυνησίας συνεργάζεται με τη Λιβυκή Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας και Θαλάσσιου Αθλητισμού (στην οποία ανήκει η κωπηλασία), για την οργάνωση προπονητικών κοινοβίων και ανταλλαγές προπονητών μεταξύ των δύο ομοσπονδιών. "Θα έρθουν στην Τύνιδα για δύο στρατόπεδα εκπαίδευσης για την προετοιμασία για το 9ο Αραβικό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας (Ιούνιος 2012)," λέει ο Soula. Οι Λίβυοι κωπηλάτες στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Τυνησία για ένα ακόμη κοινόβιο, για την προετοιμασία για το Αφρικανικό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας στο Μαρόκο το Σεπτέμβριο.

Αυτή τη στιγμή, γίνονται συζητήσεις, με την συμμετοχή του Al Rabti, για την ανάπτυξη της προσαρμοστικής κωπηλασίας στη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: