Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ο κωπηλάτης του Χριστού της Ι. Μ. Δημητριάδος στη Λίμνη της Καστοριάς


Βρέθηκε στην Καστοριά τον Ιούλιο του 2011 για τη 2η Regatta Παλαιμάχων Κωπηλατών, με την ομάδα του Ν. Ο. Βόλου.
Όσοι τoν ήξεραν παραξενεύτηκαν...
άλλα και όσοι δεν τον ήξεραν έκαναν το ίδιο.
Οι δεύτεροι γιατί έβλεπαν έναν παπά ανάμεσα σε κωπηλάτες, οι πρώτοι γιατί έβλεπαν τον πρωταθλητή της κωπηλασίας με ράσα.
Ο Δημήτρης Κοτρώτσος, δεύτερος παγκόσμιος πρωταθλητής το 1987, πρωταθλητής Ελλάδας το 1995 με δεκάδες μετάλλια στη συλλογή του, 23 χρυσά, αργυρά και χάλκινα από διεθνείς, Βαλκανικούς και Πανελλήνιους Αγώνες Κωπηλασίας, από τον περασμένο Μάρτιο έχει χειροτονηθεί παπάς.
Ο πατέρας Δημήτριος πλέον, αντιμετώπισε με περισσή ταπεινότητα τις σημαντικές αθλητικές διακρίσεις που έχει αποσπάσει, βιώνοντας χωρίς ίχνος έπαρσης την χαρά της συμμετοχής στο πεδίο του «ευ αγωνίζεσθαι».
Ο πατέρας του, Ανδρέας Κοτρώτσος, υπήρξε επίσης κωπηλάτης στον Ναυτικό Όμιλο Βόλου «Αργοναύτες» όπου διετέλεσε προπονητής και παράλληλα συγκαταλέγεται μεταξύ των πρωτεργατών της θεσμοθέτησης των κωπηλατικών δραστηριοτήτων στην Αθλητική Ένωση Ναυτικού του στρατού. Έχοντας έντονα αθλητικά βιώματα από την παιδική του ηλικία, ο πρώτος εθελοντής κληρικός της τοπικής Εκκλησίας, ήταν φυσικό να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, έχοντας όμως πάντα ως οδηγό τις συμβουλές και τις παραινέσεις του πνευματικού του για «υπακοή, αγάπη και πίστη». 

«Από μικρό παιδί βρίσκομαι κοντά στην Εκκλησία και πιστεύω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Εκκλησία έχει ανάγκη από νέους κληρικούς, έχει ανάγκη από νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα σταθούν κοντά στους ανθρώπους και κυρίως τους νεώτερους, για να τους δείξουν ότι ο Χριστός αγαπάει τους πάντες, αδιακρίτως» αναφέρει χαρακτηριστικά ο π. Δημήτριος. Η σημερινή του χειροτονία σε πρεσβύτερο είναι αναμφίβολα σημαντική στιγμή για τον ίδιο και όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά «μου προκαλεί δάκρυα χαράς και συγκίνηση, η σκέψη ότι θα έχω τη δυνατότητα να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στους συνανθρώπους μου».

Αξιόλογη διαδρομή
Ο π. Δημήτριος, ο οποίος κάνει πράξη τα όνειρά του έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση της οικογένειάς του, της συζύγου του Ελένης και της 6χρονης κορούλας του Παναγιώτας, ακολούθησε μια αξιόλογη διαδρομή ζωής, πριν λάβει την μεγάλη απόφαση.

«Το πατρικό μου σπίτι βρίσκεται στην συμβολή των οδών Κουμουνδούρου και Ρήγα Φεραίου, αφηγείται ο ίδιος. Φοίτησα στο 6ο Δημοτικό Σχολείο, το 5ο Γυμνάσιο, το 5ο Λύκεια και εν συνεχεία στο Πολυκλαδικό, διότι επιθυμούσα να ακολουθήσω τεχνική κατεύθυνση ως ηλεκτρολόγος» προσθέτει. Ακολούθησαν σπουδές ηλεκτρολογίας σε σχολή του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και στην συνέχεια, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στο συγκεκριμένο πεδίο, αναφέροντας χαρακτηριστικά «μαζί με τον θείο μου Αλκίνοο Κοτρώτσο, είχαμε μια εταιρία που κατασκεύαζε αυτοματισμούς και αντιστάσεις για εργοστάσια που παράγουν πλαστικά. Ο θείος μου είναι πλέον συνταξιούχος και τα παιδιά του έχουν αναλάβει την βιοτεχνία» προσθέτει.

Ολοκληρώνοντας την στρατιωτική του θητεία, εισήλθε στον χώρο της Φαρμακευτικής, ως ιατρικός επισκέπτης και παράλληλα συνέχισε τις αθλητικές του δραστηριότητες, τις οποίες είχε ξεκινήσει από παιδί, κατακτώντας ζηλευτές πρωτιές και διακρίσεις. Στο μεταξύ, γνώρισε την σύζυγό του Ελένη, η οποία εργάζονταν ως νοσηλεύτρια στον Άγιο Λουκά και αποφάσισαν από κοινού να κατοικήσουν μόνιμα στον Βόλο, τόπο καταγωγής του, όπου παντρεύτηκαν και δημιούργησαν την δική τους οικογένεια.

«Εργάστηκα ως στέλεχος σε ελληνική φαρμακευτική εταιρία έως τις 31 Μαρτίου του 2010, οπότε και σταμάτησα την πορεία μου ως ιατρικός επισκέπτης, ενώ είχα ήδη λάβει από καιρό την απόφαση να ασχοληθώ με την ιεροσύνη, έχοντας την στήριξη της συζύγου μου, του πνευματικού μου, π. Δημήτριου Βουτσελά, του καθηγητή και ιδιαίτερου γραμματέα του Σεβασμιώτατου κ. Χρήστου Ξενάκη και βεβαίως του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος με έχει δεχθεί με πολλή αγάπη και φροντίδα, όπως άλλωστε και ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως, π. Δαμασκηνός Κιαμέτης. Μαθαίνω, κατηχούμαι δίπλα στον π. Δημήτριο Βουτσελά, ο οποίος είναι πρωτοπρεσβύτερος στον Άγιο Σπυρίδωνα και προσεύχομαι διαρκώς, ζητώντας να με αξιώσει ο Θεός να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στους συνανθρώπους μου» ομολογεί με περισσή σεμνότητα ο π. Δημήτριος.

Απόφαση ζωής
Η απόφαση του π. Δημητρίου να ακολουθήσει την οδό της διακονίας ως κληρικός, ήταν απολύτως συνειδητή και όπως εξηγεί ο ίδιος «δεν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος που με οδήγησε στην συγκεκριμένη απόφαση. Εάν είσαι πιστός και αγαπάς τον Κύριο, εκείνος γνωρίζει πότε είναι η οικονομία του, οπότε και σε καθοδηγεί. Η απόφασή μου να γίνω κληρικός, συνεχίζει, πηγάζει μέσα από την διάθεσή μου να προσφέρω εθελοντικά στην Εκκλησία».

Σύμφωνα μάλιστα με την επισήμανση του ιδίου «πιστεύω ότι πρέπει να θυμηθούμε από πού ξεκινήσαμε, ποιοι είναι οι ρίζες μας, πρέπει να αγαπήσουμε την Ελλάδα. Πιστεύω ότι πρέπει να απευθυνθώ στους νέους, να τους βοηθήσω να αντιληφθούν ότι ο Χριστός είναι η ελπίδα και η πίστη μας».

Ο π. Δημήτριος είναι ο πρώτος άμισθος κληρικός της Μητρόπολης Δημητριάδος.
Παρά το γεγονός ότι θα ασκεί τα ποιμαντικά καθήκοντά του άνευ μισθού, ο ίδιος δεν δείχνει να ανησυχεί, γιατί πιστεύει ότι με τη βοήθεια του Θεού όλα τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν. Υπάρχει ανεργία, υπάρχουν πολλά προβλήματα, αλλά πιστεύω ότι όλα ξεπερνιούνται όταν έχεις πίστη στον Θεό.

«Ως άμισθος κληρικός, θα ζήσω όπως ζω τους τελευταίους εννέα περίπου μήνες. Τόσο εγώ, όσο και η σύζυγός μου έχουμε βιώσει την ανεργία, διότι μας έπληξε και εμάς η οικονομική κρίση. Έχω ένα σπίτι, έναν κήπο όπου καλλιεργούμε διάφορα λαχανικά, έχω τους γονείς μου, έχω τα βασικά. Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω ο άνθρωπος για να ζήσει. Αν έχεις έναν χώρο για να εξασφαλίζεις τα βασικά για την διατροφή σου, μπορείς να ζήσεις άνετα» προσθέτει ο ίδιος.

Εκκλησία, αθλητισμός και νεολαία
Παράλληλα με τα ιερατικά καθήκοντά του και εκμεταλλευόμενος την πλούσια αθλητική πείρα του, ο π. Δημήτριος δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την κωπηλασία.

«Υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία τμημάτων κωπηλασίας που θα φέρουν τα παιδιά πιο κοντά στον αθλητισμό και στην εκκλησία. Είναι κάτι που έχω ήδη συζητήσει με τον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο. Ήδη αρκετοί συναθλητές μου έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να βοηθήσουν όσο μπορούν στα τμήματα που θα δημιουργήσουμε. Μερικοί από αυτούς είναι ο Χρήστος Χρηστομάνος, που έχει αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής και έβδομος Ολυμπιονίκης στην Ολυμπιάδα της Σεούλ, ο Σπύρος Γάτος, που έχει αναδειχθεί δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και έβδομος Ολυμπιονίκης στην Ολυμπιάδα της Σεούλ, ο Γιώργος Φώτου, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και έβδομος Ολυμπιονίκης και ο Βασίλης Λυκομήτρος που έχει και αυτός αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής και έβδομος Ολυμπιονίκης. Φυσικά, στην προσπάθεια θα συνεισφέρει και ο αδερφός μου Κωνσταντίνος, δεύτερος παγκόσμιος πρωταθλητής».
Οι συνεντεύξεις προέρχονται από taxydromos και voliotaki

Τα όνειρα και τα σχέδια αυτά έγιναν πραγματικότητα για πρώτη φορά καθώς δημιουργήθηκε μια ομάδα από ηλικίες 18 έως 45 ετών από παιδιά στο Τρίκερι που για πρώτη φορά γνώρισαν το αγώνισμα της κωπηλασίας δημιουργώντας την πρώτη αθλητική ομάδα κωπηλασίας στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού. Τα ονόματα τους: Σπύρος Γάτος, Χρήστος Χρηστομάνος, Πέλιχος Πέτρος, Κλειτσογιάννης ΒάΪος, Νίκος Χρηστομάνος, Κανάς Δημήτριος, Τούμπας και Κοτρώτσος Δημήτριος.
Πρόκειται για αθλητές με πολλές πανελλήνιες, βαλκανικές, παγκόσμιες και ολυμπιακές επιτυχίες αλλά ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αθληθούν αυτή την φορά έχοντας για αρχηγό τους τον Χριστό και εμπνευστή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.


























1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

EYGE!EYGE! EYGE! (palios kwphlaths)