Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Μεγάλες μορφές του παρελθόντος: Thomas Lange

Ο Thomas Lange ο οποίος γεννήθηκε στις 27/02/1964 στο Eisleben είναι ενας Γερμανός κωπηλάτης ο οποίος έχει στο παλμαρέ του 2 Χρυσά και 1 Χάλκινο Ολυμπιακά Μετάλια στο Σκίφ.Ο Lange, μαζί με τους μύθους της παγκόσμιας Κωπηλασίας Pertti Karppinen, Peter-Michael Kolbe, και Vyacheslav Ivanov είναι οι μοναδικοί κωπηλάτες που έχουν κερδίσει μετάλλιο στο σκίφ σε 3 διαφορετικές Ολυμπιάδες.
Η πρώτη του διεθνής συμμετοχή ήταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων το 1980 στο Hazewinkel οπου και κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στο Διπλό Εφήβων έχοντας απέναντι του τον Steven Redgrave στην Βρεττανική βάρκα η οποία τερμάτισε 2η.
Στην συνέχεια κατέκτησε άλλα 2 Χρυσά μετάλλια στο Σκίφ στις διοργανώσεις του 1981 στη Σόφια και του 1982 στο Piediluco.
Η πρώτη του εμφάνιση στην κατηγορία των ανδρών ήταν το 1983, σε ηλικία 19 ετών οπου και κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στο Διπλό Σκίφ Ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Duisburg με τον Uwe Heppner, κάτι που επανέλαβαν και το 1985. Το δίδυμο Lange και Heppner ήταν το φαβορί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Los Angeles, αλλα η απόφαση της Ανατολικής Γερμανίας να μπουκοτάρει τους αγώνες δεν τους άφησε να το πραγματοποιήσουν.

Το 1986, ο Lange μετακόμισε στο Σκίφ ομως εξετείας μιας ασθένειας δεν κατάφερε να αγωνιστεί εκείνη την χρονιά. Το 1987 και σε πολύ καλή κατάσταση κερδίζει το 1ο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Σκίφ στην Κοπεγχάγη επικρατώντας των Pertti Karppinen και Peter-Michael Kolbe οι οποίοι είχαν κερδίσει τους προηγούμενους 10 απο τους 12 Παγκόσμιους και Ολυμπιακούς τίτλους. Ο Lange διεύρυνε το επιτυχημένο του σερί επικρατώντας τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 όσο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1989 στο Bled.

Καθώς η διάλυση της Ανατολικής Γερμανίας πλησίαζε ο Lange ξεκίναγε τις σπουδές του στην Ιατρική. Ο πατέρας του ήταν μέλος της Στάζι ο οποίος αυτοκτόνησε την ημέρα της πτώσης του τοίχους του Βερολίνου. Παρόλη την ψυχολογική πίεση και την συναισθηματική φόρτιση ο Lange μαζί με τον Stephan Ulrich, κατέκτησαν το Ασημένιο Μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1990 στην Lake Barrington της Αυστραλίας. Το 1991, με τα χρώματα της ενωμένης πλέον Γερμανίας ο Lange επιστρέφει στα Χρυσά Μετάλλια τερματίζοντας πρώτος στο Σκίφ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Βιέννη.

Το 1992 και στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης κατακτά ξανά το Χρυσό μετάλλιο στο σκίφ, ενώ στον 1ο ημιτελικό της διοργάνωσης ήταν αντίπαλος του Κώστα Καρυώτη. Για τον Lange, αυτό ήταν το 5ο Χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ή Ολυμπιάδα στο Σκίφ Ανδρών.

Ο Lange θα κατακτήσει το Χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο του 1993 στο Racice ενώ το 1994 θα απέχει απο τους αγώνες για να επικεντρωθεί στις σπουδές του επιστρέφοντας το 1995 τερματίζοντας 5ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Tampere στην Φινλανδία και θα κλείσει την καριέρα του με το Χάλκινο Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα πίσω απο τον Ελβετό Xeno Muller και τον Καναδό Derek Porter.

Η FISA αναγνώρισε την προσφορά του Thomas Lange στην παγκόσμια Κωπηλασία απονείμοντας του το βραβείο Τhomas Keller το 1997.

Σήμερα ο Lange είναι γιατρός στο Ratzeburg οπου και συνεχίζει να κωπηλατεί περιστασιακα.

Πηγή: Το κουπί.gr από wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: