Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Vyacheslav Ivanov: Ένας "Θρύλος της κωπηλασίας"


File:Vyacheslav N Ivanov 1964.jpg


Ο Vyacheslav Ivanov, κωπηλάτης της τότε Σοβιετικής Ένωσης, ξεκίνησε την κωπηλασία το 1953 και στην ηλικία των δεκαοκτώ ετών έγινε Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956, στη Μελβούρνη. Επανέλαβε αυτό το μεγάλο επίτευγμα το 1960 στη Ρώμη και στη συνέχεια το 1964 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ήταν ο πρώτος κωπηλάτης που κατέκτησε τρία Ολυμπιακά μετάλλια στο σκιφ.
Το 1962, έγινε για πρώτη φορά παγκόσμιος πρωταθλητής στο απλό σκιφ των ανδρών, στο πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Λουκέρνη της Ελβετίας.


Ολυμπιακοί Αγώνες Μελβούρνη 1956
Στα πρώτα 1500 μέτρα ήταν τέταρτος και στα τελευταία 500 μέτρα άρχισε ένα εκπληκτικό φίνις. Πρώτα έπιασε τον Πολωνό Teodor Kocerka, μετά τον Αμερικανό John B. Kelly. Τελικά 200 μέτρα πριν τον τερματισμό έπιασε τον Αυστραλό Stuart Mackenzie, ο οποίος προηγούνταν και είχε χαλαρώσει θεωρώντας ότι είχε κερδίσει την κούρσα. Όταν ο Mackenzie κατάλαβε το λάθος του ήταν αργά και ο Ivanov κέρδισε με 5,5 sec διαφορά.
Ο Ivanov ήταν τόσο ενθουσιασμένος με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε, που στους πανηγυρισμούς του έπεσε μέσα στη λίμνη Wendouree. Βούτηξε να το βρει αλλά δεν τα κατάφερε και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή του το αντικατέστησε.


Ολυμπιακοί Αγώνες Ρώμη 1960 
Στους Ολυμπιακούς της Ρώμης το 1960, ο Ivanov κέρδισε για δεύτερη φορά και πάλι με εκπληκτικό φίνις, τον Ανατολικογερμανό Achim Hill με διαφορά 6,5 sec, κατακτώντας το δεύτερο χρυσό μετάλλιο. Ο Πολωνός Teodor Kocerka πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Ο Αυστραλός Stuart Mackenzie, ο οποίος ήταν ο μεγάλος αντίπαλος το 1956, δεν έλαβε μέρος λόγω ασθένειας.

Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 1964
Ο Ivanov αντιμετώπισε πάλι τον Ανατολικογερμανό Hill στους Ολυμπιακούς του 1964 στο Τόκυο. Αυτή τη φορά ο Hill ήταν μπροστά 7sec 500 μέτρα πριν τον τερματισμό, αλλά ο Ivanov έκανε τόσο δυνατό φίνις που τον έφτασε και πέρασε μπροστά. Από την υπερπροσπάθεια όμως έπαθε στιγμιαίο μπλακάουτ. Πενήντα μέτρα πριν το τέλος και ενώ ηταν ακόμη μπροστά, βρήκε τον εαυτό του και κέρδισε με διαφορά 3,73 sec.Τρίτος τερμάτισε ο Ελβετός Gottfried Kottman

Επιμέλεια "Greek Rowers"

Δεν υπάρχουν σχόλια: