Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Πρεσβευτής κατά του ντόπινγκ ο Πύρρος Δήμας


Επιμέλεια ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
Υψιστη τιμή για τον Πύρρο
Επτά χρόνια μετά το αντίο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας έλαβε προχθές από την διεθνή ομοσπονδία άρσης βαρών και την διεθνή επιτροπή καταπολέμησης του ντόπινγκ (WADA) τον τίτλο του πρεσβευτή στον αγώνα ενάντια στη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Υψιστη τιμή για τον Πύρρο
Πρόκειται για μια, ας πούμε, διαφημιστική καμπάνια ή καλύτερα ένα πλήρες πρόγραμμα με τίτλο «Lift CLEAN and jerk», που έθεσε σε ισχύ και εφαρμογή η WADA ώστε, μέσω επωνύμων πρωταθλητών από όλα τα σπορ, να «χτυπηθεί» η μάστιγα του ντόπινγκ στην καρδιά της.
Επί της ουσίας, η διεθνής ομοσπονδία του αθλήματος των δυνατών αναγνωρίζει με αυτή την ενέργεια το έργο, την αξία και τη συνολική προσφορά του Ελληνα πολυ-ολυμπιονίκη σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του.
Τον «διορισμό» του έλαβε από τον διευθυντή της WADA Ευρώπης Φρεντερίκ Ντονζέ και τον πρόεδρο της διεθνούς ομοσπονδίας Τάμας Αγιαν.
Ο Πύρρος Δήμας με τέσσερα παιδιά στην οικογένειά του και ισάριθμα ολυμπιακά μετάλλια στην κατοχή του, διανύει σήμερα το 40ό έτος της ηλικίας του και είναι πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας.
Η διάκρισή του είναι αναμφίβολα υψηλή και λάμπει σε μια χώρα που αντιμετωπίζει πελώρια οικονομικά προβλήματα, ενώ ακόμα μέχρι πρότινος οι κατηγορίες και τιμωρίες περί ντόπινγκ ήταν συχνές.
«Είχα πει ότι θα καθαρίσουμε την άρση βαρών από τις απαγορευμένες ουσίες. Και όπως βλέπετε προχωρούμε με σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι μεγάλη τιμή για μένα αυτός ο τίτλος, αυτός ο ρόλος που καλούμαι να διαδραματίσω, είναι μια αναγνώριση στην πατρίδα μου και στην ομοσπονδία της άρσης βαρών. Συνεχίζουμε με στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Χτίζουμε το άθλημά μας πετραδάκι πετραδάκι» είπε ο Πύρρος Δήμας.
Ο Φρεντερίκ Ντονζέ του έπλεξε το εγκώμιο στο περιθώριο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος άρσης βαρών στο Παρίσι.
«Είναι πολύ σημαντικό για τη WADA να έχει τη στήριξη από έναν άνθρωπο του διαμετρήματος του Πύρρου Δήμα. Ενισχύει την προσπάθειά μας και χάρη στην προσωπικότητά του θα μπορούμε να βρίσκουμε αποδέκτες στον αγώνα ενάντια στο ντόπινγκ σε κάθε γωνιά του πλανήτη».
Τις γυναίκες θα εκπροσωπεί στο πρόγραμμα η Παουίνα Τόνγκσουκ από την Ταϊλάνδη, χρυσή ολυμπιονίκης το 2004.
Επίσης, η διεθνής ομοσπονδία άρσης βαρών αποφάσισε να τιμήσει και τον Κάχι Καχιασβίλι με την είσοδό του στο Hall of Fame του αθλήματος.

Η απήχηση του Πύρρου και στα νησιά Ναούρου
Πέντε παιδιά από τα νησιά Ναούρου, τα οποία νησιά βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό, έχουν βαπτιστεί από τους γονείς τους με το όνομα «Πύρρος», λίγο μετά τους άθλους του Ελληνα πρωταθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.
Η άρση βαρών είναι στη μικροσκοπική αυτή χώρα το πιο δημοφιλές άθλημα.
Η απήχηση και η επιρροή του Δήμα διεθνώς, αλλά πολύ περισσότερο στο εσωτερικό είναι ισχυρή και καταδεικνύεται στην πράξη μέσα και από το πρόγραμμα «Μάθε τη Δύναμή σου» που εφαρμόζει παρουσία του η ομοσπονδία με τη Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία σε διάφορες πόλεις με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: