Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Η F.I.S.A εγκαινιάζει το νέο κανονισμό "No Needles"


Στη συνεχιζόμενη προσπάθεια, για την προστασία της υγείας των αθλητών και για την καταπολέμηση της χρήσης απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων στον αθλητισμό, η Διεθνής Κωπηλατική Ομοσπονδία, FISA και η Διεθνής Ένωση Ποδηλασίας, UCI, συνεργάστηκαν στενά για να δημιουργήσουν το νέο κανονισμό No Needles” -‘‘Όχι στις βελόνες’’ – που απαγορεύει τη χρήση ενέσεων χωρίς δικαιολογημένο ιατρικό λόγο.
Ο κανόνας αυτός επιδιώκει να προστατεύσει το άθλημα της κωπηλασίας από την ‘‘κουλτούρα’’ των βελονών, την συνήθεια των ενέσεων και την υπερβολική χρήση ψευδο-ιατρικών προϊόντων, που χορηγούνται με ένεση. Η απαγόρευση των ενέσεων θα πρέπει να έχει αντίκτυπο στις πρακτικές ντόπινγκ. Ενέσιμα προϊόντα, όπως βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής, που επιτρέπουν ειδικότερα στους νέους αθλητές, να εξοικειωθούν με αυτές τις αγωγές, οι οποίες, μπορεί να είναι η αρχή μιας σταδιακής διολίσθησης στο ντόπινγκ, καθώς πιστεύουν ότι είναι ένα κανονικό μέρος της προετοιμασίας ή της αποθεραπείας.
Το Συμβούλιο της FISA πήρε την πρωτοβουλία για την κίνηση ‘‘No Needles’’, μόλις αντιλήφθηκε μια αύξηση στη χρήση ενέσιμων προϊόντων, που δεν ήταν για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς. Ο πρόεδρος της Αθλητιατρικής Επιτροπής της FISA, Δρ Alain Lacoste αναφέρει ότι, η πρακτική της χρήσης ενέσεων για μη ιατρικούς σκοπούς είναι:
  • Ιατρικώς αδικαιολόγητη και αντίθετη στη γραμμή της ορθής ιατρικής πρακτικής
  • Επικίνδυνο για την υγεία των αθλητών
  • Ενάντια στο πνεύμα του αθλητισμού
  • Ζήτημα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους που μπορεί να έρθουν σε επαφή με τις βελόνες (π.χ. προσωπικό ξενοδοχείων, καθαρισμού).
«Υπάρχει η πεποίθηση από ορισμένους προπονητές και γιατρούς ότι οι ενέσεις είναι καλύτερος τρόπος για την επίτευξη της αποκατάστασης και της ενυδάτωσης, από ότι τα πόσιμα υγρά ή η λήψη φαρμάκων από το στόμα», λέει ο Lacoste. Έχει αναφερθεί, ότι έχουν υπάρξει μελέτες που δείχνουν ότι η λήψη φαρμάκων από το στόμα είναι εξίσου αποτελεσματική με την ενέσιμη. Και συνεχίζει «Οι ενέσεις δεν είναι ένα αποδεκτό μέσο για την ταχύτερη αποκατάσταση. Η φυσική ανάκαμψη θα πρέπει να ενθαρρυνθεί. Αν ένας αθλητής καταφεύγει σε ενέσεις ή στη λήψη προϊόντων για την επιτάχυνση της αποκατάστασης ή σε παυσίπονα, τότε δεν ‘‘ακούει’’ το σώμα του και βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο μακροπρόθεσμης βλάβης ».
Ως τώρα, δεν υπήρχε κανένας κανόνας που να αφορά τη λήψη επιτρεπόμενων ουσιών με ένεση από τους αθλητές και ως εκ τούτου, αυτό θα είναι επιπλέον του καταλόγου των απαγορευμένων της WADA, (Παγκόσμια Υπηρεσία Καταπολέμησης του Ντόπινγκ). Ο κανόνας τέθηκε σε ισχύ στη FISA στις 19 Απριλίου 2011, ενώ στην UCI το Μάιο, πριν από την έναρξη του Giro d'Italia (Ποδηλατικός Γύρος της Ιταλίας).
Η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG), αποφάσισε επίσης να εφαρμόσει το νέο κανόνα σύντομα και υπήρξε ενδιαφέρον από τη Διεθνή Ομοσπονδία Κολύμβησης (FINA), τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκι (FIS), και τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου (IAAF). Η ΔΟΕ έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για την εφαρμογή αυτού του κανόνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, στο Λονδίνο.


Ο κανόνας της  FISA ‘‘No Needles’’ τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο και έχει ως εξής:
Bye-Law to Rule 55 – Injections
Κατά τη διάρκεια των Διεθνών Αγώνων/Regattas (24 ώρες πριν την έναρξη του πρώτου αγώνα της Regatta και 24 ώρες μετά τη λήξη του τελευταίου αγώνα), οποιαδήποτε ένεση, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος ενός αθλητή, οποιασδήποτε ουσίας:

1. Πρέπει να είναι ιατρικώς δικαιολογημένη. Η αιτιολόγηση περιλαμβάνει κλινική εξέταση από πιστοποιημένο γιατρό (MD), τη διάγνωση, τη φαρμακευτική αγωγή, τον τρόπο χορήγησης και τα κατάλληλα έγγραφα.

2. Πρέπει να σέβεται την εγκεκριμένη ένδειξη του φαρμάκου = no off-label.
3. Πρέπει να χορηγείται από πιστοποιημένο επαγγελματία ιατρό, εκτός αν έχει εγκριθεί από το γιατρό της FISA ή το γιατρό του αγώνα.
4. Πρέπει να αναφέρονται αμέσως και εγγράφως και όχι αργότερα από 24 ώρες, στο γιατρό της FISA ή του αγώνα (εκτός από αθλητές με έγκυρη TUE για αυτόν τον αγώνα). Η έκθεση πρέπει να περιλαμβάνει τη διάγνωση, τη φαρμακευτική αγωγή και τον τρόπο χορήγησης.
Η διάθεση των χρησιμοποιημένων υλικών, βελόνες, σύριγγες και άλλο βιοϊατρικό υλικό, που μπορεί να επηρεάσουν  την ασφάλεια των άλλων, συμπεριλαμβανομένης της δειγματοληψίας του αίματος (π.χ. lactates ...) και άλλες διαγνωστικές συσκευές, πρέπει να συμμορφώνεται προς τα αναγνωρισμένα πρότυπα ασφαλείας.
Οποιαδήποτε παραβίαση μιας από αυτές τις αρχές, μπορεί να αποτελέσει παραβίαση του Κανονισμού της FISA και μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου τον αποκλεισμό του εν λόγω προσωπικού ή, ενδεχομένως, αποκλεισμό όλης της ομάδας από τον αγώνα. Η Εκτελεστική Επιτροπή είναι το δικαστικό όργανο το οποίο καθορίζει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.
Το κόστος των ενδεχόμενων διερευνήσεων που σχετίζονται με τον κανόνα αυτό μπορεί να καταλογιστεί στο εν λόγω ομοσπονδία μέλος.

Μετάφραση Greek Rowers από worldrowing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: