Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Η αμφιβολία σε έναν αθλητή είναι ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ

Ο Carlos Dinares είναι σήμερα εθνικός προπονητής στις ΗΠΑ και μέσα από το site www.carlosdinares.com δίνει συμβουλές σε αθλητές και προπονητές.
Σήμερα λέει την άποψή του για τις «θετικές δηλώσεις». Πιστεύει ότι επαναλαμβάνοντας φράσεις όπως: «μπορείς να κερδίσεις», ξανά και ξανά, αυξάνεις την αυτοπεποίθηση των αθλητών.  
Το σπουδαιότερο που πρέπει να κάνει ένας προπονητής για τους αθλητές του, είναι να ανεβάσει την αυτοπεποίθησή τους στα ύψη, κάτι το οποίο θα τους βοηθήσει να πιστέψουν ότι μπορούν να κερδίσουν. Η αμφιβολία σε έναν αθλητή είναι ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ. 
Για να κερδίσουν, πρέπει να διώξουν την αμφιβολία, λογική ή παράλογη, από το μυαλό τους. Σίγουρα, για να κάνετε τους αθλητές σας να πιστέψουν ότι μπορούν, το πρώτο πράγμα που πρέπει να συμβεί είναι, ότι εσείς ως προπονητής, πρέπει να πιστεύετε ειλικρινά πως μπορούν να το κάνουν. 
Όπως είπε και ο Αρσέν Βενγκέρ:
"Για να αποδώσετε το μέγιστό σας, θα πρέπει να διδάξετε τον εαυτό σας να πιστεύει με ένταση που υπερβαίνει τη λογική αιτιολόγηση. Όλοι οι κορυφαίοι αθλητές έχουν αυτήν την ικανότητα, της παράλογης αισιοδοξίας. Κανένας δεν έχει αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητές του, χωρίς να αφαιρέσει την αμφιβολία από το μυαλό του". 
Ένα από τα πιο αξιόλογα ευρήματα της σύγχρονης ψυχολογίας, είναι η εξαιρετική ικανότητα των ανθρώπων να πλάσουν τα αποδεικτικά στοιχεία που να ταιριάζουν στις πεποιθήσεις τους και όχι το αντίστροφο. Είναι η ικανότητά μας να πιστέψουμε, παρά τα αποδεικτικά στοιχεία και μερικές φορές παρά τις εδραιωμένες μας πεποιθήσεις. Και είναι αυτή η ικανότητα, περισσότερο από κάθε άλλη, που διακρίνει τους κορυφαίους αθλητές από τους υπόλοιπους.
Αν δεν πιστεύετε στο σύστημα που έχετε, τον προπονητή, την κατάρτιση ή τους συναθλητές σας, θα χρειαστείτε πολύ σκληρή προσπάθεια και χρόνο για να επιτύχετε το καλύτερο που μπορείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: