Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Αντίο... Ολυμπιακοί Αγώνες για τους ντοπέ

Τάσος Παπαχρήστου Goalnews
Μια είδηση από πρώτο χέρι...
Ο διεθνής οργανισμός καταπολέμησης ντόπινγκ, η πανίσχυρη WADA, πήρε πρόσφατα την απόφαση να αυξήσει τη διάρκεια αποκλεισμού από αγώνες, λόγω χρήσης απαγορευμένων ουσιών, των ένοχων αθλητών και αθλητριών από δύο χρόνια στα τέσσερα.
Επί της ουσίας, διατηρεί μεν ως βάση τιμωρίας για τη λήψη, ας πούμε αναβολικών στεροειδών, τα δύο χρόνια, αλλά παράλληλα αυξάνει την οροφή στο ύψος των ποινών μέχρι τα τέσσερα, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι.
Με δεδομένη και την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Δ.Ο.Ε.) για τον αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες κάθε αθλητή που τιμωρείται λόγω ντόπινγκ με ποινή αποκλεισμού άνω των έξι μηνών γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το ρίσκο των παρανομούντων είναι πολύ υψηλό και ίσως αντιστρόφως ανάλογο με το τελικό αποτέλεσμα και βέβαια τα κέρδη.
Ετσι εξηγείται πιθανότατα η ηπιότητα του 2010 στο καυτό αυτό θέμα. Ηταν η πρώτη χρονιά την τελευταία 20ετία που τα κρούσματα ντόπινγκ διεθνώς παρουσιάστηκαν τόσο μειωμένα, όχι μόνο σε απόλυτους αριθμούς αλλά και ποιοτικά με βάση τα ονόματα και τα έργα και ημέρες των ντοπέ πρωταθλητών.
Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, το 2009 διενεργήθηκαν 3.163 έλεγχοι και βρέθηκαν υπό κατηγορία ντόπινγκ 25 αθλητές και αθλήτριες.
Το 2010 υπήρξαν, λόγω οικονομικών προβλημάτων, σαφώς λιγότεροι σε αριθμό έλεγχοι, αλλά και πάλι τα θετικά δείγματα κινήθηκαν θεαματικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτω του πέντε.
Το τελευταίο κρούσμα ανήκει στον Αμερικανό μπασκετμπολίστα Εϊβεν του Αμαρουσίου.
Διεθνώς, οι έλεγχοι το 2010 αυξήθηκαν, αλλά οι κακοί επίσης μειώθηκαν. Σύμφωνα με την WADA, μάλιστα, η «υπερβολική» μείωση οφείλεται καθαρά στο φόβο των νέων ποινών.
Ο μέσος όρος των επιδόσεων για την κατάκτηση των μεταλλίων σε διάφορα σπορ έχει περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που μειώνει τη λήψη ρίσκου.
Αν μάλιστα έλειπαν πέρυσι και τα 4-5 θετικά δείγματα από τους ελέγχους Νιγηριανών και Ινδών αθλητών από τους αγώνες της Κοινοπολιτείας, τότε η συνολική κατάσταση ίσως φαινόταν ονειρική.
Πάντως, για να προσφέρουμε τα εύσημα και σε όσους σηκώνουν τα λάβαρα της επανάστασης θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην Ελλάδα ο Πύρρος Δήμας και η ομοσπονδία της άρσης βαρών, που τόσο έχει χτυπηθεί τα τελευταία δύο χρόνια από τη μάστιγα του ντόπινγκ, έχουν υιοθετήσει εδώ και μήνες, σε ανύποπτο καιρό, και τις δύο αποφάσεις.
Αυτόματος αποκλεισμός από αγώνες για τέσσερα χρόνια και αντίο, Ολυμπιακοί Αγώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: