Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Η Γαλλία ήταν η κορυφαία χώρα στην παράκτια κωπηλασία

Κάθε χρόνο το παγκόσμιο πρωτάθλημα παράκτιας κωπηλασίας πηγαίνει σε μια μοναδική τοποθεσία. Κάθε χρόνο τα πληρώματα δοκιμάζονται από τις συνθήκες των τοπικών παράκτιων υδάτων. Στον τέταρτο χρόνο το πρωτάθλημα έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Η θέση   Caddebostan στη συμβολη του Βοσπόρου με το Αιγαίο ήταν σίγουρα μοναδική και ήταν η πρώτη φορά που το πρωτάθλημα έγινε έξω από την Ευρώπη. Η θέση   Caddebostan βρίσκεται στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Κατά τις δύο ημέρες των αγώνων οι θερμοκρασίες παρέμειναν γύρω στους 17 βαθμούς Κελσίου, χωρίς βροχή και τα κύματα παρέμειναν σε λογικά πλαίσια για την παράκτια κωπηλασία, με μέγιστο ύψος περίπου μισό μέτρο. 
Οι αγώνες έγιναν σε ορθογώνια πορεία με τους άνδρες και τις γυναίκες να καλύπτουν την ίδια απόσταση 8km, με σκάφη, απλό, διπλό και τετραπλό με πηδαλιούχο. Το σχήμα βοηθά τους θεατές να παρακολουθούν καλύτερα τους αγώνες από την παράλια.


Η Γαλλία ήταν η κορυφαία χώρα με επτά μετάλλια, εκ των οποίων τρία χρυσά σε έξι αγωνίσματα. Η Γαλλία είχε επίσης την πιο επιτυχημένη ομάδα, Cercle de l'Abiron de Nantes, η οποία είχε οκτώ κωπηλάτες σε τρεις κατηγορίες και κέρδισαν και στις τρεις χρυσό μετάλλιο. Το διπλό των ανδρών με τους Vincent Faucheux και Mathieu Le Nepvou, οι γυναίκες με το τετραπλό με πηδαλιούχο με τις Anne Bourcy, Ann-Sophie Breschet, Clotilde Girard, Charlene Malaboeuf and Marie Tavernier και η Marie Le Nepvou στο απλό. Η Nantes βρίσκεται στην δυτική Γαλλία στις όχθες του ποταμού Loire και απέχει 50 km από την πλησιέστερη ακτή. Οι σχετικά ήρεμες συνθήκες στην Κωνσταντινούπολη πρέπει να έχουν υπηρετήσει αυτά τα μέλη του κλαμπ καλά.
Το μέλος της επιτροπής της FISA και Ολυμπιονίκης, Βρετανίδα Guin Batten αγωνίστηκε, με την επίσης Ολυμπιονίκη, Γερμανίδα Lenka Wech, και μαζί πήραν το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία του διπλού γυναικών. Το δίδυμο αυτό δεν είναι καινούριο στην παράκτια κωπηλασία. Πέρσι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παράκτιας κωπηλασίας, ήταν μέλη του πληρώματος που νίκησε στο τετραπλό με πηδαλιούχο. Η Batten, νωρίτερα φέτος, κωπηλάτησε απόσταση 60 km  μεταξύ δύο νησιών στις Maldives για να προωθήσει την κωπηλασία σ’ αυτή τη χώρα.
Όλα τα σκάφη που χρησιμοποιήθηκαν στους αγώνες προσφέρθηκαν από την Τουρκική ομοσπονδία κωπηλασίας και τώρα θα διανεμηθούν στους Τουρκικούς κωπηλατικούς ομίλους. Αυτό είναι μέρος του σχεδίου για την προώθηση της παράκτιας κωπηλασίας στην Τουρκία. Ο Ahmet Senkal, αντιπρόεδρος της Τουρκικής κωπηλατικής ομοσπονδίας σχολίασε: ’’Πιστεύω ότι αυτό το πρωτάθλημα θα έχει θετικές επιπτώσεις ειδικά στους ανθρώπους στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας’’.
Με 7000km ακτογραμμής, o Senkal  πιστεύει ότι η Τουρκία είναι ιδανικό μέρος για παράκτια κωπηλασία, και ένας από τους λόγους της ανάληψης των αγώνων ήταν η προώθησή της στην Τουρκία. ’’Από την προσεχή άνοιξη, αγώνες παράκτιας κωπηλασίας θα πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την Τουρκία’’, λέει ο Senkal

Δεν υπάρχουν σχόλια: