Ελληνική Κωπηλασία: Ανασκόπηση 2013


Άκρως ικανοποιητική η παρουσία της Ελληνικής κωπηλασίας σε διεθνές επίπεδο, παρά την μερική ανανέωση, με μεγάλες επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα. Παγκόσμιοι τίτλοι, μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις που είχαμε συμμετοχή, πρόκριση δύο πληρωμάτων στους Ολυμπιακούς Νέων του επόμενου χρόνου, συνθέτουν μια πολύ επιτυχημένη χρονιά και αφήνουν πολλές υποσχέσεις ότι η ελληνική κωπηλασία θα πρωταγωνιστεί και στο μέλλον.

Πρόσωπο της χρονιάς αναμφισβήτητα ήταν η Κατερίνα Νικολαΐδου, η οποία, επιλέγοντας να αγωνιστεί στα ελαφρά βάρη, κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια (Ευρωπαϊκό, Μεσογειακοί, -23) και ένα ασημένιο (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών)
Στις 2 Ιουνίου η πρωταθλήτρια από την Κατερίνη άνοιξε τον χορό των μεταλλίων στον ποταμό Γουαδαλκιβίρ στη Σεβίλλη, όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών. Στις 23 του ίδιου μήνα ακολούθησε το χρυσό στους Μεσογειακούς της Μερσίνης. Τα χρυσά μετάλλια τρίτωσαν στο Λιντζ της Αυστρίας στις 25 Ιουλίου με την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων. Η αγωνιστική χρονιά ολοκληρώθηκε στις 30 Αυγούστου με τη δεύτερη θέση στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος Ανδρών Γυναικών στην Κορέα.
Η φετινή πορεία της νεαρής πρωταθλήτριας από την Κατερίνη υποχρέωσε τους αθλητικούς συντάκτες να την ανακηρύξουν "Αθλήτρια της χρονιάς 2013". 
  
Ο ‘‘Greek Rowers’’ παραθέτει τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς.
Ιανουάριος

Φεβρουάριος
16/2
Ανάληψη Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Παράκτιας Κωπηλασίας από την Θεσσαλονίκη
Μία από τις πλέον σημαντικές διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα παράκτιας κωπηλασίας του 2014, αναλαμβάνει η πόλη της Θεσσαλονίκης.
Συνδιοργανωτές η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Μάρτιος

Απρίλιος
19/21
"27ο Memorial Paolo D'Aloja"

Με 15 αθλητές πήρε μέρος η Εθνική ομάδα κωπηλασίας στη διεθνή ρεγκάτα "27ο Memorial Paolo D'Aloja" που διεξήχθη το τριήμερο 19-21 Απριλίου στο Πιεντιλούκο της Ιταλίας .

Αυτή ήταν η πρώτη συμμετοχή των Ελλήνων αθλητών σε διεθνές επίπεδο για το 2013 και το προπονητικό επιτελείο είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει διάφορα πληρώματα και συνδυασμούς.

Την αποστολή απαρτίζουν οι: Κατερίνα Νικολαϊδου, Αθηνά Αγγελοπούλου, Ελένη Διαμαντη, Στέλλα Κουμπλή , Διονύσης Αγγελόπουλος, Μιχάλης Κουσκουρίδας, Αλέξανδρος Λουλούδης , Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, Γιώργος Κόνσολας, Νίκος Αφεντούλης, Λευτέρης Κόνσολας, Γιώργος Παπασακελαρίου, Γιάννης Ζήσης, Παναγιώτης Μαγδανής και Σπύρος Γιάνναρος.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα των ελληνικών πληρωμάτων ανά ημέρα ήταν:
ΣΑΒΒΑΤΟ 
Χρυσά μετάλλια
Διπλό σκιφ ελ βαρών ανδρών: Λ.Κόνσολας-Σπ. Γιάνναρος
Σκιφ εφήβων: Κουσκουρίδας Μιχ.

Ασημένια μετάλλια
Σκίφ νεανίδων: Αγγελοπούλου Αθηνά
Δίκωπος άνευ ελ βαρών ανδρών: Κόνσολας Γ.-Αφεντούλης Ν.

Χάλκινα μετάλλια:
Σκιφ γυναικών : Νικολαϊδου Κατερίνα

ΚΥΡΙΑΚΗ
Χρυσά μετάλλια
Διπλό σκιφ ελ βαρών ανδρών: Κόνσολας Λ-Μαγδανής Π
Δίκωπος άνευ ελ βαρών ανδρών: Κόνσολας Γ.-Αφεντούλης Ν.
Σκιφ ελ βαρών ανδρών: Γιάνναρος Σπ.

Ασημένια μετάλλια
Σκιφ γυναικών: Νικολαϊδου Κατ.
Σκίφ εφήβων : Κουσκουρίδας Μ.

Χάλκινα μετάλλια
Σκιφ νεανίδων: Αγγελοπούλου Αθ.
Σκιφ ανδρών: Αγγελόπουλος Διον.
Δίκωπος άνευ εφήβων: Παπασακελαρίου Γ-Ζήσης Ι.


Μάιος
09/05
Έναρξη 79ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας (Α’ Φάση)
Στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Μαραθώνα ξεκινάει η Α΄ Φάση του 79ου Πανελληνίου πρωταθλήματος κωπηλασίας που περιλαμβάνει τις κατηγορίες ανδρών-γυναικών, ελαφρών βαρών, εφήβων-νεανίδων και νέων ανδρών-γυναικών.
Συνολικά 410 αθλητές κι αθλήτριες σε 280 πληρώματα αγωνίστηκαν στο τετραήμερο της πρώτης φάσης του φετινού πρωταθλήματος που τελούσε υπό την σφραγίδα της Ford. 

12/05 
Λήξη 79ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας (Α’ Φάση)
Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων διατήρησε τα σκήπτρα του πολυνίκη κατακτώντας την πρώτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων της Α΄φάσης του 79ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ford 2013 που διεξήχθη στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά. Ο ΝΟΙ κατέκτησε συνολικά 10 χρυσά, 9 ασημένια και 6 χάλκινα. Δεύτερος στον πίνακα μεταλλίων ήταν ο ΝΟΒΑ (5-7-5) και τρίτος ο ΝΟΘ (4-6-3)

31/05
Έναρξη Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος
Με 11 αθλητές κι αθλήτριες σε 7 πληρώματα πήρε μέρος η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κωπηλασίας ανδρών-γυναικών που διεξήχθη από 31 Μαΐου έως 2 Ιουνίου στη Σεβίλη.

Οι συμμετοχές ήταν:
ΑΝΔΡΕΣ:
Δίκωπος άνευ πηδαλιούχου : Λουλούδης Αλέξανδρος-Χρηστομάνος Κωνσταντίνος
Σκιφ: Αγγελόπουλος Διονύσης
Σκιφ ελ βαρών: Σπύρος Γιάνναρος
Δίκωπος άνευ πηδαλιούχου ελ βαρών: Κόνσολας Γιώργος-Αφεντούλης Νίκος
Διπλό σκιφ ελ βαρών: Μαγδανής Παναγιώτης-Κόνσολας Λευτέρης

ΓΥΝΑΙΚΕΣ :
Σκιφ ελ βαρών: Νικολαΐδου Κατερίνα
Διπλό σκιφ :Αγγελοπούλου Αθηνά-Διαμάντη Ελένη

Ιούνιος
02/06
Λήξη Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος
Χρυσό μετάλλιο από την Κατερίνα Νικολαΐδου
Στον ψηλότερο ιστό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κωπηλασίας ανδρών-γυναικών ανέβηκε η γαλανόλευκη προς τιμήν της Κατερίνας Νικολαΐδου που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών.

12/06
Χάνει τη μάχη με τη ζωή από οξεία λευχαιμία ο 37χρονος πρωταθλητής του Κάνοε-Καγιάκ, Ανδρέας Κιλιγκαρίδης

20/06
Μεσογειακοί αγώνες
Έξι αθλητές σε πέντε πληρώματα εκπροσώπησαν την ελληνική κωπηλασία στους 17ους Μεσογειακούς αγώνες της Μερσίνης που ξεκίνησαν στις 20 Ιουνίου.

Αναλυτικά την κωπηλατική μεσογειακή ομάδα αποτελούσαν οι: Διονύσης Αγγελόπουλος (σκιφ ανδρών), Μαγδανής Παναγιώτης (σκιφ ελ βαρών ανδρών), Διαμάντη Ελένη (σκιφ γυναικών), Λευτέρης Κόνσολας-Σπύρος Γιάνναρος (διπλό σκιφ ελ βαρών ανδρών) και η προσφάτως χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης Κατερίνα Νικολαϊδου (σκιφ ελ βαρών γυναικών).

Απολογισμός:
Δύο χρυσά μετάλλια, ένα ασημένιο, ένα χάλκινο και μια 4η θέση ήταν ο σπουδαίος απολογισμός της ελληνικής κωπηλασίας στους Μεσογειακούς αγώνες της Μερσίνης.

Χρυσή Μεσογειονίκης αναδείχθηκε η Κατερινα Νικολαΐδου στο σκιφ ελ βαρών, ενώ το χάλκινο μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα κατέκτησε η Κύπρια πρωταθλήτρια Άννα Ιωάννου.
Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στη λίμνη Σεϊχάν ανέβηκαν και οι Λευτέρης Κόνσολας-Σπύρος Γιάνναρος.
Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Διονύσης Αγγελόπουλος στο σκιφ των ανδρών.
Χάλκινος Μεσογειονίκης αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Μαγδανής στο σκιφ ελ βαρών.
Τέλος η Ελένη Διαμάντη πήρε την 4η θέση στον τελικό του σκιφ γυναικών.

Ιούλιος

06/07
Πενθεί η Ελληνική Κωπηλασία για τον αναπάντεχο χαμό του Στρατή Αλεξίδη 
Η Ελληνική Κωπηλατική κοινότητα πενθεί για τον ξαφνικό και τόσο άδικο χαμό του αθλητή της Στρατή Αλεξίδη σε ηλικία μόλις 26 ετών, από οξεία λευχαιμία.

Ο Στρατής Αλεξίδης, αθλητής του ΝΑΣ Αίολου Παμφίλων Μυτιλήνης, απ' όπου και η καταγωγή του, καθώς και του Ομίλου Ερετών, είχε αγωνιστεί με τα χρώματα της Εθνικής ομάδας και είχε διακριθεί στους διεθνείς στίβους την περίοδο 2003-2006. Στο ενεργητικό του είχε πολλές πανελλήνιες νίκες με τους συλλόγους που αγωνίστηκε.

12-14/07
3ο Παγκόσμιο Κύπελλο Κωπηλασίας
Με επτά αθλητές κι αθλήτριες πήρε μέρος η Ελλάδα στον 3ο αγώνα του Παγκοσμίου κυπέλλου που διεξήχθη στη Λουκέρνη 12 με 14 Ιουλίου..

Αναλυτικά τα ελληνικά πληρώματα που αγωνίστηκαν είναι:
Διπλό σκιφ ελ βαρών Ανδρών: Κόνσολας Λευτέρης-Γιάνναρος Σπύρος (6η θέση)
Δίκωπος Ανευ ελ Βαρών Ανδρών: Κόνσολας Γιώργος -Αφεντούλης Νίκος (7η θέση)
Σκιφ ελ βαρών Ανδρών: Μαγδανής Παναγιώτης (8η θέση)
Σκιφ Ανδρών: Αγγελόπουλος Διονύσης (13η θέση)
Σκιφ Γυναικών: Διαμάντη Ελένη (14η θέση)

19-20/07
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων & Α.Με.Α.
Ο Ν.Ο. Ιωαννίνων διατήρησε τα σκήπτρα
Ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων αναδείχθηκε για μια ακόμη χρονιά πρωταθλητής και πολυνίκης Ελλάδας για το 2013 μετά την ολοκλήρωση και της Β΄Φάσης του 79ου Πανελληνίου πρωταθλήματος στη λίμνη της Καστοριάς.

Οι κωπηλάτες του ΝΟΙ κατέκτησαν στην 2η αυτή φάση 6 χρυσά και 1 ασημένιο, ενώ στην δεύτερη θέση του σχετικού πίνακα της Β΄φάσης βρέθηκε ο ΝΟΘ με 2 χρυσά, ένα ασημένιο και στην 3η ο ΟΕΑ-ΝΑ Βόλου με 1 χρυσό και δυο ασημένια.

Έτσι στον συνολικό πίνακα των μεταλλίων του 79ου Πρωταθλήματος ο ΝΟΙ συγκέντρωσε 32 μετάλλια (16-10-6) ενώ 2ος ήταν ο ΝΟΘ με 16 (6-7-3) και 3ος ο ΝΟΒΑ με 21 (5-9-7).

Στις βαθμολογίες και πάλι ο ΝΟΙ επικράτησε στη συνολική με 300β. ενώ στη Β΄φάση συγκέντρωσε 105.5 βαθμούς.

22/07
Το "Greek Rowers" Blogspot γίνεται 3 ετών
Ο "Greek Rowers" συμπλήρωσε στις 22 Ιουλίου 2013, τρία χρόνια ζωής ευχαριστώντας όλους τους φίλους του αθλήματος που συμπορεύτηκαν μαζί του όλο αυτό το διάστημα.  

24-28/07
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα -23
Με οκτώ αθλητές κι αθλήτριες (6 πληρώματα) πήρε μέρος η Εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κάτω των 23 που διεξήχθη στο Λιντζ της Αυστρίας .

Στην αποστολή μετείχαν η πρωταθλήτρια Ευρώπης και μεσογειονίκης Κατερίνα Νικολαϊδου στο σκιφ ελ βαρών γυναικών, οι επίσης μεσογειονίκες Σπύρος Γιάνναρος στο σκιφ ελ βαρών και Διονύσης Αγγελόπουλος στο σκιφ καθώς και οι Ελένη Διαμάντη (σκιφ), Κωνσταντίνος Μαγκλάρας-Βασίλης Αγγελόπουλος (διπλό σκιφ ελ βαρών) και Κωνσταντίνος Χρηστομάνος-Αλέξανδρος Δαφνής (δίκωπος άνευ).

Απολογισμός
Χρυσό μετάλλιο
Κατερίνα Νικολαϊδου σκιφ ελ βαρών γυναικών
5η θέση
Κωνσταντίνος Χρηστομάνος-Αλέξανδρος Δαφνής δίκωπος άνευ
7η θέση
Διονύσης Αγγελόπουλος σκιφ ανδρών
Σπύρος Γιάνναρος σκιφ ελ βαρών
8η θέση
Ελένη Διαμάντη σκιφ
17η θέση
Κωνσταντίνος Μαγκλάρας-Βασίλης Αγγελόπουλος διπλό σκιφ ελ βαρών

Αύγουστος

07-11/08
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων
Με 15 αθλητές που στελέχωσαν 6 πληρώματα αγωνίστηκε η Εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων που ξεκίνησε στις 7 Αυγούστου στο Τρακάϊ της Λιθουανίας.

Την αποστολή αποτελούσαν οι:
Σκιφ εφήβων: Παπατσίμπας Μιχάλης
Δίκωπος άνευ εφήβων: Παπασακελλαρίου Γεώργιος-Κουσκουρίδας Μιχάλης
Τετράκωπος άνευ εφήβων: Αθανασίου Χάρης-Μητρομάρας Χρήστος-Κακούρης Νίκος-Καραμήτρος Θωμάς
Τετραπλό σκιφ εφήβων: Πέτρου Ιωάννης-Πετρίδης Αριστείδης-Αιβατζίδης Ιωάννης-Βαγενάς Κωνσταντίνος
Δίκωπος άνευ νεανίδων: Κουκλοτίδου Δήμητρα-Κολτσίδα Ξανθή
Διπλό σκιφ νεανίδων: Ζέρβα Κατερίνα-Αγγελοπούλου Αθηνά Μαρία

Απολογισμός
Ασημένιο μετάλλιο 
Δίκωπος άνευ εφήβων: Παπασακελλαρίου Γεώργιος-Κουσκουρίδας Μιχάλης 

4η θέση 
Διπλό σκιφ νεανίδων: Ζέρβα Κατερίνα-Αγγελοπούλου Αθηνά Μαρία
Τετράκωπος άνευ εφήβων: Αθανασίου Χάρης-Μητρομάρας Χρήστος-Κακούρης Νίκος-Καραμήτρος Θωμάς

7η θέση
Δίκωπος άνευ νεανίδων: Κουκλοτίδου Δήμητρα-Κολτσίδα Ξανθή

19η θέση
Τετραπλό σκιφ εφήβων: Πέτρου Ιωάννης-Πετρίδης Αριστείδης-Αιβατζίδης Ιωάννης-Βαγενάς Κωνσταντίνος
Σκιφ εφήβων: Παπατσίμπας Μιχάλης

Η δεύτερη θέση της δικώπου άνευ εφήβων και η τέταρτη θέση του διπλού σκιφ νεανίδων χάρισαν την πρόκριση δύο πληρωμάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες νέων του 2014 στη δίκωπο άνευ νέων ανδρών και στο σκιφ νέων γυναικών.

16-17/08
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας
Ένα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο κατέκτησαν τα δύο ελληνικά πληρώματα που πήραν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας 2013.
Το χρυσό μετάλλιο ήρθε από την Αλεξάνδρα Τσιάβου στο σκιφ γυναικών, η οποία τερμάτισε άνετα πρώτη ανάμεσα σε 12 σκάφη και το ασημένιο από τους αδελφούς Γκουντούλα στο διπλό σκιφ ανδρών οι οποίοι τερμάτισαν δεύτεροι, πίσω από τους Ιταλούς Garibaldi Francesco και Garibaldi Fererico, ανάμεσα στα 16 σκάφη που αγωνίστηκαν στον μεγάλο τελικό.  
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που Έλληνες αθλητές συμμετείχαν σε αγώνα παράκτιας κωπηλασίας ενόψει του Παγκοσμίου που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη το 2014.

25/08-01/09
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών
Με έξι αθλητές πήρε μέρος η Εθνική ομάδα κωπηλασίας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών το οποίο διεξήχθη στην πόλη Τσουνγιού από τις 25 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου.
Η ελληνική ομάδα αποτελείτο από τους: Λευτέρη Κόνσολα, Γιώργο Κόνσολα, Παναγιώτη Μαγδανή, Σπύρο Γιάνναρο στο τετραπλό σκιφ ελ. βαρών, Νίκο Αφεντούλη στο σκιφ ελ. βαρών ανδρών και την Κατερίνα Νικολαϊδου στο σκιφ ελ βαρών γυναικών. Οι Παναγιώτης Μαγδανής και Σπύρος Γιάνναρος αγωνίστηκαν και στο διπλό σκιφ ελ. βαρών ανδρών.

Απολογισμός
Χρυσό μετάλλιο 
Τετραπλό σκιφ ελ. βαρών με τους Λευτέρη Κόνσολα, Γιώργο Κόνσολα, Παναγιώτη Μαγδανή, Σπύρο Γιάνναρο
Ασημένιο μετάλλιο
Σκιφ ελ βαρών γυναικών με την Κατερίνα Νικολαΐδου
6η θέση
Διπλό σκιφ ελ. βαρών ανδρών Παναγιώτης Μαγδανής και Σπύρος Γιάνναρος
14η θέση
Σκιφ ελ. βαρών ανδρών Νίκος Αφεντούλης

Σεπτέμβριος
05-08/09
Παγκόσμια Ρεγκάτα Παλαιμάχων
Τρεις αθλητές από δύο σωματεία εκπροσώπησαν τα ελληνικά κουπιά στην Παγκόσμια Ρεγκάτα Παλαιμάχων που διεξήχθη από τις 5 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2013 στη λίμνη Βαρέζε της Ιταλίας.
Πρόκειται για τους Παναγιώτη Κοκκαλίδη, Μαγνή Ιωάννη και Ματζαβινάτο Ευάγγελο και οι όμιλοι με τα χρώματα των οποίων αγωνίστηκαν είναι ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Θεσσαλονίκης και ο Όμιλος Ερετών.
Οι Έλληνες αθλητές πήραν μέρος στα εξής 6 αγωνίσματα:
Παναγιώτης Κοκκαλίδης, Ιωάννης Μαγνής (Ι.Ο.Θ.) στο διπλό σκιφ Β (36 ετών και άνω)
Ευάγγελος Μαντζαβινάτος (Ο.Ε.) σκιφ Α (27 και άνω)
Ευάγγελος Μαντζαβινάτος (Ο.Ε.) σκιφ Β (36 και άνω)
Ιωάννης Μαγνής (Ι.Ο.Θ.) σκιφ Β (36 και άνω)
Παναγιώτης Κοκκαλίδης (Ο.Ε.) σκιφ Β (36 και άνω)
Ευάγγελος Μαντζαβινάτος, Παναγιώτης Κοκκαλίδης (Ο.Ε.) διπλό σκιφ Α (27 και άνω)
και ο απολογισμός ήταν
3η θέση στο σκιφ Β ο Ματζαβινάτος Ευάγγελος του Ομίλου Ερετών
4η θέση Παναγιώτης Κοκαλίδης, Ιωάννης Μαγνής (Ιστιοπλοϊκός) στο διπλό σκιφ Β
4η θέση Ευάγγελος Ματζαβινάτος (Όμιλος Ερετών) στο σκιφ Α 
4η θέση στο σκιφ Β ο Παναγιώτης Κοκκαλίδης του Ομίλου Ερετών
4η θέση στο διπλό σκιφ Α οι Ματζαβινάτος Ευάγγελος, Παναγιώτης Κοκκαλίδης του Ομίλου Ερετών
6η θέση στο σκιφ Β ο Ιωάννης Μαγνής του Ιστιοπλοϊκού Θεσσαλονίκης

07-08/09
Βαλκανικό Πρωτάθλημα
Τέσσερα χρυσά, δέκα ασημένια και τέσσερα χάλκινα μετάλλια ήταν ο σπουδαίος απολογισμός της Εθνικής ομάδας κωπηλασίας στο Βαλκανικό πρωτάθλημα, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι στις 7-8 Σεπτεμβρίου και αφορούσε στις κατηγορίες Εφήβων-Νεανίδων και Παίδων-Κορασίδων.

Η Ελληνική ομάδα κατέλαβε την 2η θέση στη γενική βαθμολογία πίσω από την Ρουμανία, σε μια διοργάνωση που ξεχώρισε φέτος για το πολύ υψηλό επίπεδο και για τις πολύ δυνατές κούρσες σε όλα τα αγωνίσματα.

Τα αποτελέσματα των ελληνικών πληρωμάτων ήταν:
Σαββάτο 7/9ου
Χρυσό μετάλλιο 
Διπλό σκιφ Παίδων (Σακάς-Γιάννατζης)

Ασημένιο μετάλλιο
Τετράκωπος Νεανίδων (Τσιάβου-Ζυγούρα-Τσιόλα -Εμμανουηλίδου).
Σκιφ Παίδων  (Παπασακελλαρίου Γιώργος)
Τετραπλό σκιφ Νεανίδων (Μάμαλου-Βασιλειάδου-Αγγελοπούλου-Κολτσίδα)
Σκιφ Εφήβων (Βαγενάς Κων/νος)
Σκιφ Κορασίδων(Ζέρβα Αικατερίνη)
Οκτάκωπος Παίδων (Νταλαμάνγκας-Αντώνης-Χατζηστρατής-Ρίζος-Βαρδάκας-Παπαδημητρίου-Βλάχος-Μάντζιος -Μπούγιας)

Χάλκινο μετάλλιο 
Τετράκωπος άνευ Εφήβων (Χρυσόπουλος-Ζήσης-Μητρομάρας-Αθανασίου)
Διπλό σκιφ Κορασίδων (Κυρίδου-Γιάννου)

Τέταρτη θέση
Δίκωπος άνευ Εφήβων (Κακούρης-Καραμήτρος)
Διπλό σκιφ Εφήβων (Πέτρου-Δημητρίου)

Κυριακή 7/9ου
Χρυσό μετάλλιο
Δίκωπος άνευ Παίδων (Χατζηστρατής-Ρίζος)
Σκίφ Νεανίδων (Αγγελοπούλου Αθηνά)
Τετραπλό σκιφ Παίδων (Καλανδαρίδης-Σακάς-Γιάννατζης-Παπασακελλαρίου)

Ασημένιο μετάλλιο
Τετράκωπος άνευ Παίδων (Βαρδάκας-Παπαδημητρίου-Βλάχος-Μάντζιος)
Τετραπλό σκιφ Κορασίδων (Γιάννου-Κυρίδου-Ζέρβα-Χαλκιά)
Δίκωπος άνευ Νεανίδων (Τσιόλα-Εμμανουηλίδου)
Διπλό σκιφ Νεανίδων (Μάμαλου-Κολτσίδα)

Χάλκινο μετάλλιο
Τετραπλό σκιφ Εφήβων (Πέτρου-Παπαϊωάννου-Βαγενάς-Δημητρίου)
Οχτάκωπος Εφήβων (Αθανασίου-Χρυσόπουλος-Λεμονας-Λαδόπουλος-Ζήσης-Μητρομάρας-Κακούρης-Καραμήτρος-Μπούγιας)

Οκτώβριος
20/10
Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ)
Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013 διεξήχθη στο Κωπηλατικό Κέντρο του Σχοινιά, το Πρωτάθλημα Κωπηλασίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) έτους 2013 με τη συμμετοχή των Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων (Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία) και των Αρχηγείων των Σωμάτων Ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα και Πυροσβεστικό Σώμα). Τη διοργάνωση του Πρωταθλήματος ανέλαβε το Πυροσβεστικό Σώμα, με την συνδρομή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων (Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ.) και την εποπτεία του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας (ΑΣΑΕΔ).
Στους αγώνες πήραν μέρος μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής κωπηλασίας όπως οι Ολυμπιονίκες Βασίλης Πολύμερος, Δημήτρης Μούγιος, Γιάννης Χρήστου, Χρύσα Μπισκιτζή, αρκετοί Παγκόσμιοι και Πανευρωπαϊκοί Πρωταθλητές, νυν και πρώην Πρωταθλητές Ελλάδος.
Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η Ελληνική Αστυνομία στους άνδρες με 35 βαθμούς και το Λιμενικό στις γυναίκες με 15 βαθμούς. 

Νοέμβριος

Δεκέμβριος

14/12
Πανελλήνιος αγώνας κλειστής κωπηλασίας
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου ο 9ος αγώνας C2 Indoor Rowing 2013. Ο φετινός αγώνας ήταν ο μεγαλύτερος σε συμμετοχή όλων των ετών. Έγινε ισοφάριση ενός Πανελλήνιου Ρεκόρ ενώ είχαμε επτά νέα ΠΡ ιδιαίτερα στις κατηγορίες μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο ανταγωνισμός ήταν πάρα πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα πολλές πρωτιές να έχουν διαφορά δέκατα του δευτερολέπτου. 

16/12
Κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς η Κατερίνα Νικολαΐδου
Η Κατερίνα Νικολαίδου αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια στην Ελλάδα για το 2013 όπως αποφάσισαν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι μέλη του ΠΣΑΤ, κατά την ετήσια ψηφοφορία για τα αθλητικά βραβεία της χρονιάς. Η πρωταθλήτρια κωπηλασίας του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης κέρδισε με διαφορά τον τίτλο της αθλήτριας της χρονιάς, συγκεντρώνοντας 1841 ψήφους έναντι 841 ψήφων της Βάσως Βουγιούκα από την ξιφασκία που ήταν δεύτερη και 723 της Μαρίας Πρεβολαράκη από την πάλη.
«Για να κάνεις πρωταθλητισμό θέλει υπομονή, πάθος, ψυχολογία και πάνω απ' όλα να το θέλεις πολύ» είπε η ίδια παραλαμβάνοντας το βραβείο από την Γενική Γραμματέα Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου για να αποσπάσει το θερμό χειροκρότημα πολλών Ολυμπιονικών αθλητών, παραγόντων και θεατών που μαζί με τον υπουργό και τον Υφυπουργό αθλητισμού είχαν γεμίσει το αμφιθέατρο “Μελίνα Μερκούρη” του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.
Αμέσως μετά τη βράβευση σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων δήλωσε πάρα πολύ χαρούμενη για τη βράβευση αυτή καθώς το 2013 ήταν μια πολύ δύσκολή χρονιά και τελικά ήρθε η δικαίωση ενώ για τα σχέδιά της για το μέλλον είπε: «Έχω μπροστά μου ένα πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, δύο παγκόσμια πρωταθλήματα και δύο παγκόσμια κύπελλα, ελπίζω να φέρω τις καλύτερες διακρίσεις που μπορώ»!

Κάπως έτσι κύλησε το 2013 γεμάτο σπουδαίες επιτυχίες και διακρίσεις. Η ελληνική κωπηλασία απέδειξε και φέτος ότι δικαίως βρίσκεται στην κορυφή των αθλημάτων στον ελλαδικό χώρο και κατέχει μία υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Ευχή όλων μας να συνεχιστεί η λαμπρή αυτή πορεία του αθλήματος και τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: