Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Η παράκτια μπαίνει στη ζωή μας



Αποτέλεσαν ένα από τα κορυφαία και άκρως επιτυχημένα δίδυμα της ελληνικής κωπηλασίας. Οι Αποστόλης και Νίκος Γκουντούλας έχοντας μια πλούσια συλλογή μεταλλίων σε όλες τις διοργανώσεις αποφάσισαν πριν από δυο χρόνια περίπου να σταματήσουν την κωπηλασία.

συνέντευξη Σεβαστή Βρακατσέλη

Όχι δεν απομακρύνθηκαν από τον αθλητισμό καθώς μας ξανασυστήθηκαν μέσα από την παράκτια κωπηλασία στην οποία βέβαια το έπιασαν από εκεί που το άφησαν… Στο βάθρο! Τα δίδυμα αδέρφια που είναι αχώριστα ως πλήρωμα έχουν ήδη κατακτήσει ένα ασημένιο και ένα χάλκινο μετάλλιο στα παγκόσμια πρωταθλήματα του 2013 και 2014 στο διπλό των ανδρών.

Πως όμως μπήκε η παράκτια κωπηλασία στη ζωή τους;
«Η παράκτια κωπηλασία ή costal rowing τριγύριζε στο μυαλό μας ένα χρόνο περίπου πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου λόγω της ανάγκης μας να ασχοληθούμε με κάτι διαφορετικό και πιο extreme από αυτό που κάναμε μέχρι τότε. Η κωπηλασία ήταν και είναι τρόπος ζωής οπότε μοιραία κατευθυνθήκαμε προς αυτό το νέο σχετικά σπορ. Η έννοια του ταξιδιού με κωπηλατικό σκάφος και η δυνατότητα να αγωνιστείς κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες ήταν αυτά που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον» αποκαλύπτει ο Αποστόλης Γκουντούλας στο Sportsfeed.

Ομοιότητες αρκετές αλλά οι διαφορές μάλλον υπερισχύουν. «Με την Ολυμπιακή κωπηλασία διαφέρει τόσο στην κατασκευή των σκαφών που είναι πολύ φαρδύτερα και βαρύτερα για να ανταποκρίνονται στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που συναντάμε όσο και στον τρόπο που αγωνιζόμαστε, καθώς τώρα η απόσταση από δύο χιλιόμετρα σε ευθεία στην Ολυμπιακή κωπηλασία έχουν μετατραπεί σε 8 χιλιόμετρα σε μια διαδρομή με σχήμα τραπέζιο ή τετράγωνο ώστε οι κωπηλάτες να δοκιμάζονται σε όλους τους καιρούς. Αυτό συνεπάγεται σε ικανότητα προσανατολισμού καθώς και εκμετάλλευση του εκάστοτε καιρού όπως το να σερφάρεις σε ένα μεγάλο κύμα κερδίζοντας μέτρα! Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί αθλητές προερχόμενοι από την Ολυμπιακή κωπηλασία τα βρήκαν σκούρα στα δύο προηγούμενα παγκόσμια πρωταθλήματα. Μην ξεχνάμε ότι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης πέρυσι αγωνιστήκαμε με έξι μποφόρ! Οι ιστιοπλόοι δεν πίστευαν στα μάτια τους».

Η παράκτια κωπηλασία βρίσκεται σε εμβρυικό στάδιο στην Ελλάδα. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την κατάκτηση δύο μεταλλίων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2013 στο Χέλσινμποργκ της Σουηδίας, ένα χρυσό από την Αλεξάνδρα Τσιάβου και ένα ασημένιο από τα αδέρφια Γκουντούλα στο διπλό. Άλλα δύο μετάλλια ήρθαν να προστεθούν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης το 2014 κάτι που έδωσε και μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα μας. Στη διοργάνωση που έλαβε χώρα μπροστά στο Λευκό τον Πύργο η Ελλάδα κατέκτησε ένα ασημένιο μετάλλιο στο τετραπλό σκιφ γυναικών με τις Ιωάννου-Κουμπλή-Πέργουλη-Γιάννου και Μακαρούνα πηδαλιούχο και ένα χάλκινο πάλι από τα αδέρφια Γκουντούλα.
«Οι προοπτικές της παράκτιας κωπηλασίας είναι απεριόριστες» μας λέει ο Αποστόλης Γκουντούλας για να συμπληρώσει ότι «η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό πεδίο ανάπτυξης και στον αθλητικό τουρισμό δημιουργώντας θέσεις εργασίας αλλά δίνει και προοπτική ανάπτυξης στα κωπηλατικά σωματεία αφού με τα τμήματα ενηλίκων ενισχύονται παράλληλα και τα έσοδα τους κάνοντάς τα βιώσιμα. Άρα η παράκτια δεν ήρθε να αντικαταστήσει όπως φοβούνται λίγοι ευτυχώς προπονητές και παράγοντες την Ολυμπιακή κωπηλασία αλλά να την συμπληρώσει».

Η παράκτια κωπηλασία όμως δεν απευθύνεται μόνο σε πρωταθλητές, μπορούμε όλοι να το δοκιμάσουμε. «Ανέκαθεν πιστεύαμε ότι η κωπηλασία έχει ανάγκη την εξωστρέφεια και την επαφή των ελεύθερα ασκούμενων με το σπορ. Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει η παράκτια αφού λόγω της κατασκευής και της αντοχής των σκαφών είναι πολύ εύκολη η εκμάθηση από ανθρώπους που αναζητούν ένα εναλλακτικό τρόπο άθλησης, να έρθουν σε επαφή με το υδάτινο στοιχείο που τόσα θετικά έχει να μας δώσει. Αυτός ήταν και ο λόγος της δημιουργίας του πρώτου coastal rowing club στη Θεσσαλονίκη που εδρεύει στο σωματείο μας τον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης. Τα τμήματα ενηλίκων στα σωματεία και η προβολή της προσπάθειές των Ελλήνων αθλητών θεωρούμε ότι είναι τα κλειδιά για την ανάπτυξη και την προβολή του αθλήματος. Τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Άλλωστε το ίδιο το υγρό στοιχείο έχει μαγνητικές ιδιότητες και η κωπηλασία είναι για όλους και το ταξίδι στη θάλασσα δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο».
Πηγή: sportsfeed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: