Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015

Από την πισίνα στη βάρκα

By teamSportsfeed


Η Σοφία Ασουμανάκη άφησε μία καριέρα για να αρχίσει μία άλλη. Εγκατέλειψε την πισίνα και την κολύμβηση και τους τελευταίους 15 μήνες κάνει όνειρα πάνω σε μία βάρκα.
του Άκη Ιωακείμογλου

Το να αλλάζει ένας αθλητής άθλημα σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο συναντάμε. Η Σοφία Ασουμανάκη εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία, καθώς πριν από 15 μήνες αποφάσισε να βγάλει οριστικά το σκουφάκι και τα γυαλάκια, να αφήσει τις πισίνες και την κολύμβηση και να μπει σε έναν άλλο κόσμο, αυτόν της κωπηλασίας. Η Ελληνίδα αθλήτρια εξήγησε στο Sportsfeed το πώς κατέληξε σε αυτή την απόφαση και μίλησε για τους υψηλούς της στόχους στο νέο της άθλημα.

Σοφία, πώς αποφάσισες να κάνεις αυτή τη μεγάλη αλλαγή στην ζωή σου;

Πριν από δύο χρόνια σκεφτόμουν ότι θέλω να αλλάξω άθλημα και τι θα μπορούσε να μου αρέσει για να ασχοληθώ. Αρχικά σκεφτόμουν ότι θα ήθελα να είναι ένα άθλημα που να έχει σχέση με το νερό. Οι επιλογές που είχα με τα άλλα αθλήματα της πισίνας θεωρούσα ότι δεν μου ταίριαζαν. Να πω την αλήθεια δεν γνώριζα καν το άθλημα της κωπηλασίας και η επαφή μου με αυτό ήρθε εντελώς τυχαία.

Ποιος σου μίλησε πρώτη φορά για την κωπηλασία;

Η τύχη καμιά φορά παίζει περίεργα παιχνίδια. Βρέθηκα στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή. Ήμουν για διακοπές με την οικογένεια μου στον Σχινιά και με είδε ο Βασίλης Πολύμερος μαζί με τον Κυριάκο Ζαρουλέα στην παραλία και μου ζήτησαν να δοκιμάσω.

Αυτή ήταν η πρώτη πρόταση;
Ναι. Η δεύτερη ήταν και η πρώτη επαφή. Αρχικά με ξενάγησαν στο Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά και μετά ο Βασίλης Πολύμερος μου έδειξε την κίνηση στο εργόμετρο. Τώρα κλείνω ένα χρόνο και τρεις μήνες.

Την κολύμβηση γιατί την άφησες;

Βασικά ξεκίνησα κολύμβηση γιατί ήθελαν οι γονείς μου να μάθω να κολυμπάω και να είμαι αυτόνομη στο νερό, συν ότι οι γονείς μου ήταν υπέρ του να ασχοληθώ με τον αθλητισμό. Επειδή με ενθουσίαζε το γεγονός να βλέπω την αδελφή μου να κερδίζει μετάλλια στο ίδιο άθλημα μου δημιουργήθηκε το κίνητρο να θέλω να κάνω και εγώ το ίδιο. Ήθελα να ασχοληθώ κι εγώ σοβαρά. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι δεν μου ταίριαζε και δεν έβρισκα κίνητρα.

Στην κωπηλασία βρήκες αυτό που δεν έβρισκες στην κολύμβηση;
Ναι πιστεύω πως βρήκα αυτό που έψαχνα. Αρχικά με ενθουσίασε ότι είναι ένα άθλημα που έχει τις ιδιαιτερότητες του, δηλαδή δεν μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε και οπουδήποτε. Επιπλέον είναι ένα άθλημα που ταιριάζει στη χώρα μας.

Τι στόχους θέτεις φέτος;
Η φετινή χρονιά θεωρώ ότι είναι από τις πιο δύσκολες γιατί δίνω πανελλαδικές εξετάσεις και θέλω να βγάλω ένα καλό απολυτήριο. Ταυτόχρονα στόχος μου είναι μια θέση στον τελικό και κατάκτηση ενός μεταλλίου στο παγκόσμιο εφήβων-νεανίδων στη Βραζιλία στο Ριο Ντε Τζανέιρο. Στόχος και όνειρο είναι να καταφέρω να επιλεγώ από τον επικεφαλής προπονητή της Εθνικής ομάδας για να προσπαθήσω στο παγκόσμιο ανδρών-γυναικών στη Γαλλία για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: