Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Τί είδα στη γιορτή της ΕΟΕ

By Sportsfeed


Η πραγματική γιορτή του αθλητισμού είναι αυτή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Καμία άλλη δεν αξιολογεί τον αθλητισμό με τόσο σωστό τρόπο. Στη χθεσινή γιορτή στο αρχηγείο της ΕΟΕ, όλα ήταν όμορφα. Σχεδόν…

του Θανάση Νικολάου

Θα ξεκινήσω πρώτα από όλα όσα είδα και πραγματικά με έκαναν να νιώσω όμορφα για το Ολυμπιακό κίνημα στην Ελλάδα. Κατ’ αρχήν βραβεύθηκε ο Κώστας Φιλιππίδης και ο προπονητής του, Δημήτρης Κυττέας. Επιτέλους! Έπρεπε να φτάσουμε στις 12 Ιανουαρίου 2015 για να αναγνωριστεί το μέγεθος της επιτυχίας τους. Χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα έφεραν στην Ελλάδα. Σε αγώνισμα του στίβου! Δυστυχώς η αθλητική μας παιδεία είναι ακόμα λειψή και ευτυχώς που υπάρχει η ΕΟΕ για να μας θυμίζει τις πραγματικές διαστάσεις των επιτυχιών σε όλα τα αθλήματα.

Πολύ χάρηκα με τη βράβευση των παιδιών που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στους χειμερινούς Αγώνες του Σότσι. Οι τέσσερις από τους επτά ήταν παρόντες (Πολυχρονίδης και Κεφαλάς διαμένουν μονίμως εκτός Ελλάδας και ο Αγγελής ήταν σε αγώνες). Τσακίρη, Ράλλη, Συκαράς και Βαλκαρέτζι περίπου ένα χρόνο μετά από την είσοδο τους στο Ολυμπιακό στάδιο του Σότσι κατά την τελετή έναρξης, πήραν επιτέλους το χειροκρότημα των συμπατριωτών τους. Χάρηκα ιδιαίτερα γιατί το Sportsfeed ήταν το μοναδικό ελληνικό ενημερωτικό μέσο που κάλυψε (και συνεχίζει να καλύπτει) τις προσπάθειες αυτών των παιδιών και όλων των υπολοίπων χιονοδρόμων.

Είδα την Εθνική ομάδα της κωπηλασίας (αν και ο κόουτς Ποστιλιόνε έφτασε καθυστερημένος) να βραβεύεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Με την Αθηνά Αγγελοπούλου για το αργυρό (που θα μπορούσε να είναι και χρυσό για 1′ δέκατο του δευτερολέπτου) στους Ολυμπιακούς Αγωνες νέων του Νανζίν, αλλά και το τετραπλό σκιφ ελαφρών βαρών (αν και έλλειπε το 50% καθώς οι αδελφοί Κόνσολες δεν ήταν παρόντες). Η κωπηλασία είναι ένα από τα αθλήματα με τις πιο γερές βάσεις στην Ελλάδα και με το μέλλον της να προδιαγράφεται ιδιαίτερα ευοίωνο καθώς υπάρχει μια φουρνιά που θα διακρίνεται όπου αγωνίζεται για τα επόμενα 12 χρόνια. Τουλάχιστον…

Απών από την εκδήλωση λόγω προετοιμασίας στο εξωτερικο ήταν ο Ηλίας Ηλιάδης. Ωστόσο όμως το βραβείο του, το έδωσε ο Διονύσης Ηλιάδης (αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας και εκπρόσωπος της στην ΕΟΕ), στον ομοσπονδιακό προπονητή και πατέρα του, Νίκο Ηλιάδη ο οποίος είναι και θετός πατέρας του Ηλια Ηλιάδη. Το παράδειγμα του τζούντο θα έπρεπε να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα δυναμικά αθλήματα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Δε μου άρεσε η μικρή προσέλευση αθλητών και (πραγματικών) ανθρώπων του αθλητισμού. Σύμφωνοι, πολλοί λείπουν στο εξωτερικό για προετοιμασίες. Αυτοί έχουν δικαιολογία. Οι υπόλοιποι; Είτε κλήθηκαν είτε όχι, η ΕΟΕ είναι το σπίτι τους και αυτή που φρόντισε για μεγάλο αριθμό αθλητών να βρεθεί οικονομική στήριξη ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.
Επίσης δε μου άρεσε καθόλου, η πολιτικοποίηση της εκδήλωσης. Ο πρώην υφυπουργός αθλητισμού μπορεί να μην ήταν χειρότερος από τους προκατόχους του, όμως επί της ουσίας δεν έκανε τίποτα για τον ελληνικό αθλητισμό. Η αξιότιμη κυρία Φάνη Πάλλη Πετραλιά και ο πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ, Ισίδωρος Κούβελος θα μπορούσαν απλά να είναι μεταξύ του ακροατηρίου. Σπουδαία η συνεισφορά τους σε κάποιους τομείς, αλλά πραγματικά δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιο λόγο έπρεπε να ανεβούν στο βήμα και να περιαυτολογήσουν, τη στιγμή μάλιστα που οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, οι αθλητές, έμειναν… βουβοί.

Από όλους όσοι βρέθηκαν στο βήμα και μίλησαν, την καλύτερη ατάκα την είπε ο Γιάννης Έξαρχος (στη φωτογραφία με τον Σπύρο Καπράλο). Ο επικεφαλής και εμπνευστής του Olympics TV του Olympic Broadcast Services της ΔΟΕ τιμώμενος από την ΕΟΕ είπε πως περιμένει τη στιγμή που η ελληνική σημαία θα μπει πρώτη στο Ολυμπιακό στάδιο του Ρίο και θα νιώσει τη συγκίνηση που μόνο ο αθλητισμός μπορεί να προφέρει. Όλοι αυτή τη στιγμή περιμένουμε…

ΥΓ1. Παρών στην εκδήλωση και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης ο οποίος από ότι φαίνεται ετοιμάζεται να μπει δυναμικά στον αθλητισμό και πολύ καλά θα κάνει.
ΥΓ2. Το… λόμπινγκ πήρε και έδωσε τόσο στο δεύτερο όροφο της εκδήλωσης όσο και στον πέμπτο όροφο του κτηρίου όπου δόθηκε η συνέχεια. Δυστυχώς, οι περισσότεροι που επιδόθηκαν στο σπορ είναι ξεπερασμένης… τεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: