Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014

Στα Γιάννενα κουπιά-ζουν

By sportsfeed


Είναι κάποιες πόλεις που απλά έχουν… γεννηθεί για κάτι. Στην περίπτωση των Ιωαννίνων, ο ίδιος ο ιστός της πόλης είναι συνυφασμένος με το άθλημα της κωπηλασίας, αφού στην πανέμορφη Παμβώτιδα, τη λίμνη της θρυλικής κυρα-Φροσύνης, έχουν βγει και συνεχίζουν να βγαίνουν ορισμένα από τα «χρυσά» κουπιά της Εθνικής μας ομάδας.

του Νίκου Κούδα

Υπάρχει ένα παιδικό βιβλίο του Αμερικανού συγγραφέα Σελ Σιλβερσταϊν, με τίτλο «Το δέντρο που έδινε». Στην περίπτωση της πόλης των Ιωαννίνων, αυτή που έδινε και εξακολουθεί απλόχερα να δίνει μέχρι σήμερα είναι η γραφική λίμνη της πόλης, από τις όχθες της οποίας έχουν περάσει εκατοντάδες κωπηλάτες του πολυνίκη Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων. Ο θρυλικός ΝΟΙ, με τα χαρακτηριστικά μπλε και κίτρινα χρώματα, αποτελεί την «κυψέλη» σπουδαίων Ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών, μεταξύ των οποίων η Τόνια Σβάιερ, ο Παναγιώτης Μηλιώτης, η Αγγελική Γκρέμου, και πιο πρόσφατα η πεντάδα της νέας γενιάς που βρίσκεται στο κοινόβιο της Εθνικής διεκδικώντας την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αποτελούμενη από τους Γιώργο Τζιάλλα, Γιάννη Τσίλη, Στέφανο Ντούσκο, Κατερίνα Ζέρβα και Αμαλία Τσιάβου.

Με έδρα τη λίμνη των θρύλων
Ο ΝΟΙ ιδρύθηκε λίγα χρόνια μετά το τέλος του 2ου παγκόσμιου πολέμου, το 1954, και από τότε αποτελεί το αθλητικό -και όχι μόνο- καμάρι της περιοχής, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην καλλιέργεια και διάδοση της κωπηλασίας σε ολόκληρη τη χώρα. Ο όμιλος έχει την τύχη να φιλοξενείται σε μια από τις ομορφότερες γωνιές της μαγευτικής λίμνης των Ιωαννίνων. Η Παμβώτιδα είναι η δεύτερη παλαιότερη λίμνη της Ευρώπης (μετά τη λίμνη Οχρίδα), και το αδιαμφισβήτητο στολίδι της πόλης, ενώ έχει συνδέσει το όνομά της με διάφορους θρύλους. Ο πιο διάσημος είναι φυσικά εκείνος που την ενώνει με τη μοίρα της θρυλικής κυρα-Φροσύνης, της πανέμορφης Γιαννιώτισσας αρχόντισσας, που ο Αλή Πασάς έπνιξε στα νερά της μαζί με 16 ακόμη γυναίκες της πόλης. Εκ των υστέρων ο Αλή παραδέχθηκε το λάθος του, όμως ήταν πια αργά. Για να εξιλεωθεί, ζήτησε να ρίξουν στη λίμνη «χίλια καντάρια ζάχαρη για να γλυκάνει το νερό να πιει η κυρα-Φροσύνη».

Ισόβιος πρωταθλητής
Έχοντας την τύχη να διαθέτει στις τάξεις του ορισμένους πραγματικά φωτισμένους δασκάλους, αλλά και φουρνιές ταλαντούχων παιδιών, ο ΝΟΙ μετατράπηκε σύντομα σε απόλυτο άρχοντα του ελλαδικού χώρου. Η κυριαρχία του ομίλου στην ελληνική κωπηλασία είναι πραγματικά σαρωτική, καθώς και φέτος αναδείχθηκε πρωταθλητής στο πανελλήνιο πρωτάθλημα με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο, συνεχίζοντας μία μακρά παράδοση που τον θέλει πρωταθλητή και πολυνίκη Ελλάδος για 26η συνεχόμενη χρονιά, ένα μοναδικό και αξεπέραστο ρεκόρ στην ιστορία του αθλήματος. Όσο για το μέλλον, μοιάζει ακόμη πιο λαμπερό, με τους εκπροσώπους της νέας γενιάς να δείχνουν ικανοί να οδηγήσουν τη βάρκα του ομίλου σε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.

Όπως και να έχει το πράγμα, η «μητρόπολη» της κωπηλασίας είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να παράγει πρωταθλητές. Ίσως να ευθύνεται γι’ αυτό η γλύκα της λίμνης…

Δεν υπάρχουν σχόλια: