Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Χαράτσι στους αθλητές

By Sportsfeed


Στην πρώτη ανάγνωση του αθλητικού νόμου, οι περισσότεροι σταθήκαμε στα μέτωπα που ανοίγει με τις ομοσπονδίες και τους προέδρους τους. Αλλά με μία προσεχτικότερη προσέγγιση, ο καθένας μας μπορεί να αντιληφθεί ότι ο Γιάννης Ανδριανός και οι συνεργάτες του δημιουργούν προβλήματα και στους αθλητές.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου

Αυξάνουν σημαντικά τους πονοκεφάλους τους και τους βάζουν σε μπελάδες. Παραθέτουμε αυτούσιο το άρθρο 7 με τίτλο «αθλητής» για να το αναλύσουμε:
«1. Αθλητής είναι το φυσικό πρόσωπο που αποτελεί το βασικό κύτταρο του αθλητισμού και:
α) επιδίδεται συστηματικά ως μέλος αθλητικού σωματείου σε αθλητική δραστηριότητα, είτε ατομικά, είτε ως μέλος ομάδας, με σκοπό, μέσω της σωματικής του άσκησης, τη βελτίωση των ψυχοσωματικών του ικανοτήτων, της φυσικής του κατάστασης, της υγείας, της ποιότητας της ζωής του γενικά χωρίς να αμείβεται καθ’ οποιοδήποτε τρόπο από το αθλητικό σωματείο (ερασιτέχνης αθλητής).
β) συμμετέχει σε αθλητικούς αγώνες, ατομικά ή ως μέλος ομάδας αθλητικού σωματείου, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των επιδόσεών του και την κατάκτηση διάκρισης, επικράτησης και νίκης επί αντίπαλου αθλητή ή ομάδας και την παράλληλη απόκτηση οικονομικού κέρδους ή αμοιβής ή άλλης παροχής, όπως οδοιπορικά, βελτίωση τροφής, παροχές σε είδος, υποτροφίες, συνδέεται με το αθλητικό σωματείο με οποιασδήποτε μορφής σύμβαση παροχής αθλητικών υπηρεσιών, ή με προφορική συμφωνία, και αμείβεται για την αθλητική του δραστηριότητα (αμειβόμενος αθλητής).
γ) συμμετέχει ως μέλος ομάδας αθλητικής ανώνυμης εταιρείας (Α.Α.Ε.) σε αγώνες επαγγελματικής κατηγορίας και συνδέεται με την Α.Α.Ε. με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας για την παροχή αθλητικών υπηρεσιών (επαγγελματίας αθλητής)».

Όλο το μυστικό βρίσκεται στη δεύτερη κατηγορία. Στους αμειβόμενους. Εκεί που περνάει πλέον η πλειοψηφία των αθλητών. Διότι δεν υπάρχει διεθνής αθλητής από τους παίδες έως τους άνδρες που να μην παίρνει από την ομοσπονδία κάποιο ποσό για τα οδοιπορικά. Δεν υπάρχει αθλητής που κάνει πρωταθλητισμό, ειδικά στα ομαδικά αθλήματα που να μην αποκομίζει κάποιο όφελος. Αυτόματα, όμως, αλλάζει κατηγορία και μπαίνει στο σημάδι της εφορίας. Εμείς δεν λέμε να μη φορολογείται όποιος έχει επαγγελματική σύμβαση. Αλλά όχι και να υπόκειται σε τέλος επιτηδεύματος κάποιος που εισπράττει 100 ή και 300 ευρώ τον μήνα για τις βενζίνες που καταναλώνει όταν πηγαίνει για προπόνηση. Ο νόμος, όμως, αυτόν τον αθλητή τον κατατάσσει στους αμειβόμενους και έτσι του αλλάζει το φορολογικό καθεστώς, στο οποίο υπάγεται ενώ παράλληλα βάζει σε περιπέτειες και τα σωματεία, όπως και τις ομοσπονδίες.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 3 το μεσημέρι. Με αρκετά μέλη να έχουν εντοπίσει το μπέρδεμα που δημιουργεί το άρθρο 7 του νομοσχεδίου…

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΞΙΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Ως ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙς ΕΠΙΤΥΧΙΕς ΤΟΥΣ
ΕΜΑΘΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΘΑΜΠΩΘΗΚΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΚΙ ΑΥΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΑ
ΚΑΤΙ ΓΙΑ 80, 100, 150 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΕΜΑΘΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ 2 Η 3 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΑ ΟΤΙ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ 6 ΕΩς ΚΑΙ 12 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΟΒΙΑ ΤΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΣ

ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΩ ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΚΡΥΒΟΥΜΕ

Λάμπρος είπε...

οι αμοιβές που παίρνουν οι αθλητές είναι όλες φορολογημένες,για προπονητές οδοιπορικά και άλλα τρίκ είναι για να μην φορολογούνται οι ίδιοι και οι σύλλογοι,όποιος ασχολείται ώς αμοιβόμενος προφανώς και πρέπε να φορολογείται .

Ανώνυμος είπε...

Φιλε ανωνυμε που μιλας για τα ποσα προφανως δεν εχεις ασχοληθει ποτε με αθλητισμο. Για να φτασεις σε σημειο να παιρνεις τετοια ποσα πρεπει να εχει φαει τρελο "παλουκι". Επισης απο το 2004 και μετα δεν ισχυουν αυτα. Ξερω ατομα τα οποια εχουν παγκοσμιες, πανευρωπαικες και ολυμπιακες διακρισεις και παλευουν να βρουν δουλεια για 400 ευρω το μηνα.