Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Με το κουπί στο Χάρβαρντ

By sportsfeed


Πόση είναι η απόσταση από την Κατερίνη στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης και το φημισμένο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ; Για τον ταλαντούχο κωπηλάτη του ΝΟ Κατερίνης, Νίκο Κακούρη, μερικές εκατοντάδες κουπιές, όσες χρειάστηκε δηλαδή να δουν οι Αμερικανοί ανιχνευτές ταλέντων για να τον ξεχωρίσουν…

του Νίκου Κούδα

Το έμβλημα του Χάρβαρντ έχει γραμμένη επάνω του μία λέξη στα λατινικά: Veritas, δηλαδή αλήθεια. Για τον Νίκο, η δική του αλήθεια συνοψίζεται στη φράση η «προσπάθεια πάντα ανταμοίβεται». Ήταν άλλωστε ακριβώς αυτή η προσπάθεια που έκανε τους ανθρώπους τριών αμερικανικών πανεπιστημίων να τον προσέξουν, προσφέροντάς του αθλητική υποτροφία για σπουδές και κωπηλασία στις ΗΠΑ. Το… φλερτ είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2013 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων της Λιθουανίας, εκεί όπου ο νεαρος διεθνής είχε κατακτήσει την 4η θέση με την τετράκωπο, και μετουσιώθηκε σε προσέγγιση στο φετινό παγκόσμιο του Αμβούργου, με το πλήρωμα της δικώπου άνευ πηδαλιούχου των Κακουρή και Θωμά Καραμήτρου να τερματίζουν 6οι. Οι αρετές του 18χρονου κωπηλάτη γοήτευσαν τους Αμερικανούς σκάουτερς, οι οποίοι ήταν πια πεπεισμένοι για την αξία του. Οι προτάσεις ήρθαν, και μάλιστα όχι από ένα, αλλά από τρία κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα: Χάρβαρντ, Μπράουν, πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

«Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για εμένα, όχι μόνο στον αθλητικό αλλά και στον ακαδημαϊκό τομέα, και είμαι πολύ χαρούμενος που μου δόθηκε», τονίζει ο Νίκος στο Sportsfeed.gr, εξηγώντας πώς τον κέρδισε η συμπεριφορά και ο τρόπος προσέγγισης των Αμερικανών: «Οι άνθρωποι από τα αμερικανικά πανεπιστήμια που ήρθα σε επαφή έδειξαν κατευθείαν το ενδιαφέρον τους, και η στάση τους αλλά και η βοήθεια ήταν και είναι άριστη».

Πώς προέκυψε όμως αυτή η εξαιρετική εξέλιξη στη ζωή του αθλητή μας; «Με εντόπισαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, τόσο το 2013 στη Λιθουανία, όσο και φέτος στο Αμβούργο. Τους έκανα εντύπωση γιατί ήμουν δύο συνεχόμενες χρονιές στον τελικό. Χαρακτηριστικά μου είπαν πως ψάχνουν άτομα που να ξέρουν να αγωνίζονται σκληρά, και είδαν αυτό το στοιχείο σε εμένα».

Έχοντας μία πρόταση για αθλητική υποτροφία από πανεπιστήμιο των ΗΠΑ είναι υπέροχο νέο, πόσο μάλλον όταν οι προτάσεις είναι… τρεις, και μάλιστα προερχόμενες από το Νο1 ίδρυμα στη χώρα και Νο4 παγκοσμίως (Χάρβαρντ), και ένα εκ των δέκα κορυφαίων (Μπράουν)! Ποια θα είναι όμως η τελική επιλογή του Νίκου; «Έχω καταλήξει στο Χάρβαρντ, αλλα έτσι γίνεται με τους Αμερικανούς, κάνεις αιτήσεις σε πολλά πανεπιστήμια και διαλέγεις την τελευταία στιγμή. Αυτή τη στιγμή επικοινωνώ με e-mails μαζί τους και ταυτόχρονα διαβάζω για τις πιστοποιήσεις γλωσσικής επάρκειας που είναι απαραίτητες στην προσφορά που μου έκαναν και είναι ιδιαίτερα απαιτητικές. Συγκεκριμένα χρειάζομαι βαθμό 100 στο TOEFL και 1800 sto SAT».

Το κεφάλαιο Εθνική ομάδα φυσικά και δεν έχει κλείσει για τον Νίκο, με τον στόχο να παραμένει φυσικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο το 2016. Μέχρι τότε, η υποτροφία μπορεί να τον περιμένει, και η στήριξη των ανθρώπων της κωπηλατικής ομοσπονδίας προς το πρόσωπό του θα είναι πολύ σημαντική μέχρι τότε: «Σχεδιάζω να πάω στο πανεπιστήμιο από τον Σεπτέμβριο του 2016, έτσι ώστε να ολοκληρώσω την προσπάθειά μου για το Ρίο εφόσον τα καταφέρω να πάω. Προς το παρόν, επειδή δεν πάω στα προπονητικά κοινόβια λόγω των μαθημάτων στα αγγλικά, κάνω προπόνηση στην Κατερίνη με τον προπονητή μου, Γιώργο Μπικογιάννη, και είμαι υπό την επίβλεψη των ομοσπονδιακών προπονητών. Μόλις με το καλό τελειώσω με τα μάθηματα, θα συνεχίσω κανονικά. Τώρα δεν ξέρω αν θα είναι τον Ιανουάριο ή τους αμέσως επόμενους μήνες, γιατί δεν έχω υπολογίσει ακριβώς πότε θα τελειώσω με το TOEFL, πάντως οι ομοσπονδιακοί προπονητές είναι ενημερωμένοι και χαρούμενοι για αυτή την επιτυχία, και με παροτρύνουν φυσικά να πάω, και να συνεχίσω να κρατιέμαι σε όσο καλύτερη φόρμα μπορώ. Μου λένε χαρακτηριστικά ότι η πόρτα της Εθνικής ομάδας είναι ανοιχτή για εμένα».

Όσο για το τι θεωρεί ως το πιο σημαντικό σημείο αυτής της επιτυχίας: «Είμαι πολύ χαρούμενος διότι όταν πάω, θα είμαι ο πρώτος Έλληνας κωπηλάτης που σπούδασε σε τέτοιου επιπέδου πανεπιστήμιο με υποτροφία, και παράλληλα έκανε το άθλημα στο υψηλό αυτό επίπεδο που απαιτείται εκεί. Ωστόσο το καλύτερο όλων για εμένα είναι η συγκίνηση των γονιών μου, που ονειρευόντουσαν από παλιά μία τέτοια υποτροφία, και τώρα μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία να το πραγματοποιήσω…».

Who is who
Όνομα Νίκος Κακούρης
Γέννηση 8 Ιουλίου 1996
Πόλη Θεσσαλονίκη
Σύλλογος ΝΟ Κατερίνης
Διακρίσεις Παγκόσμιο πρωτάθλημα 2013 (4ος), 2014 (6ος), Ολυμπιακοί Αγώνες νέων 2014 (7ος)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

100 στο toefl ειναι γελοιο για εναν μαθητη που γνωριζει αγγλικά. Όμως πολλές φορές οι μαθητές-αθλητές δεν ξέρουν 2 λέξεις αγγλικά.

Για το SAT δεν ξέρω αν είναι μεγάλο το σκορ ή όχι..

Πάντως και για τα 2 κάπως τα μπαλώνουν στο τέλος και περνάνε και μαθητές με μικρότερο σκορ. Αλλά αυτό είναι και ενδεικτικό στον έλεγχο που έχουν στα 5 επόμενα χρόνια της ζωής σου. Ξέρουν και ξέρεις οτι αν σου κόψουν τα λεφτά, τέλος το πάρτυ.

Ανώνυμος είπε...

παιδιά¨λίγο σεμνότητα και σοβαρότητα δεν βλάπτει΄?