Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Το σχέδιο του Καπράλου

By Sportsfeed


«Πάρτε κύριε λαχεία», τραγουδούσε ο αείμνηστος Σπύρος Ζαγοραίος. Πάνω – κάτω την ίδια φράση χρησιμοποίησε μερικές 10ετίες αργότερα ένας άλλος Σπύρος, ο Καπράλος!

του Σταύρου Γεωργακόπουλου

Μόνο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής διάνθισε τα λόγια του και με τη διασκευή της διαφήμισης που χρησιμοποιεί το Εθνικό Λαχείο. «Οι τρεις στους τέσσερις κερδίζουν», λέει το σλόγκαν. Ο Σπύρος Καπράλος το προσάρμοσε στα δικά του δεδομένα: «Όλοι κερδίζετε», επαναλάμβανε σε κάθε συζήτηση που έκανε με επιχειρηματίες και οργανισμούς στην προσπάθειά του να τους πείσει να επενδύσουν στον ελληνικό αθλητισμό. Ή για να το θέσουμε καλύτερα, στην προσπάθειά του να πείσει τους εύρωστους οικονομικά Έλληνες επιχειρηματίες να υιοθετήσουν έναν αθλητή και να τον βοηθήσουν να προετοιμαστεί κατάλληλα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Επί ένα χρόνο δούλευε το πλάνο του ο πρόεδρος της ΕΟΕ. Από τότε που κατάλαβε τη… δυσκοιλιότητα του κρατικού μηχανισμού να συνδράμει στην ολυμπιακή προετοιμασία των Ελλήνων αθλητών και στα αδιάφορα σφυρίγματα όσων απέκτησαν τα ηνία της ΟΠΑΠ Α.Ε.

Ακόμα και οι… εγκυμοσύνες κρατούν εννέα μήνες. Το τρέξιμο του Καπράλου κράτησε γύρω στους 12. Έφτασε, όμως, η ώρα του τοκετού. Στις 6 το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου, ο διοικητικός ηγέτης του ελληνικού αθλητισμού θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της… κυοφορίας. Ουσιαστικά θα αποκαλύψει τους 25 θετούς γονείς, εταιρίες και επιχειρηματίες, αλλά και τους υιοθετημένους αθλητές, οι οποίοι θα μπορέσουν να επικεντρωθούν σε εκείνο που γνωρίζουν καλύτερα, στη σκληρή προπόνηση.

Πέρασε δύσκολες ώρες ο Καπράλος για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιστράτευσε κάθε επιχείρημα. Το χιούμορ έκανε θραύση. «Τι θέλετε; Να δείτε την τελετή έναρξης στο Ρίο με έναν κοιλαρά σαν και μένα να κρατάω τη σημαία και πίσω μου να ακολουθούν μόνο τρεις – τέσσερις παράγοντες;», ρωτούσε τους επιχειρηματίες που προσέγγιζε. Επιστράτευε την προσωπική σχέση που διατηρούσε μαζί τους, την μπόλιαζε με περίσσιο χιούμορ και εκ του αποτελέσματος κρίνουμε ότι πέτυχε τον στόχο του.

Έφτασε, βέβαια, πολλές φορές στο αμήν. Ειδικά τις μέρες που στην ατζέντα του υπήρχαν προκαθορισμένα ραντεβού με τους Τσέχους, οι οποίοι κουμαντάρουν πλέον το καράβι της ΟΠΑΠ Α.Ε.
«Όλα αυτά τα χρόνια αποτελούσε η εταιρία σας τον μέγα χορηγό του ελληνικού αθλητισμού. Θέλουμε να μας βοηθήσετε και τώρα», επαναλάμβανε όπως οι τραγουδιστές τα ρεφρέν των επιτυχιών τους. Έλα, όμως, που και η απάντηση έμοιαζε βγαλμένη από… επανάληψη. «Βοηθάμε με τους φόρους που πληρώνουμε», απαντούσαν οι Τσέχοι! Ναι, εκείνοι που πήραν την κορυφαία ελληνική εταιρία για ψίχουλα.

Άλλος στη θέση του Καπράλου θα απογοητευόταν. Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, όμως, γνώριζε εκ των προτέρων ότι θα έβρισκε κλειστές πόρτες. Το είχε αντιληφθεί όταν σταδιακά ατόνησε το ενδιαφέρον πολλών αθλητικών παραγόντων για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Βλέπετε, η κάνουλα του κράτους έκλεισε εξ αιτίας της κρίσης. Το ένα ψαλίδι διαδέχθηκε το άλλο. Μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου έφτασε στις αρχές του περασμένου Απρίλη ο Καπράλος για να αποτρέψει το λουκέτο στις αθλητικές Ομοσπονδίες. Τότε αντιλήφθηκε πως μόνο μέσα από τη χορηγία θα έβρισκε λύσεις στο οικονομικό πρόβλημα και θα έδινε στους Έλληνες αθλητές τη δυνατότητα να προετοιμαστούν για το ταξίδι στο Ρίο. Αν και… Οδυσσέα δεν τον λένε, στην πράξη ο πρόεδρος της ΕΟΕ αποδείχθηκε πολυμήχανος. Έδωσε πρώτος το παράδειγμα όταν μέσω της εταιρίας που διεύθυνε προχώρησε στην υιοθεσία δύο ιστιοπλόων. Απαιτητικό άθλημα η ιστιοπλοϊα, με ασφαλώς μεγάλο κόστος. Αλλά εκεί έδειξε προς κάθε κατεύθυνση την αποφασιστικότητά του να πετύχει τον στόχο του. Στην εκδήλωση της 3ης Νοεμβρίου θα διαπιστώσουμε όλοι τα αποτελέσματα!

Οι πρώτοι 25 θετοί γονείς θα παρουσιαστούν στο κοινό! Όχι επειδή διεκδικεί ο Καπράλος μερίδιο από την πίτα της επιτυχίας, αλλά διότι «μέσα από την εκδήλωση θα πειστούν όλοι για τα ανταποδοτικά οφέλη της υιοθεσίας και έτσι θα υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλους», τονίζει σε κάθε συζήτηση και προσθέτει με χαμόγελο ότι «επειδή στον Έλληνα το φιλότιμο περισσεύει, όλοι οι αθλητές θα δώσουν κάτι περισσότερο από τις δυνάμεις τους για να ανταποδώσουν με πράξεις τη στήριξη που τους παρέχουν επιχειρηματίες και οργανισμοί».

Υπομονή μέχρι την επόμενη Δευτέρα! Τότε θα δούμε τι κυοφορούσε για 12 μήνες ο πρόεδρος της ΕΟΕ και διαπιστώσουμε ποιοι δέχθηκαν να αγοράσουν λαχεία με σίγουρο το ανταποδοτικό όφελος!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: