Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Το αφιέρωμα της ιστοσελίδας της FISA στην Άννα Ιωάννου

Alone together rowing for Cyprus

Το να συμμετέχεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 23 μπορεί να είναι μια σημαντική προοπτική για κάθε αθλητή. Να συμμετέχεις και να είσαι η μοναδική σκιφίστρια από τη χώρα σου την κάνει ακόμη πιο σημαντική.

«Προσπαθώ να επικοινωνώ με τους αθλητές όσο είναι δυνατόν", λέει η ελαφριά σκιφίστρια της Κύπρου, Άννα Ιωάννου. "Βλέπω γνωστά πρόσωπα, λέμε« γεια », θα ανταλλάξουμε ρούχα και με τους ανταγωνιστές μου, είμαστε φίλοι."

Η Ιωάννου αγωνίζεται στο σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών και αυτό, όπως και οι τέσσερεις συνολικά συμμετοχές της σε πρωτάθλημα κάτω των 23, σημαίνει ότι έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους
συναδέλφους ανταγωνιστές της.

Προερχόμενη από μια χώρα που έχει πέντε σωματεία κωπηλασίας και μόλις 100 κωπηλάτες, η Ιωάννου συμμετέχει σε ένα πρωτάθλημα μόνη της. ‘’Έγραψε’’ ιστορία το 2012, όταν κέρδισε το πρώτο μετάλλιο για την κωπηλασία της Κύπρου. Από προπονούμενη σε ένα άγνωστο άθλημα, η Ιωάννου βρέθηκε ξαφνικά στο προσκήνιο.

«Όταν προσγειώθηκα στο αεροδρόμιο της Κύπρου υπήρχαν τηλεοπτικές κάμερες και δημοσιογράφοι», λέει η Ιωάννου. "Υπήρχαν σημαίες που ανέμιζαν και μια μεγάλη πινακίδα τοποθετήθηκε στο δρόμο λέγοντας« Ευχαριστούμε Άννα».’’
Για να κερδίσει αυτό το μετάλλιο, η Ιωάννου λέει ότι ξεκίνησε τη σεζόν με στόχο τον τελικό. "Ήταν μια μεγάλη πρόκληση για μένα". "Τότε ήμουν δεύτερη στον ημιτελικό, οπότε είχα πετύχει το στόχο μου. Έτσι αποφάσισα για τον τελικό να τα δώσω όλα και να κυνηγήσω ένα μετάλλιο. Θυμάμαι, στο τέλος, ήταν μια αξέχαστη στιγμή για μένα. Δεν πίστευα στα μάτια μου! Ήταν κάτι πολύ, πολύ μεγάλο για μένα και για τη χώρα μου. Είχα γράψει ιστορία".

Η Ιωάννου μπήκε στην κωπηλασία με τον αδελφό της, τον Αριστοτέλη και άρχισε να κωπηλατεί στην ηλικία των 12 ετών, στη θάλασσα. Στη συνέχεια πήγε για προπόνηση στο φράγμα Κούρρη το οποίο, ανάλογα με τις βροχοπτώσεις, μπορεί να προσφέρει 2 έως 4 χλμ. για κωπηλασία. Αγάπησε την κωπηλασία τόσο πολύ που αποφάσισε να σπουδάσει για να γίνει προπονήτρια. Γράφτηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, εντάχθηκε στο Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης και εκεί συναντήθηκε με τον προπονητή της, Σπύρο Ασπρογέρακα.

"Οι συνθήκες για κωπηλασία ήταν πολύ καλύτερες", λέει η Ιωάννου. "Υπήρχαν καινούργια σκάφη, μια λίμνη, μια ομάδα να κωπηλατώ. Ο Σπύρος με έβαλε και πάλι στο σκιφ και πίστευε σε μένα και τις δυνατότητές μου."

Αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον περιλάμβανε και την ευκαιρία να προπονείται στον Λουδία ποταμό. "Έχει απίστευτες συνθήκες. Το νερό είναι πάντα ήρεμο». "Μένω εκεί πάντα πριν από τους αγώνες και μπορώ να ανταγωνίζομαι ενάντια σε Ελληνίδες κωπηλάτριες." Αυτό της έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί και να προπονηθεί με την τρέχουσα Ευρωπαϊκή και Under-23 Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, Κατερίνα Νικολαΐδου.

«Είναι σαν ένα μίνι Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όταν αγωνιζόμαστε," λέει γελώντας. "Και μια φορά την κέρδισα!"

Όντας φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο, η Ιωάννου προγραμματίζει την προπόνηση ανάλογα με τα μαθήματα. "Είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να προπονούμαι νωρίς το πρωί και στη συνέχεια να πάω στο πανεπιστήμιο μέχρι περίπου τις 5μμ. Στη συνέχεια πίσω στην προπόνηση και πάλι." Προπονείται συνήθως μόνη της και λέει ότι έχει συνηθίσει σε αυτό. "Τώρα μ’ αρέσει να προπονούμαι μόνη μου."

Στο Βαρέζε είναι η τέταρτη και τελευταία συμμετοχή της στο U23 πρωτάθλημα και από εδώ και πέρα θα ήθελε να βρει μια παρτενέρ για να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο. "Στην Κύπρο είναι δύσκολο να βρεθεί μια άλλη κωπηλάτρια. Αυτή είναι η πρόκλησή μου τώρα. Η Κύπρος δεν έχει πάει ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην κωπηλασία και θα ήθελα να το πετύχω."

Τόσο η Ιωάννου όσο και η Νικολαΐδου αγωνίζονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 23 2014, στο σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών και οι δυο τους κέρδισαν τις αντίστοιχες προκριματικές σειρές τους. Θα αγωνιστούν στα ημιτελικά το Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014.
Μετάφραση "Greek Rowers" από το www.worldrowing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: