Ορισμένοι Ολυμπιακοί κωπηλάτες βγήκαν από τα λεπτά σκάφη της κλασικής κωπηλασίας και μπήκαν στα πιο στιβαρά της παράκτιας κωπηλασίας, για να αντιμετωπίσουν τα ταραγμένα νερά του Χέλσιμποργκ, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παράκτιας Κωπηλασίας του περασμένου Σαββατοκύριακου. Κάποιοι από αυτούς στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και αμφισβήτησαν τους έμπειρους κωπηλάτες της παράκτιας, ενώ κάποιοι άλλοι δεν τα κατάφεραν.
Ο Ολυμπιακός κωπηλάτης Lassi Karonen μας εξηγεί ότι, «η ομοιότητα με την κωπηλασία σε ήρεμα νερά είναι μόνο στην κίνηση των κουπιών. Όλα τα άλλα είναι διαφορετικά. Μια από τις διαφορές είναι ο στίβος. Στα ήρεμα νερά οι διαδρομές είναι 2000μ σε ευθεία, προστατευμένες από καιρικά φαινόμενα και εξασφαλίζουν ένα δίκαιο αγώνα, ενώ στην παράκτια το πρωτάθλημα γίνεται σε διαδρομές 4000μ και 6000μ με απότομες στροφές και ο αέρας και τα κύματα δίνουν περισσότερο ενθουσιασμό στον αγώνα».
Η πρώτη πρόκληση για τους αγωνιζόμενους στο πρωτάθλημα στο Χέλσιμποργκ, ήταν
να περάσουν στον Α τελικό μέσω των προκριματικών. Σκληρές καιρικές συνθήκες με αέρα, κύματα και ισχυρά ρεύματα με αποτέλεσμα οι αγώνες της Παρασκευής να βασίζονται περισσότερο στην τεχνική και λιγότερο στη φυσική κατάσταση.
Ο Karonen δυσκολεύτηκε να ακολουθήσει τη διαδρομή λόγω των κυμάτων. «Ήμουν αποπροσανατολισμένος και δεν ήξερα που να πάω, έτσι αποφάσισα να ακολουθήσω το γκρουπ των προπορευόμενων», είπε. Ο Karonen αποφάσισε να δοκιμάσει την παράκτια κωπηλασία στη διάρκεια του διαλείμματος που κάνει μετά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Τερμάτισε ένατος στη σειρά του στο σκιφ ανδρών και έμεινε έξω από τον τελικό Α, αλλά δεν απογοητεύτηκε από την απόδοσή του. «Πρέπει να μάθω μερικά κόλπα», είπε.
Οι συνθήκες της Παρασκευής ήταν πρόκληση ακόμη και για τους έμπειρους κωπηλάτες της παράκτιας. «Ο αέρας μας πήγαινε σε λάθος μεριά στη σημαδούρα της εκκίνησης και στη συνέχεια κολλήσαμε. Άλλα όλα αυτά κάνουν τον αγώνα συναρπαστικό», είπε ο Gunilla Sommer από τη «The Danish Students Rowing Association». Μια από τις βασικές δεξιότητες της παράκτιας κωπηλασίας είναι η ικανότητα να κρατάς πορεία και να κωπηλατείς με οποιεσδήποτε συνθήκες νερού. Όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες τότε απαιτείται περισσότερη τεχνική και καλύτερη ικανότητα περιήγησης.
Κάποιοι άλλοι πρωτοεμφανιζόμενοι στην παράκτια κωπηλασία τα κατάφεραν καλύτερα. Η χάλκινη Ολυμπιονίκης του Λονδίνου και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, Αλεξάνδρα Τσιάβου, αγωνίστηκε σκληρά να κρατήσει πορεία στον προκριματικό της Παρασκευής και κατάφερε να προκριθεί στον Α τελικό. Με έναν αγώνα στο ενεργητικό της, η Τσιάβου εκμεταλλεύτηκε τα πιο ήρεμα νερά του Σαββάτου και κέρδισε το σκιφ γυναικών αφήνοντας πίσω δύο πιο έμπειρες Γαλλίδες αθλήτριες. «Ήξερα ότι η Τσιάβου είναι πιο δυνατή και έτσι θα έπρεπε να κωπηλατήσω πολύ αποτελεσματικά. Έπρεπε να κρατήσω σωστή πορεία και να χρησιμοποιήσω καλή τεχνική», είπε η Stephanie Chantry που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.
Οι συνθήκες του Σαββάτου ίσως να ήταν πιο ευνοϊκές για τους κωπηλάτες των ήρεμων νερών. Ο αέρας κόπασε και τα κύματα ήταν σαφώς μικρότερα, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα στους κωπηλάτες να αυξήσουν το ρυθμό τους και η δύναμή τους να είναι πιο αποτελεσματική. Στη διαδρομή, στις σημαδούρες και στην παραλία του τερματισμού οι κωπηλάτες ήρεμων νερών και οι έμπειροι της παράκτιας αγωνίζονταν να πάρουν την καλύτερη θέση.
«Ήταν πολύ δύσκολο επειδή ήταν πολύ μεγάλη απόσταση και στο τέλος, το τρέξιμο στην άμμο μετά από 6000μ κωπηλασίας, ήταν επίσης πολύ δύσκολο. Αλλά είχαμε ένα πολύ καλό δεύτερο μέρος και περάσαμε τους Έλληνες και τους Γερμανούς», είπε ο Ιταλός Francesco Garibaldi, χρυσός νικητής στο διπλό σκιφ ανδρών.
Ως επιτυχία θεωρείται η δεύτερη θέση του ελληνικού διπλού με τον Απόστολο και Νίκο Γκουντούλα, οι οποίοι ήθελαν να αποδείξουν ότι μπορούν να αγωνιστούν και στην παράκτια κωπηλασία.
Ο Απόστολος ήταν πολύ ευχαριστημένος με τη δεύτερη θέση. «Ο αγώνας ήταν υπέροχος. Η κωπηλασία ήταν τέλεια, αλλά είναι πολύ δύσκολο να προσηλωθείς στην πορεία και στις στροφές. Η παράκτια έχει την ίδια φιλοσοφία με την κλασική κωπηλασία, αλλά είναι πολύ διαφορετική. Για παράδειγμα έχει συγκρούσεις και προσγείωση στην παραλία. Τη λατρέψαμε!», είπε.
Η φετινή χρονιά ήταν μια ευκαιρία για τα ελληνικά πληρώματα να αποκτήσουν εμπειρίες, εν όψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Παράκτιας Κωπηλασίας του 2014 που θα διεξαχθεί 17-19 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Μετάφραση "Greek Rowers" από www.worldrowing.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου