Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Με καγιάκ από τον Πειραιά στα Χανιά, για τα παιδιά με καρκίνο | Photos

Όταν πριν από τρία χρόνια ο Άγγελος μιλούσε στον Κώστα για το όνειρό του να διαπλεύσει τις ελληνικές θάλασσες κωπηλατώντας για έναν κοινωνικό σκοπό, κανείς από τους δύο δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οι δυο τους θα σχεδίαζαν και θα ολοκλήρωναν κωπηλατικές αποστολές που θα αποδείκνυαν στην πράξη ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Το φετινό ταξίδι του Άγγελου Χριστοφίδη και του Κώστα Μανατάκη, ξεκίνησε στις 2 Ιουνίου από τον Πειραιά, για να καταλήξει στα Χανιά, την περασμένη Δευτέρα και ήταν αφιερωμένο στην “Πίστη”, τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Καρκίνο.

“Δυστυχώς, η επιλογή των Χανίων δεν ήταν καθόλου τυχαία. Εδώ έχετε αρκετά κρούσματα παιδικής λευχαιμίας”, είπε στο zarpa.gr ο πρόεδρος της “Πίστης”, κ. Χρήστος Βλάχος.

270 Ναυτικά μίλια, 16 μέρες, 15 σταθμοί, ένα σύνθημα “Όρτσα στις φουρτούνες της ζωής και της θάλασσας και ο ένας δίπλα στον άλλον”

και ένας σκοπός: ”Να μεταφέρουμε σε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται, το μήνυμα της αλληλεγγύης. Να τους δώσουμε αυτό το μικρό έναυσμα που καμιά φορά είναι ικανό για να τους κάνει να δραστηριοποιηθούν και να αναλάβουν δράση”, τονίζει στο zarpa.gr ο Άγγελος Χριστοφίδης, ο “εμπνευστής” των αποστολών.



Χρειάστηκαν 16 ημέρες για να φέρουν εις πέρας την αποστολή, “πιάνοντας” την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη. Κάθε μέρα, διένυαν με το καγιάκ περίπου 20 μίλια, κωπηλατούσαν δηλαδή συνεχόμενα για 6-7ώρες, κατά μέσο όρο.



“Σχεδιάσαμε το ταξίδι έτσι ώστε να περάσουμε απ’ όσο το δυνατόν περισσότερους σταθμούς. Αυτή η δημοσιότητα που παίρνουν τα εγχειρήματα μας, γιατί να μην διοχετευτεί σε έναν καλό σκοπό;” επισημαίνει στο zarpa.gr.

Θυμάται με συγκίνηση την υποδοχή στα Βελανίδια: “Ένα πανέμορφο χωριό της Πελοπονήσου, λίγο πριν τον ΚαβοΜαλιά όπως κατεβαίνεις την ανατολική ακτή. Πλησιάζοντας είδαμε όλο το χωριό κάτω. 100-150 άτομα να μας αγκαλιάζουν, να μας φιλούν. Ειλικρινά, μας έκαναν να δακρύσουμε“, λέει ο Άγγελος.

Την επόμενη κιόλας μέρα, οι κάτοικοι του μικρού αυτού χωριού μάζεψαν 350 ευρώ για την “Πίστη”.



Συναντήσαμε τον Άγγελο στο Παλιό Λιμάνι, σχεδόν δύο ημέρες μετά τον τερματισμό. Είναι η μόνη μέρα των διακοπών του. Αύριο επιστρέφει Αθήνα (με το καράβι αυτήν τη φορά) στην καθημερινότητά του, στη δουλειά, στο διδακτορικό και τις προπονήσεις του.

“Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα του τερματισμού. Σου φεύγει κι ένα μεγάλο βάρος, χαλαρώνεις. Αλλά ταυτόχρονα λυπάσαι που τελείωσε. Μετά ακολουθεί ένα διάστημα που προσπαθείς να ταξινομήσεις την εμπειρία, τα συναισθήματα και τις εικόνες.

Κάνεις έναν απολογισμό του ταξιδιού και αρχίζεις βέβαια να σχεδιάζεις το επόμενο.

Είναι μια συνεχής διαδικασία που διαρκώς έρχεσαι αντιμέτωπος και με τον εαυτό σου και με την ίδια την εμπειρία με στόχο πάντα να γίνεσαι καλύτερος”, εξομολογείται.

Για τον Άγγελο, η συστηματική επαφή της ομάδας με τα παιδιά, είναι εξίσου σημαντική -αν όχι και πιο σημαντική από το ταξίδι αυτό καθαυτό.

“Πρέπει να έρθεις σε επαφή με τα παιδιά αλλιώς είναι πολύ πιθανόν να μην καταλάβεις τί κάνεις και γιατί το κάνεις. Εάν δεν ζήσεις το πρόβλημα έστω και ως τρίτος, αν δεν έχεις δει πόσο εξουθενωμένες είναι αυτές οι οικογένειες και οικονομικά και ψυχολογικά δεν θα βρεις τα κίνητρα για την αποστολή”, τονίζει.

“Ο Σύλλογός μας κλείνει 20 χρόνια, δεν πολυακούγεται όμως. Είναι χαμηλών τόνων”, εξηγεί ο πρόεδρος, κ. Βλάχος.

Πατέρας παιδιού που νίκησε τον καρκίνο ο ίδιος και προσεχώς ευτυχής παππούς, μιλά με αγάπη και περηφάνια για την “Πίστη”, για το γεγονός ότι “δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από το κράτος”, για την ανάγκη να ενημερωθεί ο κόσμος “για την εθελοντική αιμοδοσία για τη δωρεά μυελού των οστών, για τον παιδικό καρκίνο που είναι ιάσιμος σε ποσοστό 80%”.

“Το μόνο που ζητάμε από την οργανανωμένη Πολιτεία: να μας δώσει Βήμα. Ο κόσμος ευαισθητοποιείται όταν ενημερωθεί σωστά. Αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει μια ενιαία πολιτική ως προς αυτό, ένας κεντρικός σχεδιασμός”, διαπιστώνει ο κ. Βλάχος.

Η “Πίστη”, απασχολεί εξειδικευμένο προσωπικό, ψυχολόγους, ψυχοκοινωνιολόγους, εργοθεραπευτές, μουσικοθεραπευτές και άλλους επιστήμονες για τη στήριξη των παιδιών. Φιλοξενεί στην Αθήνα οικογένειες από την επαρχία που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για ξενοδοχεία.

Πολλές φορές μάλιστα, καλείται ακόμα και να αναπληρώσει ελλείψεις στα νοσοκομεία.

“Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Επειδή υπάρχουν όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε από κανέναν να τα λύσει. Γι’ αυτό πρέπει να γίνουμε ενεργοί πολίτες, να ασχοληθούμε με τα κοινά”, λέει ο Άγγελος.

Επόμενα σχέδια; Να διασχίζουν την Ελλάδα απ’ άκρη σ’άκρη με καγιάκ. Ίσως το δοκιμάσουν του χρόνου.

Περισσότερες πληροφορίες για την “Πίστη”, μπορείτε να βρείτε στο pisti.gr και στα τηλέφωνα 210 -7486880, 210-7488961.
Πηγή: www.zarpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: