Έλαμψε το άστρο της κατερινιώτισας Κατερίνας Νικολαΐδου που αναδείχθηκε χρυσή Ευρωπαία Πρωταθλήτρια Κωπηλασίας στο σκιφ ελαφρών βαρών
Συνέντευξη στην Ελίνα Διαμαντοπούλου
Η περίπτωση της Κατερίνας Νικολαΐδου δεν είναι μία τυχαία περίπτωση αθλήτριας. Πρόκειται από αυτές τις περιπτώσεις αθλητών που βγαίνουν μία φορά στα δέκα χρόνια, όπως λέει ο προπονητής της Γιώργος Μπικογιάννης. Και αν η πρωτιά της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Σεβίλλης εξέπληξε όλους εμάς, ευχάριστα βέβαια, όσοι γνωρίζουν την Κατερίνα, την πειθαρχία και το ταλέντο της, ήξεραν και κυρίως περίμεναν ότι οι μεγάλες διακρίσεις δεν θα αργήσουν να έρθουν. Γεννημένη τον Οκτώβρη του 1992, το «χρυσό» κορίτσι της Πιερίας, είναι η πρωτότοκη κόρη μίας πολύτεκνης οικογένειας (έχει άλλα τρία αδέρφια). Ο πατέρας της Γιάννης υπήρξε πρωταθλητής της κωπηλασίας (και συναθλητής του Γιώργου Μπικογιάννη), γεγονός που προφανώς υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την ενασχόληση της Κατερίνας με το άθλημα. Μάλιστα πληροφορίες λένε ότι ο πατέρας της ήταν αυτός που επέμενε να ασχοληθεί η κόρη του με την κωπηλασία σε μία εποχή που η ίδια δεν πολυενδιαφερόταν. Να όμως που η επιμονή του πατέρα της-που κάτι έβλεπε-και φυσικά η καθοριστική συμβολή του προπονητή της που αμέσως κατάλαβε τις δυνατότητες της 15χρονης τότε μαθήτριας, δικαίωσαν τις προσδοκίες τους. Στο δυναμικό του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης εντάσσεται το 2007 και φυσικά δεν περνάει απαρατήρητη. Χαμηλών τόνων, «δουλευταρού» και ακούραστη δείχνει από πολύ νωρίς ότι η κωπηλασία δεν είναι γι’ αυτή απλώς και μόνο χόμπι. Έχει ήδη κατακτήσει δύο παγκόσμια μετάλλια, το χάλκινο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων το 2010 και το αργυρό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών το 2012. Το χρυσό ευρωπαϊκό που πέρασε στο λαιμό της πριν από λίγες μέρες στη Σεβίλλη απλώς πιστοποιεί την πολύ καλή αγωνιστική της κατάσταση και το λαμπρό μέλλον που την περιμένει. Και είναι μόλις 21 ετών σε ένα άθλημα που ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές συνεχίζουν να αγωνίζονται και να ανεβαίνουν στο βάθρο ακόμη και μετά τα 35. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η Αυστριακή Μικαέλα Τόπε-Τράερ που βγήκε δεύτερη, μετά την Κατερίνα, είναι 36 ετών και βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο επιδόσεων.
Δεν είναι όμως μόνο οι αγωνιστικές της επιδόσεις που συγκλονίζουν. Είναι κυρίως το ήθος της, το χαμηλό προφίλ της και η αγάπη για την οικογένειά της και την πατρίδα της που την έχουν κάνει αξιαγάπητη σε όλη την Ελλάδα. Πολλοί λίγοι ξέρουν και είναι η πρώτη φορά που το καταθέτει δημοσίως, ότι αμέσως μετά τη μεγάλη νίκη στη Σεβίλλη, σκάουτερ ταλέντων από μεγάλα πανεπιστήμια της Αμερικής, όπως του Χάρβαρντ, του Χιούστον και του Τέξας την προσέγγισαν με δελεαστικές προτάσεις, προκείμενου να ενταχθεί στο δυναμικό τους, να σπουδάσει εκεί και φυσικά να αγωνίζεται με τα χρώματά τους. Προτάσεις-πραγματικές προκλήσεις για μία αθλήτρια αυτού του επιπέδου που της έδιναν γη και ύδωρ για να αποχαιρετήσει την Ελλάδα. Όχι όμως τόσο δελεαστικές για μια κοπέλα που δε σκέφτεται τίποτε άλλο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και το πώς θα καταφέρει να ακούσει εκεί τον Εθνικό μας Ύμνο και να δει τη γαλανόλευκη στον πιο ψηλό ιστό!
Και… ξαφνικά αλλάζεις κατηγορία και κατακτάς το χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο. Προφανώς δεν έγινε τόσο εύκολα, όσο ακούγεται. Πώς αποφάσισες να αλλάξεις κατηγορία;
Με την αρχή του νέου τετραετούς κύκλου Ολυμπιακής προετοιμασίας θέλησα να κάνω μια αλλαγή και να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου σε κάτι καινούργιο, στόχο τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο το 2016.
Έχεις δηλώσει ότι ήταν μία δύσκολη κούρσα που τελικά σου «βγήκε» κατά την εξέλιξή της. Ένας τέτοιος άθλος χρειάζεται όμως και πίστη στο στόχο. Πριν από τον αγώνα πίστευες ότι μπορείς να τερματίσεις πρώτη ή δεν το έβαλες καθόλου στο μυαλό σου;
Πάντα στο μυαλό μου όταν αγωνίζομαι όπως και στο μυαλό κάθε αθλητή πιστεύω είναι η πρώτη θέση. Το θεωρούσα βέβαια πολύ δύσκολο να πάρω το χρυσό μετάλλιο στην πρώτη μου εμφάνιση στα ελαφρά βάρη γνωρίζοντας και το υψηλό επίπεδο των αντιπάλων μου.
Έχεις αφιερώσει κάπου το μετάλλιο;
Στον εαυτό μου γιατί φέτος έκανα πολύ σκληρή προσπάθεια για να χάσω μέσα σε λίγους μήνες τα κιλά και να αλλάξω κατηγορία.
Έχεις την τύχη να σε προπονεί ένας από τους σημαντικότερους προπονητές που έχει αναδείξει η ελληνική κωπηλασία, ο Γιώργος Μπικογιάννης. Πόσα χρόνια συνεργάζεστε; Μίλησε μας λίγο γι αυτή τη συνεργασία.
Συνεργαζόμαστε με τον κ.Μπικογιάννη εδώ και έξι χρόνια από τα πρώτα μου βήματα στο άθλημα και μέχρι σήμερα η συνεργασία μας είναι άριστη και πιστεύω ότι έτσι θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με την κωπηλασία και γιατί;
Ξεκίνησα κωπηλασία το 2007 σε ηλικία 15 ετών, ενώ νωρίτερα είχα ασχοληθεί με την κολύμβηση. Καθώς ο πατέρας μου ήταν κωπηλάτης με Πανελλήνιες διακρίσεις θέλησα να δοκιμάσω κι εγώ το άθλημα που τόσο αγαπούσε.
Ο Ναυτικός Όμιλος Κατερίνης έχει αναδείξει μεγάλους αθλητές μέσα στους οποίους συγκαταλέγεσαι και εσύ. Έχοντας προσωπική εμπειρία, που θεωρείς ότι οφείλονται οι επιτυχίες του συλλόγου;
Πράγματι ο Ναυτικός Όμιλος Κατερίνης έχει αναδείξει πολύ μεγάλους αθλητές στο χώρο της κωπηλασίας σε Πανελλήνιο και σε Διεθνές επίπεδο. Οι επιτυχίες αυτές πιστεύω ότι οφείλονται στη νοοτροπία που αναπτύσσουν οι αθλητές κατά την διάρκεια της αθλητικής τους πορείας και καλλιεργείται φυσικά από τον προπονητή μας κ. Μπικογιάννη που προτρέπει τους αθλητές να έχουν το θάρρος να θέτουν υψηλούς στόχους και να προσπαθούν να τους πετύχουν. Ακόμη οφείλονται και στις προσπάθειες της Διοίκησης του Ομίλου μας που βρίσκεται πάντα δίπλα στους αθλητές.
1. Είναι μοναχικό άθλημα η κωπηλασία; Πώς θα το χαρακτήριζες;
Η κωπηλασία σαν άθλημα έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι ταυτόχρονα ατομικό όπως το σκιφ που αγωνίστηκα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και ομαδικό όπου απαιτείται απόλυτη συνεργασία και συντονισμός όταν συμμετέχεις σε πλήρωμα 2, 4, ή8 αθλητών. Όπως και να έχει ‘όμως στη διάρκεια της προπόνησης και της προετοιμασίας δεν νιώθεις ποτέ μόνος γιατί όλη η ομάδα προπονείται μαζί.
2. Η φράση «τραβάει κουπί» με την έννοια ότι δυσκολεύεται κάποιος πόσο απέχει από την πραγματικότητα;
Μπορώ να πω πως δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα .Το άθλημα της κωπηλασίας είναι πολύ απαιτητικό. Απαιτεί συνδυασμό αντοχής, τεχνικής μυϊκής αλλά και ψυχικής δύναμης επιμονή και προσήλωση στο στόχο.
3. Σε μία χώρα που διάγει περίοδο κρίσης οι αθλητές του δικού σου επιπέδου μπορούν να έχουν όλα αυτά που χρειάζονται από την ελληνική Πολιτεία;
Φυσικά όταν περνάμε τόσο μεγάλη οικονομική κρίση δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά πράγματα. Η Κωπηλατική Ομοσπονδία πάντως είναι άψογη απέναντί μας στα πλαίσια των δυνατοτήτων της κάνει ότι μπορεί για να εξασφαλίσει στην Εθνική Ομάδα μια σωστή προετοιμασία.
4. Ο αθλητισμός εκτός από χαρές, κάποιες φορές επιφυλάσσει απογοητεύσεις και φυσικά κούραση. Εσύ σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις;
Σίγουρα κάποιες έντονες απογοητεύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σκέψεις παραίτησης. Για μένα μια τέτοια στιγμή ήρθε πέρυσι όταν ήμουν τραυματισμένη στο χέρι και ένιωθα εξαντλημένη ψυχικά και σωματικά. Μετά από ώριμη σκέψη όμως αποφάσισα να συνεχίσω και να παλέψω ακόμη πιο σκληρά για να ξεπεράσω τις δυσκολίες και να πετύχω τους στόχους μου.
5. Υπάρχει ελεύθερος χρόνος; Που τον αξιοποιείς;
Ο ελεύθερος χρόνος μου είναι ελάχιστος γι αυτό και πολύτιμος. Προσπαθώ να βρίσκομαι με τους ανθρώπους που αγαπώ.
6. Με τις επιτυχίες σου ήδη από την κατηγορία νεανίδων, έγινες «μήλον της έριδος» μεγάλων πανεπιστημίων του εξωτερικού που θα ήθελαν να σε εντάξουν στο δυναμικό τους; Οι πληροφορίες μου λένε ότι αρνήθηκες . Γιατί;
Ήθελα να μείνω στην Ελλάδα. στις δύσκολες στιγμές που περνάμε δεν θέλησα να φύγω και να πάρω αποστάσεις. Προτίμησα να μείνω και να συνεχίσω να τραβάω κουπί στην Εθνική μας Ομάδα με στόχο μου να καταφέρω να εκπροσωπήσω τη χώρα στους Ολυμπιακούς του Ρίο, κάτι που δεν θα μπορούσα να πραγματοποιήσω αν δεχόμουν να πάω σε ένα από τα Πανεπιστήμια της Αμερικής που μου έκαναν πρόταση.
Ο Γιώργος Μπικογιάννης
Ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές της ελληνικής κωπηλασίας και φυσικά του ΝΟΚΑΤ, συνεχίζει να διαπρέπει ως προπονητής πρωταθλητών. Από τα χέρια του έχουν περάσει σπουδαίοι αθλητές πριν από την Κατερίνα αν και ο ίδιος ομολογεί ότι η 21χρονη πρωταθλήτρια είναι ξεχωριστή περίπτωση αθλήτριας.Έχει πανηγυρίσει με τους αθλητές του 7 παγκόσμια μετάλλια, με Κώστα Καρυώτη, Γαβριήλ Τσιρόπουλο και την Ειρήνη Ζώρα.
Καυτό καλοκαίρι
Οι υποχρεώσεις συνεχίζονται για την Κατερίνα Νικολαΐδου που σε λιγότερο από 10 μέρες αγωνίζεται στους Μεσογειακούς Αγώνες της Τουρκίας. Ακολουθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ελβετία τον Ιούλιο καθώς και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 23ων ετών στην Αυστρία. Οι αγωνιστικές της υποχρεώσεις για το καλοκαίρι ολοκληρώνονται τον Αύγουστο στην Κορέα όπου θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών. Καλή Επιτυχία Κατερίνα!
«O NOKAT θέτει στο επίκεντρο τον αθλητή»
Στην καθοριστική συμβολή των διοικήσεων του ΝΟΚΑΤ στις διακρίσεις των αθλητών αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Κώστας Καρυώτης, που στο παρελθόν ως αθλητής έχει χαρίσει σπουδαίες διακρίσεις στον Όμιλο και την Πιερία (εκτός των άλλων δύο παγκόσμια μετάλλια και συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες). Ιδιαίτερα χαρούμενος για τη μεγάλη διάκριση της Κατερίνας Νικολαΐδου ο κ. Καρυώτης αναφέρθηκε στη διαχρονική προσπάθεια των διοικήσεων του ΝΟΚΑΤ. «Δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε τη συνεχή προσπάθεια όλων των διοικήσεων τόσο της σημερινής του κ. Μελετλίδη, όσο και της προηγούμενης του κ. Σεϊτανίδη που έχουν θέσει στο επίκεντρο της προσοχής τον αθλητή και φυσικά την προσπάθεια της Ομοσπονδίας που σε αυτά τα δύσκολα χρόνια στηρίζει τις προσπάθειες των αθλητών», σημειώνει.
Πηγή: www.eptanews.g
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου