Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013

Τα «κανό της ανθρωπιάς» κάνουν κουπί για Χανιά

Με «όπλο» την εμπειρία που αποκόμισαν από τα προηγούμενα, φιλανθρωπικού χαρακτήρα, ταξίδια τους στο Αιγαίο, με «Πίστη» στις δυνάμεις τους και με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα «αγκαλιάσει» το τολμηρό εγχείρημά τους, ετοιμάζονται να... τραβήξουν κουπί, προκειμένου να συγκεντρώσουν χρήματα για τα παιδιά που νοσηλεύονται στην Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Τα μέλη της ναυτικής ομάδας South Evian Gulf Team Αγγελος Χριστοφίδης, Κώστας Μανατάκης και Στέφανος Βαρβάλας θα ξεκινήσουν σήμερα (2 Ιουνίου) από το Πέραμα και θα διασχίσουν με καγιάκ μια απόσταση 270 ναυτικών μιλίων, έως τα Χανιά, για να στηρίξουν οικονομικά τις οικογένειες παιδιών που πάσχουν από καρκίνο.

«Η αποστολή μας έχει διπλό σκοπό. Πρώτα απ' όλα θέλουμε να προβάλλουμε το έργο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις - Η Πίστη, ενός αθόρυβου συλλόγου με πολύ μεγάλη προσφορά, και να βοηθήσουμε, με τον δικό μας τρόπο, αυτά τα παιδιά. Στην προσπάθειά μας υπάρχει όμως και ένας ισχυρός συμβολισμός. Θέλουμε να δείξουμε σε όλους ότι με σκληρή δουλειά, με επιμονή, υπομονή και με τους κατάλληλους συνεργάτες, μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση, να πετύχουμε ακόμη και πράγματα που μοιάζουν ανέφικτα» λέει, εκ μέρους της ομάδας, ο κ. Χριστοφίδης.

Η διαδρομή που θα καλύψουν οι τρεις κωπηλάτες θεωρείται δύσκολη και απαιτητική, ωστόσο οι ίδιοι δηλώνουν έτοιμοι να «παλέψουν» με τα κύματα και να αντιμετωπίσουν κάθε εμπόδιο.

«Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά όλη τη χρονιά και, όπως κάνουμε πριν από κάθε ταξίδι, προσπαθούμε να προβλέψουμε κάθε πιθανή... αναποδιά. Τα σκάφη μας είναι γρήγορα, κατάλληλα ακόμη και για μεγαλύτερες αποστολές από τη δική μας, ενώ έχουμε και την εμπειρία από τις προηγούμενες χρονιές, από τον Διάπλου Αιγαίου 2011 (Ερέτρια - Ηράκλειο) για το Χαμόγελο του Παιδιού και τον Διάπλου Βορείου Αιγαίου 2012 (Σιθωνία Χαλκιδικής - Ερέτρια) για την Κιβωτό του Κόσμου» αναφέρει ο κ. Χριστοφίδης.

Τα μέλη της ομάδας, που θα «πέσουν» σήμερα στο νερό, πέρασαν όλα τα Σαββατοκύριακα του έτους στις θάλασσες του νότιου Ευβοϊκού και ακολούθησαν ειδικό πρόγραμμα γυμναστικής και διατροφής, ώστε να είναι προετοιμασμένοι ακόμη και για κωπηλατικό... σερί διάρκειας οκτώ ωρών. «Στο παρελθόν έχουμε μείνει στο νερό ακόμη και για 16 ώρες. Οταν βρίσκεσαι στη θάλασσα δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις ακριβώς τι θα συμβεί. Η σημαντικότερη μεταβλητή είναι ο καιρός, που μπορεί να σε βγάλει εκτός πορείας ή να αναποδογυρίσει το σκάφος σου. Εμείς δουλεύουμε συνεχώς πάνω σε έκτακτα περιστατικά, παρακολουθούμε τα καιρικά φαινόμενα και, με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού, ενημερωνόμαστε εγκαίρως για τη θέση των πλοίων ώστε να μην κινδυνεύσουμε».

Οι τρεις κωπηλάτες θα σταματήσουν διαδοχικά σε Αίγινα, Πόρο, Ερμιόνη, Σπέτσες, Κυπαρίσσι, Μονεμβασιά, Νεάπολη, Κύθηρα και Αντικύθηρα και, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στο Αιγαίο, θα φθάσουν στα Χανιά σε διάστημα 16-22 ημερών. Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής θα ταξιδέψουν μόνοι, χωρίς τη συνοδεία φουσκωτού, ενώ τα βράδια θα «κατασκηνώνουν» σε παραλίες. Σε κάθε ενδιάμεσο σταθμό θα δίνουν συνεντεύξεις σε τοπικές εφημερίδες και κανάλια, θα ενημερώνουν τους κατοίκους για το έργο του συλλόγου Η Πίστη και τους τρόπους ενίσχυσής του, ενώ θα προσπαθούν να ανανεώνουν τακτικά τη σελίδα τους στο Facebook (2013: Πειραιάς - Χανιά με καγιάκ για την Πίστη), «ανεβάζοντας» κείμενα και φωτογραφίες από το ταξίδι τους.

«Είμαστε έτοιμοι να βρεθούμε ξανά στην ανοιχτή θάλασσα, εκεί που τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα, που συνυπάρχουν το δέος, η αγάπη μας για το υγρό στοιχείο, η σωματική και ψυχική κούραση, ο φόβος, αλλά και οι ισχυροί δεσμοί που αναπτύσσονται μεταξύ των μελών της ομάδας. Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε νέους τόπους και να “χτίσουμε” καινούργιες φιλίες, όπως συνέβη και στα προηγούμενα ταξίδια, κυρίως όμως ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας και θα σταθεί στο πλευρό των παιδιών με καρκίνο. Αυτή θα είναι για εμάς η μεγαλύτερη ανταμοιβή, που θα μας δώσει δύναμη να οργανώσουμε την επόμενη αποστολή» λέει ο κ. Χριστοφίδης.

Ο σύλλογος που ενισχύει 100 «ευαίσθητες» οικογένειες

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις Η Πίστη ιδρύθηκε το 1993 από μια ομάδα γονέων που συναντήθηκαν στους διαδρόμους του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», με σκοπό την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών νοσηλείας για τα παιδιά με καρκίνο.

Εκτός από την καθημερινή παρουσία του προσωπικού και των εθελοντών του συλλόγου στο νοσοκομείο, η Πίστη ενισχύει οικονομικά περίπου 100 οικογένειες (πληρώνοντας αντικαρκινικά φάρμακα, θεραπείες, ενοίκια, ξενοδοχεία, ακόμη και λογαριασμούς της ΔΕΗ), ενώ τα τελευταία χρόνια «τρέχει» και μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για τη δωρεά μυελού των οστών.

Με τη βοήθεια ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και ειδικών θεραπευτών της Πίστης λειτουργούν επίσης ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών και γονέων, αλλά και εθελοντική ομάδα αιμοδοσίας, για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών (ΚΕΘ) και της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (ΜΜΜΟ) του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Οσοι θέλουν να στηρίξουν το έργο του συλλόγου μπορούν να το κάνουν με ένα απλό τηλεφώνημα στο 901 11 159 159 (ΟΤΕ, 3,68 ευρώ/κλήση) ή μέσω των τραπεζικών λογαριασμών που είναι διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα www.pisti.gr.
Γεράσιμος Κόντος
Περισσότερα στο https://www.facebook.com/diaplous2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: