Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ανασκόπηση Ολυμπιακών αγωνισμάτων: 8. Τετράκωπος άνευ ανδρών ελ. βαρών

Making history – the South African lightweight men’s four 

Η ελαφριά τετράκωπος των ανδρών πρόσφερε πάντοτε συγκινήσεις, αλλά σε όλους εκείνους που ήταν παρόντες στις 2 Αυγούστου 2012, στο Eton-Dorney της Βρετανίας, οι συγκινήσεις αυτές θα διαρκέσουν μια ζωή. 

Το πλήθος ούρλιαζε, ο ρυθμός εκτοξεύτηκε πάνω από το 40 και τέσσερις βάρκες σπριντάρουν προς τη γραμμή του τερματισμού, με στόχο το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Στο 8ο μέρος της ανασκόπησης των Ολυμπιακών αγωνισμάτων κωπηλασίας του World Rowing, θα παρουσιάσουμε τον συναρπαστικό τελικό της τετρακώπου των ανδρών ελ. βαρών, το αποτέλεσμα του οποίου πρόσθεσε μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της Νότιας Αφρικής. Ήταν το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της χώρας αυτής στην κωπηλασία, αλλά και, ο επίκωπος Sizwe Lawrence Ndlovu έγινε ο πρώτος μαύρος Αφρικανός κωπηλάτης που κερδίζει χρυσό. 

149677103_10
Sizwe Ndlovu (s), John Smith, Matthew Brittain and James Thompson (b)
of South Africa's lightweight men's four celebrate winning gold
at the 2012 Olympic Rowing Regatta ©2012 Damien Meyer/Getty Images
Φτάνοντας στην Ολυμπιακή ρεγκάτα, πολλά πληρώματα φάνταζαν ως υποψήφια για την πρώτη θέση. Η Δανία έχει ένα πλήρωμα με εξαιρετική προϊστορία σε αυτό το αγώνισμα. Ο άνθρωπος που κάθεται στη θέση του επίκωπου, ο Eskild Ebbesen, είναι θρύλος στα ελαφρά βάρη. Έχει τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, 2008, 2004 και 1996, ένα χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο από το 2000 και έξι τίτλους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο Morten Jorgensen έχει επίσης ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, κωπηλατώντας με τον Ebbesen στο Πεκίνο το 2008. Οι Kasper Winther και Jacob Barsoe είναι τα νεότερα μέλη του πληρώματος. Με ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου κωπηλασίας του 2012 και εντυπωσιακή εμπειρία, ήταν σαφές ότι η Δανία δεν θα έπρεπε να υποτιμηθεί. 

Εν τω μεταξύ, η Μεγάλη Βρετανία ανέβηκε στο βάθρο σε όλες τις φάσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου Samsung 2012 κατακτώντας ένα χρυσό, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο μετάλλιο. Παγκόσμιοι πρωταθλητές το 2010 και χάλκινοι το 2011, αλλά στη φετινή περίοδο υπήρξαν αλλαγές. Στη βάρκα μπήκε ο Peter Chambers, νεώτερος αδελφός του Richard και Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην ελαφριά δίκωπο. Κατά τη διάρκεια της σεζόν τραυματίστηκε και δεν αγωνίστηκε στο δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο. Επέστρεψε στο τρίτο, στο Μόναχο της Γερμανίας και το πλήρωμα έδειξε ότι είναι σε καλή φόρμα, κερδίζοντας σχετικά άνετα την Αυστραλία και τη Δανία.

dsc_0223
Crews row past the grandstand as they race the final strokes
of the lightweight men's four final ©FISA
Η Αυστραλία και η Νότια Αφρική κατακτώντας ασημένια μετάλλια σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου, έδειξαν ότι είναι πολύ γρήγορες βάρκες. Ο Anthony Edwards, ο οποίος έχει δύο ασημένια και ένα χάλκινο Ολυμπιακά μετάλλια, καθόταν στην πλώρη για την Αυστραλία. Ο Benjamin Cureton, πλήρωμα του Edwards στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με ένα επίσης ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο στη συλλογή του, καθόταν στη θέση τρία. Αυτό το πλήρωμα κατάφερε το 2011 να κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μετά από έναν εξαιρετικό αγώνα. Αντιθέτως, το πλήρωμα της Νότιας Αφρικής με τους James Thompson, Matthew Brittain, John Smith και Ndlovu, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν άπειρο. Σχετικά νεαροί, με μέσο όρο ηλικίας τα 26 και χωρίς κανένα Παγκόσμιο ή ολυμπιακό μετάλλιο, κάτι όμως που κάνει αυτό που συνέβη στη συνέχεια πιο αξιόλογο. 

Έτσι, το σκηνικό στο Eton- Dorney είχε στηθεί για υψηλούς ρυθμούς και τερματισμούς με μικρές διαφορές, έτσι όπως είναι περισσότερο γνωστή η τετράκωπος ανδρών ελ. βαρών. Στους προκριματικούς η Μεγάλη Βρετανία κατέγραψε τον ταχύτερο χρόνο κερδίζοντας την Αυστραλία. Η Ελβετία κέρδισε τη Νότια Αφρική και τη Δανία, ενώ η Γαλλία ήταν η νικήτρια στον τρίτο. Ο πρώτος ημιτελικός έφερε αντιπάλους τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελβετία, με την πρώτη να παίρνει το προβάδισμα στο τρίτο 500άρι και τελικά να κερδίζει. Η Ολλανδία τερματίζοντας τρίτη προκρίθηκε επίσης στον Α-τελικό. Στο δεύτερο ημιτελικό κέρδισε η πολύ συγκεντρωμένη Δανία, η οποία τέθηκε επικεφαλής από την αρχή αφήνοντας την Νότια Αφρική στη δεύτερη θέση και την Αυστραλία στην τρίτη.

149679302_10
South Africa's James Thompson (b), Matthew Brittain, John Smith and
Sizwe Ndlovu (s) compete to win the gold medal in the lightweight men's
four at the 2012 Olympic Rowing Regatta at Eton-Dorney, Great Britain.
©2012 Damien Meyer/Getty Images
Ο τελικός αναμενόταν καυτός και το αποτέλεσμα απρόβλεπτο. Η Δανία πήρε την πρωτοπορία από την αρχή του αγώνα, με την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Αυστραλία να ακολουθεί από κοντά. Η Μεγάλη Βρετανία, με ελαφρώς πιο αργό ξεκίνημα, ανέβηκε αθόρυβα στην τρίτη θέση ενώ η Νότια Αφρική βρίσκεται στην τέταρτη. Τέσσερεις βάρκες βρίσκονταν μέσα σε ένα μήκος σκάφους. Στα τελευταία 500μ, η Αυστραλία άρχισε να μένει πίσω, μη μπορώντας να ακολουθήσει το φρενήρη ρυθμό των Δανών, Βρετανών και Νοτιοαφρικανών. Τα τρία αυτά πληρώματα πάλευαν «στήθος με στήθος» και η ένταση ήταν βασανιστική. Η Νότια Αφρική, που βρισκόταν σχεδόν ένα μήκος σκάφους πίσω, με ένα πολύ δυνατό φίνις περνά τη Μεγάλη Βρετανία και τη Δανία πάνω στη γραμμή του τερματισμού, κατακτώντας το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο με 0.25s διαφορά. Η Μεγάλη Βρετανία κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και η Δανία, μη καταφέρνοντας να υπερασπιστεί τον Ολυμπιακό της τίτλο, κέρδισε το χάλκινο. 

Η τακτική της Νότιας Αφρικής, δηλαδή σπριντ από πίσω, με τόσο μικρή απόσταση να απομένει, ήταν ρίσκο. Το ρίσκο όμως απέδωσε. Ο John Smith, γνωστός και ως "Bean", δήλωσε μετά τον αγώνα: «Κρατηθήκαμε για το μεγάλο σπριντ. Λένε ότι οι μεγάλοι σπρίντερ τερματίζουν δεύτεροι. Όχι όμως σήμερα». 

149676978_10
Reactions from Sizwe Ndlovu (s), John Smith, Matthew Brittain and
James Thompson (b) of South Africa's lightweight men's four
having crossed the line to become 2012 Olympic Champions
©2012 Getty Images
Ο επικεφαλής προπονητής Roger Barrow πίστευε στο πλήρωμα: «Ξέραμε ότι είχαν καλό σπριντ. Φτάνοντας στα τελευταία 100m, σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαν να πάρουν ένα μετάλλιο αν η διαφορά από τους πρώτους ήταν μικρότερη από ένα μήκος». 

Κι ο Brittain πίστευε στο πλήρωμά του, δηλώνοντας: «Ήξερα ότι είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε ένα μετάλλιο. Ήταν η πιο μεγάλη στιγμή της ζωής μου όταν είδα στον πίνακα το "1. RSA"». Ο επίκωπος Ndlovu, πίστεψε ότι θα κερδίσουν το χρυσό όταν μπήκαν στα τελευταία 500μ. 

Οι αντιδράσεις των τεσσάρων ανδρών στη βάρκα, του πλήθους καθώς και στο σύνολο της ευρύτερης κωπηλατικής κοινότητας, ήταν ενδεικτική τού πόσο σημαντικό ήταν αυτό το αποτέλεσμα για την κωπηλασία της Νότιας Αφρικής. Το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης ήταν ασφυκτικό για τα μέλη του πληρώματος. Στο αεροδρόμιο χρειάστηκαν αστυνομική συνοδεία, καθώς χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν να τους καλωσορίσουν στην πατρίδα. Το πλήρωμα τιμήθηκε με τον τίτλο «Αντρικό Πλήρωμα της Χρονιάς» από την Παγκόσμια Ομοσπονδία και ως «Ομάδα της Χρονιάς» της Νοτίου Αφρικής. Όσο για την κληρονομιά που αφήνει αυτή η επιτυχία ο Barrow αναφέρει ότι, τώρα, ο αριθμός των παιδιών 13 έως 14 ετών που θέλουν να ασχοληθούν με την κωπηλασία έχει τριπλασιαστεί. 

gc5c2875
Great Britain, South Africa and Denmark on the podium for the
lightweight men's four at the 2012 Olympic Rowing Regatta
at Eton-Dorney, Great Britain. ©FISA
Για τον Δανό Ebbesen αυτό ήταν το πέμπτο ολυμπιακό μετάλλιο. Το χρώμα γι’ αυτόν δεν έχει σημασία μετά από έναν τόσο κλειστό τελικό: «Θα μπορούσε να ήταν χρυσό, όπως θα μπορούσε να είναι και τέταρτη ή πέμπτη θέση. Είμαι πολύ χαρούμενος». 

Για τους κωπηλάτες της Βρετανίας, η επίδραση από την υπερβολική υποστήριξη των συμπατριωτών τους ήταν εκπληκτική. Μετά τον τελικό, ο Rob Williams είπε «το πλήθος ήταν φανταστικό. Τα τελευταία 200 μέτρα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα αν δεν είχαμε την υποστήριξή τους». 

Καθώς εισερχόμαστε σε ένα νέο κύκλο Ολυμπιακό, το βλέμμα του κόσμου της κωπηλασίας είναι στραμμένο προς τις συγκινήσεις των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: