Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Ανασκόπηση Ολυμπιακών αγωνισμάτων: 10. Τετραπλό σκιφ ανδρών

Solidity spells results for the men’s quad

Ο τελικός του τετραπλού σκιφ των ανδρών στο Λονδίνο Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 έμοιαζε με έναν προσεκτικά ενορχηστρωμένο ελιγμό από την πλευρά της Γερμανίας, καθώς διεξήγαγε τον τέλειο αγώνα στο Eton Dorney. 

Το τετραπλό σκιφ των ανδρών είναι το θέμα του 10ου μέρους της ανασκόπησης των Ολυμπιακών αγωνισμάτων κωπηλασίας του World Rowing. 

dsc_2039
David Sain (b), Martin Sinkovic, Damir Martin and Valent Sinkovic (s)
of Croatia race in the men's quadruple sculls heat at the 2012
Olympic Rowing Regatta at Eton-Dorney near London, Great Britain.
©FISA
Η Γερμανία πριν έρθει να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τερμάτισε δεύτερη πίσω από την Κροατία και στα τρία Παγκόσμια Κύπελλα κωπηλασίας Samsung της σεζόν. Όλα έδειχναν ότι η Κροατία είχε ένα προβάδισμα για τον Ολυμπιακό τίτλο και, απ’ ότι έδειξε στον προκριματικό και στον ημιτελικό, ήταν σε καλή φόρμα. Αλλά, δεν είχε ακόμη συναντηθεί με την Γερμανία. 

Στους ημιτελικούς, η Γερμανία αγωνίστηκε στον ένα και η Κροατία στον άλλο. Και οι δύο χώρες κέρδισαν τους αντίστοιχους αγώνες, με την Κροατία να επιτυγχάνει τον καλύτερο χρόνο. 

Η προϊστορία της Κροατίας στο αγώνισμα, είναι αρκετά αξιοσημείωτη. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Ολυμπιακού κύκλου, τα μέλη του πληρώματος ήταν όλα σε διαφορετικές βάρκες, με επίκεντρο την -23 κατηγορία. Στη συνέχεια, το 2009, τα αδέλφια Valent και Martin Sinkovic, αγωνίστηκαν ενάντια στους David Sain και Damir Martin στο διπλό σκιφ των ανδρών, στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Κωπηλασίας της σεζόν. Τα δύο πληρώματα τερμάτισαν στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα. Οι συζητήσεις άρχισαν αμέσως σχετικά με την ένωσή τους σε ένα τετραπλό. Στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο οι τέσσερις μπήκαν στο τετραπλό και τερμάτισαν πρώτοι. Το τετραπλό σκιφ των ανδρών της Κροατίας είχε μόλις γεννηθεί και έμειναν μαζί μέχρι το Λονδίνο, κερδίζοντας το παγκόσμιο πρωτάθλημα -23, καθώς και τον πρώτο τίτλο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για την Κροατία, το 2010.

dsc_2543
Karl Schulze (b), Phillipp Wende, Lauritz Schoof and Tim Grohmann (s) of
Germany celebrate winning gold in the men's quadruple sculls at the 2012
Olympic Rowing Regatta at Eton-Dorney near London, Great Britain.
©FISA
Ήταν επίσης παρούσα στο συγκλονιστικό τελικό του 2011, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας στο Bled. Εκεί όπου, ελάχιστα μέτρα πριν τον τερματισμό και ενώ οι Γερμανοί είχε ένα μικρό προβάδισμα από τους Αυστραλούς, έκαναν ένα βούλιαγμα! και χάρισαν τη νίκη στην Αυστραλία. Η Κροατία ήταν τρίτη. 

Στο Eton Dorney, η Γερμανία και η Κροατία αγωνίζονταν στη διαδρομή έξι και πέντε αντίστοιχα του Ολυμπιακού τελικού, με την Εσθονία στη διαδρομή τέσσερα, την Αυστραλία στην τρία, τη Μεγάλη Βρετανία στη δύο και η Ολυμπιονίκης του 2008, Πολωνία – ακόμα με την ίδια σύνθεση – στη διαδρομή ένα. 

Οι Γερμανοί Karl Schulze, Phillipp Wende, Lauritz Schoof και Tim Grohmann, διεξήγαγαν τότε ένα σχεδόν τέλειο αγώνα. Ξεκίνησαν και μπήκαν μπροστά από την Κροατία και, σιγά-σιγά και μεθοδικά, κατάφεραν να την αφήσουν μακριά. Στον τερματισμό, η Γερμανία είχε δείξει ότι κράτησε τον καλύτερο αγώνα της για την πιο σημαντική στιγμή.

dsc_1960
Croatia's David Sain, Martin Sinkovic, Damir Martin and Valent Sinkovic
(silver), Australia's Christopher Morgan, Karsten Forsterling, James McRae
and Daniel Noonan (bronze) and Germany's Karl Schulze, Philipp Wende,
Lauritz Schoof and Tim Grohmann (in front, gold) pose for the photo after
the men's quadruple sculls medal ceremony at the 2012 Olympic Rowing
Regatta at Eton-Dorney near London, Great Britain. ©FISA
Η Κροατία τερμάτισε δεύτερη και η Αυστραλία τρίτη. Αυτό ήταν ένα θετικό αποτέλεσμα για την Αυστραλία, μετά την τέταρτη θέση που είχαν πριν από τέσσερα χρόνια στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Τρεις από το πλήρωμα της Αυστραλίας - Christopher Morgan, James McRae και Daniel Noonan – είχαν παραμείνει από το πλήρωμα του 2008, με τον Karsten Forsterling να είναι το νέο μέλος. 

Η τέταρτη θέση της Εσθονίας ήταν αξιοθαύμαστη. Το πλήρωμα είχε πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μόλις τον Μάιο, στην τελική Ολυμπιακή Ρεγκάτα Πρόκρισης. 

Το γερμανικό και το κροατικό πλήρωμα αποτελείτο από νεαρά άτομα και αυτοί ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που πήραν μέρος. Περιμένουμε στο μέλλον να δούμε τη Γερμανία και την Κροατία να μάχονται σκληρά μεταξύ τους, στην πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το 2016. 

Πηγή: www.worldrowing.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: